Guvernantii se joaca cu nervii romanilor. Ieri, premierul Tariceanu si seful ANRGN, Stefan Cosmeanu au dat declaratii contradictorii. Mai intai a iesit la rampa Tariceanu care a anuntat ca se va renunta la abonament. Premierul a mai spus ca toata lum
Guvernantii se joaca cu nervii romanilor. Ieri, premierul Tariceanu si seful ANRGN, Stefan Cosmeanu au dat declaratii contradictorii. Mai intai a iesit la rampa Tariceanu care a anuntat ca se va renunta la abonament. Premierul a mai spus ca toata lumea va plati in mod egal metrul cub de gaz consumat. Stirea a fost preluata imediat de toate posturile de radio si televiziune. Apoi, Cosmeanu a dat o declaratie agentiei Mediafax in care confirma eliminarea abonamentului, dar mentine valoarea acestuia in pret. Mai mult, tabelul discriminator al grupele tarifare va fi mentinut. Practic, romanii care vor consuma aceeasi cantitate de gaz vor plati diferit in functie de grupa valorica in care se vor situa, adica asa cum a fost in cazul facturii primite zilele trecute de catre consumatori.
Dupa articolele publicate de ZIUA, in care se arata cum sunt discriminati consumatorii, cum sunt jecmaniti cei care folosesc gazele pentru incalzire, cum suma pe care trebuia sa o achite romanii distrigazurilor pe abonamente ar fi fost echivalenta cu plata de achizitionare a companiilor Distrigaz Sud si Nord de catre francezi si nemti, Tariceanu s-a trezit la realitate si a anulat abonamentul la gaze.
Asadar, precedentul a fost creat. In sfarsit, un premier a inteles ca romanul trebuie sa plateasca atat cat consuma. Ar fi normal ca, in regim de urgenta, guvernantii sa decida eliminarea abonamentelor la curent electric si telefon. Toata lumea intelege ca un serviciu sau un produs are un pret de productie, la care, evident, se adauga si profitul. Dar sa platesti ceva ce nu consumi este aberant, incalca chiar Constitutia. De asemenea, cele trei agentii nationale care reglementeaza preturile la curent electric, telefon si gaze, agentii platite de contribuabili sa le protejeze, sa explice de ce tarifele la cele trei servicii in regim de monopol sunt atat de mari. Nu cumva preturile sunt umflate din cauza proastei administrari a societatior respective? Nu cumva tarifele sunt mari din cauza costurilor de intretinere a sediilor impozante, a masinilor de lux si a salariilor foarte mari? Nu cumva preturile sunt uriase in raport cu salariul mediu pe economie din cauza schemelor supradimensionate ale producatorilor? De ce agentiile de reglementare nu fac dezbateri publice pe tema cresterii preturilor si de ce nu poarta discutii cu asociatiile de consumatori, cu uniunile industriasilor sau cu sindicatele? De ce modul de calcul si componentele preturile la cele trei servicii enumerate mai sus nu sunt facute publice? De ce, de exemplu, la pretul gazului ANRGN, cand explica din ce este compus tariful, introduce in ecuatie si... etc? Adica romanul plateste si etc! Raspunsul la aceste intrebari este unul singur: pentru ca presedintii agentiilor respective nu au nici un interes sa protejeze consumatorii romani in raport cu producatorii de servicii. Acesti sefi, platiti bine din bani publici, sunt la cheremul guvernului, desi toti se lauda ca sunt independenti. Nu vrem sa introducem in ecuatia divergentelor cauzate de valoarea tarifelor si renumita spaga, cu toate ca, ne frige varful degetelor pe tastatura calculatorului. Si nici nu vrem sa comentam declaratia lui Traian Basescu cand s-a semnat contractul de vanzare a companiei Distrigaz Sud cu Gaz de France: "Premieriul francez Raffarin a venit sa ia tainul", desi ne sta pe limba. Dar parca mult trambitata transparenta care nu se vede in acest caz, geamurile agentiilor de reglemenari a preturilor fiind fumurii, ne face sa credem ca nu FMI si Comunitatea Europeana ne obliga sa ridicam tarifele la cote absurde, ci interesele meschine ale guvernantilor. Ii anuntam pe aceasta cale ca vom avea grija sa demascam toate manevrele lui Tariceanu si Stefan Cosmeanu - omul pus de premier in fruntea ANRGN-ului. In cele ce urmeaza va demonstram cacealmaua pusa la cale de cei doi.
Ieri, dupa ce premierul Tariceanu a anuntat ca "de la 1 iunie se va reveni la sistemul de facturare al gazelor pe baza consumului si se va elimina obligativitatea abonamentului si ca fiecare trebuie sa plateasca atat cat consuma", presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu a dat o declaratie agentiei MEDIAFAX care ne-a oripilat.
El ne anunta ca se va renunta la abonamentul pentru gaze, iar costul acestuia va reintra in pretul final de livrare, iar populatia va achita un tarif mai ridicat pe metru cub, insa valoarea medie a facturii anuale va fi aceeasi. Pana aici, totul pare normal. Apoi, Cosmeanu ne arunca in fata reglementarile asumate in negocierile de adreare la Uniunea Europeana. El a explicat ca in documentul de pozitie inaintat Uniunii Europene nu exista o prevedere care sa impuna adoptarea unui abonament la gaze, ci doar angajamentul de a introduce o metodologie de calcul care sa recunoasca fiecarui operator costurile de livrare. Perfect. Asta vrem si noi. Sa aflam din ce se compune pretul gazului ca sa stim ce platim. Astfel, ne mai arata Cosmeanu, "renuntarea la abonament nu inseamna si eliminarea acestei metodologii, conform careia consumatorii sunt separati in categorii stabilite dupa consumul inregistrat si care presupune recunoasterea unor costuri pe fiecare societate de distributie". Adica aceeasi Marie sub alta palarie.
Prin aceasta declaratie Cosmeanu ne demonstreaza ca nu a inteles nimic din ce a declarat premierul. "Fiecare va plati cat consuma. Daca se consuma 3 mc de gaze, 3 mc vor fi platiti. De asemenea, Cosmeanu are sarcina de a verifica, la nivelul distribuitorilor cum se formeaza pretul pentru ca "acestia sa nu-l umfle". Abonamentul va fi platit totusi, pentru lunile aprilie si mai, deoarece decizia presedintelui ANRGN de a se renunta la actuala metodologie nu se poate aplica retroactiv", a explicat Tariceanu. Premierul nu a vorbit de nici o categorie pentru ca premierul a inteles ca aceste categorii introduc discriminarea intre romanii care consuma aceeasi cantitate de gaz. Ce este simplu ca buna ziua pentru toata lumea este complicat pentru Cosmeanu.
Prin urmare, daca ar fi sa ne luam dupa presedintele ANRGN, "de la 1 iunie, cosumatorii de gaze naturale nu vor mai achita abonamentul la gaze, dar vor plati un pret final mai mare, stabilit in functie de categoria in care se incadreaza. Cele sase categorii de consumatori, pe baza carora au fost calculate abonamentele intrate in vigoare de la 1 aprilie, vor ramane valabile. In consecinta, de la 1 iunie, vor exista sase tipuri de preturi la gaze, corespunzatoare fiecarei categorii, diferite de la o firma de distributie la alta". Va reamintim ca noi nu am contestat, si nici nu se poate contesta, diferentele dintre preturile practicate de Distrigaz Sud si Nord.
Aberatia mentinerii tabelului continua
Dupa Cosmeanu, acest presedinte certat cu Constitutia, "consumatorii care au fost incadrati in prima categorie, cu un necesar anual de pana la 2400 de metri cubi, vor achita un pret diferit pe mia de metri cubi fata de cei care se incadreaza in urmatoarea treapta de consum, de la 2400 metri cubi anual la 12.400 de metri cubi anual. Tarifele vor fi stabilite pe fiecare dintre categorii". Cu alte cuvinte "noua formula de calcul este, intr-o anumita masura, similara celei de dinainte de 1 aprilie, doar ca in vechiul sistem de tarifare erau doar trei categorii de consumatori si pretul final al gazelor era acelasi la toate societatile de distributie". Cosmeanu ne da si un exemplu: "In luna ianuarie, un consumator rezidential, categorie in care au fost incluse institutiile publice si populatia, achita 5.187.450 lei pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale, indiferent de societatea la care era arondat. In acest pret intrau insa si o serie de costuri care au fost separate ulterior sub forma abonamentului la gaze. De la 1 aprilie, acelasi consumator casnic, cu un volum de pana la 2400 de metri cubi pe an, se incadreaza in prima categorie de consum si plateste un abonament zilnic de circa 4500 de lei. La aceasta suma se adauga pretul gazelor, stabilit la 5.117.481 de lei pe o mie de metri cubi, pentru clientii Distrigaz Sud si la 4.808.290 de lei pe mia de metri cubi la Distrigaz Nord. De la 1 iunie, eliminarea abonamentului va insemna ca un client al Distrigaz Nord, de exemplu, va plati, un pret mai mare decat cel actual, de 4.808.290 de lei pe o mie de metri cubi deoarece se vor adauga costurile in prezent separate in abonament. De asemenea, el va plati un alt pret fata de Distrigaz Sud. Sa mentii in functie categorii tarifare care anuleaza dreptul romanilor de a fi egali in fata legii ni se pare o grasa incompetenta, de aceea solicitam destituirea lui Stefan Cosmeanu din functia de presedinte al ANRGN.
Tarifele gazelor sa fie stabilite de Guvern
Senatorii coalitiei au intocmit un proiect de lege prin care propun ca politica de preturi si tarife in domeniul gazelor naturale sa fie trecuta in competenta Guvernului, pentru a putea fi controlate "tendintele abuzive si umflarea artificiala a unor taxe justificate". Senatorul Mihail Antonie, unul dintre initiatorii proiectului, alaturi de Gyorgy Frunda si Radu Berceanu, a declarat marti intr-o conferinta de presa ca documentul a fost inaintat conducerii Senatului, urmand sa fie discutat in comisiile de specialitate. Antonie a mai spus ca proiectul respectiv are in vedere modificarea Legii Gazelor, aparuta in vara anului trecut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.