Federatia Romanilor din Serbia si Consiliul pentru Drepturile Omului din Negotin (Timoc) au protestat, in doua comunicate de presa, fata de incidentele petrecute, la finalul saptamanii trecute, in Valea Timocului, cand mai multi romani timoceni au fo
Federatia Romanilor din Serbia si Consiliul pentru Drepturile Omului din Negotin (Timoc) au protestat, in doua comunicate de presa, fata de incidentele petrecute, la finalul saptamanii trecute, in Valea Timocului, cand mai multi romani timoceni au fost agresati de agitatori locali si de fortele de Politie sarbe. Potrivit unui comunicat semnat de Consiliul pentru Drepturile Omului din Negotin, aceasta organizatie constata ca in Serbia are loc "discriminarea tuturor celor care care nu sunt pe placul unor indivizi predispusi, nationalisti si religiosi. Nu trebuie sa va mire daca in Serbia etalonul atitudinii statului este atitudinea Bisericii Ortodoxe Sarbe, daca in Serbia este normal ca Biserica Ortodoxa Sarba sa se ocupe cu problemele nationale, in locul celor spirituale, si daca institutiile de stat si locale admit sarbatorile bisericesti ca sarbatori ale sale". La randul sau, Federatia Romanilor din Serbia, ai carei membri au fost victimele agresiunilor din timoc, aminteste ca "a fi o minoritate in Serbia, este nu numai greu, ci si periculos". Sambata trecuta, un grup de aproximativ 50 de romani timoceni a fost agresat de fortele de Politie sarbe in timp ce incerca sa participe la o slujba religioasa la o biserica romaneasca din Valea Timocului.
De asemenea, Uniunea Vatra Romaneasca (UVR) a adresat o scrisoare deschisa Excelentei Sale ambasadorul Serbiei si Muntenegrului la Bucuresti, Dusan Francuski. Semnatarii scrisorii, presedintele UVR, dr. Zeno Opris, si presedintele filialei Bucuresti a UVR, Ion Coja, remarca situatia grea in care se afla minoritatea de etnie romana din statele fostei Iugoslavii, considerand ca, in special in Serbia, aceasta este supusa unui tratament "discriminatoriu si abuziv" atat de catre autoritatile guvernamentale, cat si de catre cele ecleziastice. Semnaland ca situatia s-a inrautatit ingrijorator in ultimii ani, UVR lanseaza un apel catre "sarbii care gandesc cu simtul raspunderii fata de viitorul Serbiei si al poporului sarb sa constientizeze pericolul ca, prin aceste tratamente inadmisibile aplicate romanilor, Serbia sa ajunga in situatia de a-si pierde singurul prieten pe care l-a avut de-a lungul istoriei sale: noi, poporul roman!". UVR atrag atentia ca atitudinea prietenoasa a romanilor fata de sarbii care traiesc in Romania obliga la reciprocitate. In incheiere, semnatarii scrisorii isi exprima increderea ca "se vor afla guvernantii'' care sa schimbe aceasta situatie si sa repare situatia actuala a sarbilor de etnie romana, in special a celor din Valea Timocului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.