Vestea eliberarii celor trei ziaristi romani luati ostatici in Irak in urma cu doua luni a fost preluata de presa din intreaga lume, majoritatea publicatiilor citand declaratia presedintelui roman, Traian Basescu, potrivit careia autoritatile de la B
Vestea eliberarii celor trei ziaristi romani luati ostatici in Irak in urma cu doua luni a fost preluata de presa din intreaga lume, majoritatea publicatiilor citand declaratia presedintelui roman, Traian Basescu, potrivit careia autoritatile de la Bucuresti nu au facut compromisuri pentru rezolvarea crizei, noteaza Mediafax.
Reactiile rudelor celor trei jurnalisti romani, precum si cele ale colectivelor redactionale din care acestia fac parte sunt prezentate pe larg de jurnalul "Liberation" in articolul intitulat "Romania, usurata de eliberarea ostaticilor." "Pentru moment, presedintele Traian Basescu este marele invingator in acest dosar," adauga "Liberation," prezentand filmul rapirii celor trei. Cei trei cetateni de origine romana se afla sub protectia autoritatilor de la Bucuresti, titreaza "Le Monde" si "Le Figaro," subliniind faptul ca oficialii romani nu au cedat presiunilor, in ciuda solicitarilor Opozitiei romane de a retrage trupele prezente in Irak. Cele doua cotidiane franceze semnaleaza implicarea directa a presedintelui Basescu in solutionarea crizei provocate de rapirea celor trei jurnalisti romani, mentionand faptul ca acesta a coordonat celula de criza de la Bucuresti si a telefonat familiilor celor trei pentru a le da vestea eliberarii lor. "Le Monde" reia comparatia rapirii cetatenilor romani cu cazul jurnalistei franceze, Florence Aubenas si al ghidului sau de origine irakiana, Hussein Hanoun, amintind ca acestia se afla in captivitate de aproximativ 150 de zile.
Eliberarea celor trei jurnalisti romani, rapiti in Irak, constituie "un semn incurajator pentru ziarista franceza Florence Aubenas de la Liberation, si ghidul sau irakian, Hussein Hanoun," a apreciat organizatia "Reportes sans Frontiers," salutand deznodamantul fericit al crizei ostaticilor romani. "Ne exprimam satisfactia si bucuria; ne imaginam cat de fericiti trebuie sa fie familiile jurnalistilor, presa si toti romanii," a declarat secretarul general al organizatiei "Reporters sans Frontiers," Robert Menard, amintind ca eliberarea celor trei intervine la aproximativ doua luni de la capturarea acestora de catre insurgentii irakieni. "A fost ingrozitor si a durat prea mult, iar asta demonstreaza ca mobilizarea autoritatilor si sensibilizarea opiniei publice duc la rezultate, traduse printr-o veste buna ca aceasta," a continuat Menard. "Noi mai avem inca o strangere de inima: ne gandim la Florence Aubenas si Hussein Hanoun Al-Saadi. Ei sunt ostatici de mai bine de cinci luni si nu reusim sa ne bucuram din toata inima. Vom fi cu adevarat fericiti cand toti cinci se vor afla acasa. Pana acum am recuperat trei, mai lipsesc doi." Irakul "este o tara infiorator de periculoasa, "insa trebuie sa mergem in continuare acolo. (...) Trebuie ca jurnalistii sa continue sa isi faca meseria in regiune, desi este ingrozitor de periculos," a mai precizat reprezentantul "Reporters sans Frontieres," adaugand ca "ar fi ingrozitor - in primul rand pentru irakieni - daca maine nu ar mai exista jurnalisti in Irak si ar trebui sa se multumeasca doar cu informatii date de fortele americane si de cele irakiene care se lupta impotriva americanilor si a Guvernului de la Bagdad."
CNN: Guvernul roman nu se retrage din Irak
Guvernul roman nu a dat curs solicitarii rapitorilor celor trei de a-si retrage cele 800 de efective militare din Irak, transmite CNN, amintind faptul ca acesta a fost primul incident in care civili romani au fost rapiti in Irak. Recuperarea ostaticilor romani este reluata de publicatia americana "Los Angeles Times," care aminteste de acest subiect intr-un material pe tema violentelor din Irak, subliniind, totodata, eforturile depuse de liderul religios radical siit, Moqtada Sadr, in sensul reconcilierii celor doua factiuni religioase din Irak si al incetarii conflictelor. "The New York Times," "USA Today" si "Washington Times" anunta eliberarea jurnalistilor romani, plasand-o in contextul in care fortele americane si irakiene au declansat o ofensiva impotriva insurgentilor in zona de vest a Bagdadului. Totodata, recuperarea jurnalistilor romani rapiti in Irak a avut loc la o zi dupa ce o delegatie a Ligii Romane Islamice si Culturale s-a deplasat la Bagdad pentru a purta negocieri in acest sens, noteaza alte publicatii americane, cum ar fi "Baltimore Sun" sau "Salt Lake Tribune."
Istoricul rapirii reporterului Prima TV, Marie-Jeanne Ion, a cameramanului Sorin Miscoci si a redactorului de la "Romania libera," Ovidiu Ohanesian, este reluat si de BBC, care realizeaza, de asemenea, o trecere in revista a ipotezelor vehiculate cu privire la circumstantele in care cei trei jurnalisti romani au ajuns in mainile insurgentilor irakieni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.