In urma inundatiilor din acest an, s-ar parea ca este nevoie de tapi ispasitori, chiar inainte ca efectele devastatoare ale calamitatilor sa fi fost inlaturate sau macar atenuate. In realitate, lucrurile nu stau tocmai asa, miza afacerii fiind mult m
In urma inundatiilor din acest an, s-ar parea ca este nevoie de tapi ispasitori, chiar inainte ca efectele devastatoare ale calamitatilor sa fi fost inlaturate sau macar atenuate. In realitate, lucrurile nu stau tocmai asa, miza afacerii fiind mult mai mare. Se incearca sa se arunce "pisica moarta" in curtea AQUAPROIECT SA, ignorandu-se faptul ca aceasta societate comerciala nu a efectuat lucrari de reparatii de diguri in zonele inundate din Banat, deci nu i se poate imputa vreo responsabilitate. Mai mult, acolo unde s-au executat lucrari dupa proiectele si studiile AQUAPROIECT, nu s-au mai inregistrat inundatii, dupa ani buni in care localnicii ajunsesera la disperare. Adevaratul scop al acestui tertip consta in scoaterea firmei de pe piata, exact in momentul in care Banca Mondiala ofera fonduri pentru lucrari de specialitate. De ce se recurge la asemenea metode este foarte simplu: datorita capacitatilor si specializarii sale, AQUAPROIECT aproape ca nu are concurenta in domeniu pe teritoriul Romaniei.
Interviu cu Dpl. Ing. Gheorghe Bratianu, director tehnic AQUAPROIECT SA Bucuresti
In perioada 1997-2000, in judetul Caras-Severin - ca urmare a inundatiilor, alunecarilor de teren si a altor fenomene meteorologice periculoase - au fost afectate 1594 de gospodarii si anexe, 75 de obiective socio-economice, 60 de constructii hidrotehnice, 12,5 km de retele electrice si telefonice, au murit 166 de animale, fiind inundate 8308 ha terenuri agricole si intravilan, 94,79 km de cai ferate, de la drumuri nationale pana la forestiere, iar 112 poduri si podete au fost deteriorate. Aceste date statistice reclamau masuri de urgenta pentru stoparea extinderii dezastrelor. Ce s-a facut in acest sens?
Era clar ca trebuiau proiectate si realizate lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor, constand in regularizari, indiguiri, aparari de maluri, taieri de coturi etc. Astfel, in baza scrisorii Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului nr. 5141/2000 si in conformitate cu prevederile Regulamentului de licitatii pentru proiectarea investitiilor publice, cap. 15, art. 15.1, alin. Ña", AQUAPROIECT SA a inceput proiectele pentru lucrari in cadrul Directiei de Ape Banat. Este vorba despre indiguiri, regularizari si amenajari ale anumitor zone de pe raurile Timis, Bega, Bistra, Caras, a unor parauri si refacerea unui dig. O parte din aceste obiective au fost executate si receptionate.
Lucrarile efectuate pe baza proiectelor dumneavoastra au fost de calitate?
Absolut toate s-au comportat corespunzator scopului pentru care au fost proiectate si realizate, aparand acele zone impotriva inundatiilor si asigurand integritatea infrastructurii.
Cu toate acestea, viiturile din perioada 14-26 aprilie 2005, au facut ravagii in zona Banatului.
Da, insa numai in acele zone in care nu s-au executat lucrari de refacere, amenajare si indiguire a raurilor. Si-am sa va dau cateva exemple. "Refacere lucrari calamitate la acumularea Oravita" - toate componentele lucrarii au functionat ireprosabil; barajul Oravita Mica este in curs de executie, dar nu s-au inregistrat disfunctionalitati sau pagube. "Amenajare rau Timis pe sector Sacu-Slatina Timis" - au fost aparate de inundatii localitatile Slatina Timis, Bucosnita, Petrosnita, Buchin, Caransebes, Daicoviciu si Sacu, neinregistrandu-se pagube nici in conditiile in care pe alocuri au fost depasite cotele de pericol. "Amenajare rau Timis pe sector Lugojel-Jena" - lucrarile de indiguire si consolidare a malului stang si cele realizate pe afluenti au aparat cu succes localitatea Gavojdia. "Punerea in siguranta a Nodului hidrotehnic Costei" - lucrarile la baraj, casa stavilarului si canalul de alimentare s-au comportat corespunzator. Avand in vedere debitele catastrofale produse pe raul Timis in zona Costei, putem aprecia faptul ca la sfarsitului lui 2004 s-au finalizat lucrarile la barajul deversor, la amenajarea albiei in amonte de baraj si la casa stavilarului. Nefinalizarea acestora ar fi provocat pagube incomensurabile in perioada viiturii din aprilie anul curent. "Indiguire rau Timis pe sector Cebza-frontiera" - lucrare realizata si pusa in functiune in 2001. Cu toate debitele inregistrate, zona refacuta s-a comportat bine, ceea ce a demonstrat functionalitatea si oportunitatea lucrarilor. Aici ar mai trebui spus faptul ca bresele produse in 2005 sunt situate pe malul drept, acolo unde n-au fost prevazute lucrari in cadrul investitiilor. Alte zone salvate de la inundatii datorita investitiilor sunt pe sectoarele Curtea, Temeresti-Sintesti, Faget si partial Margina, Vrani, Iertof, Vraniut, Macoviste, Ciuchici, Nicolint si Berliste.
In concluzie, dumneavoastra sustineti ca toate lucrarile proiectate de AQUAPROIECT SA, in principal pe raurile Timis si Bega s-au comportat corespunzator. Si-atunci, cum de s-au inregistrat inundatii catastrofale in zona Banatului?
Proiectele noastre au vizat doar partea superioara a celor doua rauri. In partea de jos a bazinelor hidrografice, spre granita cu Iugoslavia - acolo unde au avut loc inundatiile - AQUAPROIECT Bucuresti nu a proiectat nici macar o singura lucrare hidrotehnica, iar digurile care au cedat au fost reabilitate anterior de Intreprinderea de Exploatare a Lucrarilor de Imbunatatiri Funciare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.