Pe parcusul mai multor episode am dezvaluit componenta grupului de interese politico-financiare patronat de Ion Iliescu la Cotroceni si modul de operare al acestuia cu scopul de a obtine profituri materiale si putere. Am prezentat documente ale servi
Pe parcusul mai multor episode am dezvaluit componenta grupului de interese politico-financiare patronat de Ion Iliescu la Cotroceni si modul de operare al acestuia cu scopul de a obtine profituri materiale si putere. Am prezentat documente ale serviciilor specializate in culegerea de informatii care avertizau asupra gravelor nereguli si actiuni intreprinse de grupul lui Talpes si in care au fost descrise chiar si metodele prin care anumiti membri ai grupului racolau ofiteri activi ai serviciilor de informatii cu scopul de a-i folosi in interes propriu. Din ce in ce mai mult apare drept posibil scenariul conform caruia Paul Sarbu a fost racolat de tabara lui Iliescu inca din timpul in care ocupa functia de consilier al secretarului de stat taranist Liviu Popescu si folosit apoi atat pentru surparea imaginii acelei conduceri, cat mai ales pentru ingroparea unor dosare extrem de importante care il vizau pe Ion Iliescu. Talpes a actionat extrem de abil si nu a putut fi probat in nici un fel de o "corupere politica" a unor inalti ofiteri promovati de Coalitie, dar faptele ulterioare au demonstrat ca lucrurile nu s-au derulat intamplator, ci au facut parte dintr-un scenariu extrem de bine puns la punct, orchestrat de Ioan Talpes.
Astazi vom dezvalui cum acest cerc de interese se inchide, cuprinzand in interiorul sau aceleasi interese si aceleasi personaje care au condus aceasta tara timp de multi ani. Vom prezenta cum au ajuns sa fie promovate anumite cadre de Politie dupa ce au fost implicate in afaceri deosebit de grave, in contrabanda si furturi, in manipularea ilegala a unor dosare si in colectarea de averi personale. Faptele pe care le vom prezenta mai jos dovedesc sprijinul politic de care a beneficiat un grup bine determinat cu scopul de a deveni un instrument de tortura judiciara, manipulat de la Cotroceni, pentru haituirea, compromiterea si santajarea adversarilor politici si economici.
"Tabara de antrenament" a oamenilor lui Iliescu
Despre Paul Sarbu, consilierul de taina al lui Ioan Talpes, am mai vorbit pe parcursul acestor dezvaluiri, ca fiind pionul prin care Talpes a atacat adeversarii politici ai lui Iliescu si proprii dusmani din afaceri. Am prezentat la inceputul acestui serial cum a ajuns Sarbu, din consilier ministerial al guvernarii PNT-CD, consilier prezidential al PSD, cu ajutorul "dosarului Costea". Acum vom ilustra cum aceleasi personaje care au fost folosite pentru spalarea banilor PSD din afacerea Costea si curatarea imaginii lui Iliescu, au contribuit la afaceri necurate, dezvaluite de presa, dar acoperite atat de oficialitatile guvernarii 1996-2000, cat si 2000-2004.
Iata ce redacta un informator al unui serviciu secret roman in legatura cu afacerile pe care aceeasi grupa de anchetatori care a instrumentat cazul "Costea - Iliescu", le-a desvasurat in zona Portului Constanta.
"Dupa alegerile din 1996, in ceea ce priveste prevenirea si combaterea actelor de contrabanda din portul Constanta, s-a actionat din ce in ce mai slab. A aparut insa o problema de o gravitate extraordinara, in sensul ca serviciul economic din Inspectoratul de Politie Constanta a fost trasnformat dintr-un serviciu de prevenire si combatere a contrabandei intr-un servicu de jefuire a importatorilor - exportatorilor. Actiunea a demarat prin deplasarea secretarului de stat Liviu Popescu la Constanta, insotit de un consilier al sau, lt.col Sarbu (n.red.-este vorba de viitorul consilier al lui Talpes, aflat la acea vreme in gratiile puterii PNT-CD). Dupa o discutie cu col. Bogdan, sef serviciu economic la Politia Judeteana Constanta (n.red.-este vorba de viitorul anchetator al dosarului Costea-Iliescu, promovat ulterior general si transferat la PNA ca urmare a ingroparii acelui dosar) si cu subalternul sau cpt. Pesterau, a fost pusa la punct o metoda de jefuire a importatorilor, care functioneaza nestingherit din 1996. Actiunea este incurajata la nivelul ministerului de Interne, unde au fost in audienta trei sefi de misiuni diplomatice din tarile arabe si au reclamat acest caz, dar ministrul de Interne, zis "Mormaila" nu a miscat nici un deget. Toate produsele mai scumpe - cafea, bauturi, care vin in containere in portul Constanta, sunt ridicate in vederea confiscarii de col. Bogdan si cpt. Pesterau, sunt valorificate prin organe financiare rapid, in cateva zile, la anumite firme din Constanta, la pretul de pe factura. Aceste firme, la randul lor le valorifica pe piata, uneori chiar pe piata neagra, sub coordonarea unui cetatean arab, in legatura cu cei de mai sus. Sunt zeci de cazuri de acest gen, in care s-au confiscat marfuri de multe milioane de dolari, au fost facute sute de plangeri la IGP, Parchetul General, Curtea de Apel Constanta, Parchetul Militar Constanta, toate reclamatiile insa au fost clasate si banda compusa din ofiterii Bogdan si Pesterau actioneaza inainte. Intr-un caz, o instanta a dispus restituirea a sase containere, dar cei de mai sus nu mai aveau de unde sa le dea inapoi deoarece erau vandute. Aceasta "insulita" care exista acolo in Constanta este condusa direct de col. Sarbu, consilierul secretarului de stat Liviu Popescu".
Nume de cod, "Mormaila"!
Acelasi document care dezvaluia modul de operare a unor politisti coordonati de catre Paul Sarbu, se arata: "Col. Bogdan este unul dintre autorii jafului care s-a petrecut in flota romana, deoarece el, aproape de 35 de ani, se ocupa de probleme de import si impreuna cu prietenii lui, si-a cadorisit diferite firme cu nave care acum au disparut. Multi ani, pentru atitudinea sa a fost inlaturat si nu i s-a mai permis accesul in port, ba a fost chiar destituit din functie. A fost preluat de actuala putere (n.red.-materialul a fost redactat pe vremea guvernarii Coalitiei) si a creat un fel de insula la Inspectoratul de Politie Constanta, unde nu asculta de nimeni, nu raspunde nimanui la telefon, nu se subordoneaza sefului de inspectorat. In aceste conditii, si-a promovat fostul sofer, actualul cpt. Pestarau, din subofiter, a fost avansat capitan si cu el desfasoara activitatea infractionala de mai sus. Pentru aceste merite, adica pentru confiscari ilegale de milioane si milioane, recent, ministrul "Mormaila" l-a promovat in functia de adjunct al sefului Corpului de Control, pentru a putea fi avansat la gradul de general deoarece din functia ocupata la Constanta nu putea fi avansat (n.red.-col. Bogdan a fost avansat cateva luni mai tarziu de la intocmirea acestei note informative, dupa ce dosarul Costea-Iliescu, la care a participat in calitate de anchetator, a fost infirmat oficial)".
Raportul informatorului confirma interesul politic al Coalitiei pentru dosarul Costea - Iliescu: "Aceasta recompensa i s-a acordat si ca urmare a meritelor in cazul cercetarilor in asa-zisa afacere Costea, deoarece a fost trimis in strainatate cu Comisia Rogatorie care sa stabilieasca date in cazul Costea, pe care "Mormaila" sa le foloseasca in campanie. In acest timp insa, tot Bogdan coordoneaza serviciul economic de la Constanta si cpt. Pesterau face tot ce vrea, nu baga pe nimeni in seama, nu raporteaza nimanui decat lui Bogdan si col. Sarbu".
Traian Basescu l-a dat in vileag pe colonelul Bogdan
Pe vremea cand ocupa functia de ministru al Transporturilor, actualul presedinte Traian Basescu a avut curajul sa vorbeasca despre colonelul Bogdan. Astfel, intr-o emisiune televizata, Basescu a declarat ca Bogdan a adus grave prejudicii flotei romane. Nimeni nu a luat in seama insa acea declaratie, iar ascensiunea politico-militara a lui Bogdan a continuat.
Documentul aflat in arhivele unei structuri de informatii din Romannia precizeaza si modul in care deciziile abuzive ale grupului Sarbu - Bogdan - Pesterau capatau o "haina juridica" pentru a bloca orice ulterioara revendicare: "Interesant este faptul ca acest Bogdan, prin santaj, incearca sa dea o forma legala acestor confirscari aberante si santajeaza atat lucratori din Parchet cat si din Justitie, pentru a-i confirma intr-un anumit fel legalitatea acestor operatiuni ilegale. De exemplu, pe presedintele Tribunalului, Iancu, il santajeaza cu un dosar al fostei secretare care este arestata si care are o delapidare de peste un miliard de lei. (...) Aceasta situatie este cunoscuta si de directorul general al Vamilor, Nini Sapunaru, caruia i s-a adus la cunostinta de mai multi salariati (cazul Dragoman), dar se pare ca nu poate sa actioneze, deoarece cei care coorodneaza escrocheria de mai sus sunt puternici si i-au interzis acest lucru".
Toma Zaharia i-a dat afara pe toti
Pentru toate aceste infractiuni, dezvaluite la acea vreme de presa, chestorul Toma Zaharia, pe acea vreme seful directiei de Resurse Umane din MI, a propus ministrului Dudu Ionescu eliberarea din functie a lui Bogdan si Pestarau. Dudu a fost de acord cu propunerea din nota 112478/09.11.2000 si i-a "executat" pe amandoi. Inutil insa. Cateva luni mai tarziu, Zaharia era secretar de stat in MAI, iar Bogdan pleca la PNA.
Dupa cum se poate observa, aceeasi ofiteri care produceau bani negri la Constanta pe timpul guvernarii taraniste, l-au scos basma curata pe Iliescu din afacerea Costea. Lucrurile nu sunt intamplatoare. Dudu Ionescu si-ar fi dat mana dreapta sa-l poata scoate din jocul politic pe Iliescu. Deci a avut loc o tradare. Undeva, pe parcursul dintre gradul de colonel si cel de general al lui Bogdan, si undeva intre fotoliu de consilier al lui Liviu Popescu si anchetator in cazul cazul Costea, cuplul Bogdan - Sarbu a schimbat tabara. Distinctiile ulterioare confirma acesta presupunere. Dupa ce Coalitia a fost infranta umilitor de catre PDSR-ul lui Iliescu, Bogdan a ajuns general si apoi la Parchetul National Anticoruptie, iar Paul Sarbu a ajuns langa Ioan Talpes, la presedintiei si apoi la Guvern. Nu este intamplatoare ascensiunea celor doi. Pentru ca nimic nu este intamplator in actiunile fostului sef al Serviciului de Informatii Externe, Ioan Talpes. Inocenta este ultimul "viciu" de care poate fi banuit omul din umbra al lui Iliescu.
(va urma)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.