Nicolae Vacaroiu poate fi revocat din functia de presedinte al Senatului daca jumatate plus unu din numarul senatorilor doresc acest lucru. Alianta PNL-PD a inregistrat ieri, prima mare victorie politica din Senat, reusind sa includa in proiectul de
Nicolae Vacaroiu poate fi revocat din functia de presedinte al Senatului daca jumatate plus unu din numarul senatorilor doresc acest lucru. Alianta PNL-PD a inregistrat ieri, prima mare victorie politica din Senat, reusind sa includa in proiectul de modificare a Regulamentului, posibilitatea revocarii presedintelui Senatului. Astfel, cu sase voturi "pentru" si cinci "impotriva", Comisia de modificare a Regulamentului Senatului a stabilit ca presedintele poate fi revocat din functie daca acest lucru "este propus, in scris, de jumatate plus unu dintre senatori". In favoarea acestei prevederi s-au pronuntat senatorii PNL, PD, UDMR si PUR , impotriva votand reprezentantii PSD si PRM. Membrii Comisiei au mai stabilit inca un pas in sensul revocarii presedintelui Senatului, sustinand ca aceasta actiune este posibila si la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, dar doar daca seful acestei Camere a Parlamentului a incalcat Constitutia sau "a incalcat grav" prevederile Regulamentului Senatului si pe cel al sedintelor comune. Aceasta reglementare a intrunit insa un numar mai mare de voturi - noua "pentru" (ale PNL, PD, UDMR, PUR si PSD) si doar doua abtineri (ale PRM). Totodata, Comisia a mai stabilit ca propunerea de revocare se va depune la Biroul Permanent al Senatului, o singura data intr-o sesiune ordinara. Reusita din Comisie a Aliantei PNL-PD a fost posibila cu sprijinul senatorului PUR - Gavrila Vasilescu- care a sustinut in cele din urma formula propusa de liberali si democrati. Vasilescu si-a dat acceptul alaturi de aliati, numai dupa ce in noul Regulament a mai fost inclusa prevederea prin care revocarea presedintelui este conditionata de incalcarea anumitor legi.
Prin actiunea de ieri a Comisiei de modificare a Senatului, Alianta PNL-PD este la un pas de a-l schimba pe Nicolae Vacaroiu din functia de presedinte, dar numai dupa ce si plenul Senatului va accepta propunerile Comisiei de modificare a Regulamentului. In acest moment, Coalitia detine majoritatea in Senat doar cu voturile PUR, care s-a pronuntat in mod repetat pentru mentinerea in functie a celor doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor. In ultimele zile insa, senatorii Aliantei si-au mai intarit fortele, liberalii racolandu-l in partid pe Mihai Lupoi (fost PPRM).

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.