Siria a intrerupt cooperarea cu Statele Unite in domeniul militar si al schimbului de informatii, in contextul tensionarii relatiilor dintre cele doua tari pe fondul atacurilor de gherila din Irak, a declarat ambasadorul sirian la Washington, Imad Mu
Siria a intrerupt cooperarea cu Statele Unite in domeniul militar si al schimbului de informatii, in contextul tensionarii relatiilor dintre cele doua tari pe fondul atacurilor de gherila din Irak, a declarat ambasadorul sirian la Washington, Imad Mustapha. Conform The New York Times, citat de Mediafax, Mustapha a afirmat ca, in ultimele 10 zile, Damascul a intrerupt toate contactele cu armata americana si cu Agentia Centrala de Informatii (CIA), din cauza "acuzatiilor nedrepte" ale Washingtonului. In ultima perioada, administratia George W. Bush a sesizat Siria ca nu depune suficiente eforturi pentru a opri infiltrarea combatantilor straini in Irak si pentru a bloca finantarea miscarilor de gherila. Diplomatia siriana afirma ca, desi Damascul a luat masuri impotriva insurgentilor si si-a retras trupele de pe teritoriul Libanului, raspunzand presiunilor internationale, Bush ar fi decis sa "amplifice tensiunile cu Siria". Mustapha sustine ca acuzatiile Statelor Unite s-au intensificat chiar si dupa predarea, in februarie, a unui frate vitreg al lui Saddam Hussein, capturat in Siria. Din aceste motive, Damascul a decis sa nu mai coopereze cu Washingtonul, a explicat Mustapha. Responsabili americani au precizat ca atitudinea Siriei a relansat dezbaterile privind noile masuri care trebuie adoptate impotriva Guvernului de la Damasc. Optiunile includ actiuni diplomatice, economice si militare. Totusi, oficiali de la Pentagon au tinut sa sublinieze ca orice actiune militara se va limita probabil la anihilarea miscarilor de gherila care actioneaza de-a lungul frontierei dintre Siria si Irak.
Purtatorul de cuvant al Pentagonului a declarat ca, de fapt, exista inca o cooperare militara intre fortele americane din Irak si trupele siriene desfasurate de-a lungul frontierei. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.