Dupa eliberarea celor trei ziaristi romani din Irak - Eduard Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci - si retinerea "ghidului" lor Mohamed Munaf, in Irak s-a dezlantuit potopul arestarilor. Inca de sambata, surse de la Bagdad anuntau ca z
Dupa eliberarea celor trei ziaristi romani din Irak - Eduard Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci - si retinerea "ghidului" lor Mohamed Munaf, in Irak s-a dezlantuit potopul arestarilor. Inca de sambata, surse de la Bagdad anuntau ca zeci de irakieni suspectati de activitati teroriste au fost deja arestati. Dintre acestia, circa 40 de persoane ar fi fost direct implicate in operatiunea de rapire a jurnalistilor romani sau cel putin rude cu rapitorii, aceasta reprezentand o ultima presiune, maximala, asupra grupului care detinea ziaristii romani, dupa cum ne informeaza surse ale Televiziunii Romane.
Joi au inceput loviturile
Actiunea a fost lansata joi - in aceeasi zi in care presedintele Romaniei ne avertiza in direct ca putem sa ne asteptam la orice, inclusiv executii - si continuata vineri, la Soueira, la 50 de kilometri sud de Bagdad. La actiunea militara au participat fortele poloneze si irakiene, care au arestat nu mai putin de 184 de persoane banuite de terorism. La randul sau, Guvernul irakian a anuntat ca alte 110 persoane, banuite de implicare in comiterea de atentate, au fost retinute martea trecuta, in regiunea Charqat, la 300 km nord de Bagdad.
Sapte batalioane speciale in actiune
Operatiunea de o amploare fara precedent a continuat duminica si ieri, inca 285 de persoane, banuite de apartenenta la grupari insurgente din Irak, fiind arestate in zona Bagdadului, intr-o actiune comuna irakiano-americana, a anuntat armata americana, citata de AFP si Mediafax.
"Fortele coalitiei, in colaborare cu armata irakiana si fortele Ministerului de Interne, au retinut 285 de persoane banuite de terorism", in urma operatiunii lansate duminica in zona orasului Abu Ghraib, situat la 30 kilometri vest de Bagdad.
Surse din Ministerul Apararii irakian au afirmat ca toti suspectii arestati in cursul operatiunii sunt irakieni. Operatiunea a avut drept scop "urmarirea, uciderea sau capturarea teroristilor care au planificat atacuri in capitala irakiana", precizeaza un comunicat al Armatei americane.
In capitala irakiana si imprejurimile acesteia au avut loc, incepand din luna martie, 126 de atentate, in majoritate comise cu ajutorul unor masini-capcana, a anuntat, recent, un oficial american, adaugand ca, numai de la inceputul lunii mai, in zona au fost inregistrate 21 de atentate. In tot cursul anului 2004, la Bagdad au avut loc numai 25 de atacuri. Conform datelor publicate de Guvernul de la Bagdad, in luna mai au avut loc, pe intregul teritoriu al tarii, 70 de atentate cu masini-capcana, care au provocat moartea a mai mult de 400 de persoane.
Armata americana a precizat ca la operatiunea declansata duminica si aflata inca in curs de desfasurare participa patru batalioane ale armatei irakiene, trei batalioane ale trupelor speciale de comando si trupe americane din Task Force Bagdad, care are drept misiune asigurarea securitatii capitalei irakiene. Un batalion este format, in general, din 300 - 400 de militari sau politisti."Este cea mai ampla operatiune comuna (a fortelor irakiene si americane) de pana acum", adauga comunicatul armatei americane.
Al-Zarqawi l-a asasinat pe seful Celulei de securitate
Operatiunile nu au ramas fara replica. Imediata, precisa, profesionista. Generalul Wael al-Rubaie, responsabilul celulei pentru operatiuni a secretariatului de stat pentru Securitate Interna, a fost impuscat mortal, impreuna cu soferul sau, luni dimineata, la Bagdad, potrivit unei surse oficiale. "Elemente teroriste l-au asasinat pe generalul Wael al-Rubaie, responsabilul celulei pentru operatiuni a secretariatului de stat pentru Securitate Interna", potrivit unui comunicat al Guvernului irakian, citat de Mediafax.
Atacul revendicat de iordanianul Abu Mussab al-Zarqawia fost comis la ora locala 08.45 (07.45, ora Romaniei), in cartierul Mansur, in apropiere de patiseria Khaski, se precizeaza in text.
"Persoane inarmate, aflate la bordul unei masini albe, au deschis focul asupra generalului, ucigandu-l impreuna cu soferul sau", potrivit comunicatului. Celula pentru operatiuni a secretariatului de stat pentru Securitate Interna a fost creata de noul Guvern al lui Ibrahim al-Jaafari la inceputul lunii mai, pentru coordonarea luptei impotriva violentei.
Al-Queda revendica uciderea unui american
Falanga Al-Queda din Irak, condusa de iordanianul Abu Mussab al-Zarqawi, a anuntat totodata, duminica, asasinarea unui cetatean american luat ostatic, potrivit unui comunicat revendicat de aceasta miscare, difuzat pe un site Internet, insotit de fotografii si documente de identitate ale presupusei victime.
"Fratii vostri din organizatia Al-Queda din Mesopotamia au pus mana pe un pilot american despre care au aflat ca, de la data invadarii Irakului, a bombardat mai multe moschei si Hotelul Sheraton din Bagdad, precum si mai multe cladiri ale civililor", se arata in comunicatul atribuit gruparii conduse de al-Zarqawi, difuzat de un site islamist.
"Dupa interogarea acestui necredincios, i-am aplicat verdictul divin", adauga textul, a carui autenticitate nu a putut fi stabilita.
Comunicatul, care nu precizeaza nici data, nici circumstantele in care ar fi avut loc rapirea, este insotit de fotografii ale presupusei victime si ale unui carnet de conducere emis pe numele Neenus Y. Khoshaba, eliberat de autoritatile din Illinois. Potrivit acestui act de identitate, ostaticul s-a nascut in Illinois, la 27 noiembrie 1948.
Nici unul dintre documentele publicate nu atesta faptul ca ostaticul ar fi membru al Aviatiei si ca a fost, intr-adevar, capturat de membrii acestei grupari teroriste.
Atentatele continua
Patru persoane au fost ucise si alte 131 ranite intr-un atentat cu masina-capcana comis luni la pranz, in apropierea unui restaurant foarte frecventat din cartierul Jamila, din nordul Bagdadului, potrivit unui bilant furnizat de politie.
"Datele primite de la cinci spitale din Bagdad fac referire la patru morti si 113 raniti", a declarat o sursa din politie, precizand ca numarul mare de victime se explica prin faptul ca multi muncitori din zonele industriale din apropiere se aflau in pauza de masa. Potrivit fortelor de ordine, 14 masini au fost total distruse, iar alte 22 au fost avariate. Atantatul a fost comis intr-un moment in care in restaurant se aflau multe persoane. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.