Dupa izbucnirea scandalului legat de afacerile sirianului Omar Hayssam, legaturile politice ale acestuia si principalii sai colaboratori din PSD s-au dat la fund pentru a nu ajunge la puscarie. Totul a inceput o data cu momentul in care fostul deputa
Dupa izbucnirea scandalului legat de afacerile sirianului Omar Hayssam, legaturile politice ale acestuia si principalii sai colaboratori din PSD s-au dat la fund pentru a nu ajunge la puscarie. Totul a inceput o data cu momentul in care fostul deputat PSD Ristea Priboi a intrat in atentia procurorilor care investigheaza dosarele referitoare la Omar Hayssam. Ristea Priboi, actual membru al PSD, a fost ofiter al Departamentului de Informatii Externe al Securitatii si apoi in cadrul Serviciului de Informatii Externe. In perioada 1994-1996, el a fost consilier al presedintelui Camerei Deputatilor Adrian Nastase. Talpes si Ristea Priboi se cunosc de mult timp, mai ales ca primul a ocupat si functia de sef al SIE.
Omar Hayssam a confirmat public ca il cunoaste foarte bine pe Ristea Priboi. Presa centrala a relatat pe de alta parte ca Priboi ar fi fost membru in consiliile de administratie ale unor firme controlate de Omar Hayssam. Una dintre ele este Iapit-Divertis Bucuresti, controlata de Mahmoud Khaled Omar si de Omar Hayssam, prin intermediul companiei Uno International Eximp SRL. Priboi a renuntat la postul din consiliul de administratie abia dupa ce presa a scris despre acest lucru, demonstrand conflictul de interese dintre functia respectiva si calitatea de deputat.
Langa Iliescu
Pe aceasta filiera a ajuns Hayssam in apropierea fostului presedinte Iliescu si a reusit sa faca parte din aproape toate delegatiile oficiale ale tarii noastre. Intrebati despre modul in care a reusit Hayssam sa fie adus in delegatiile oficiale, oamenii lui Iliescu au mintit declarand ca anumite cercuri de afaceri l-au impus. Adevarul a iesti la iveala cateva luni mai tarziu, cand legatura dintre Talpes - Priboi - Hayssam a iesit la iveala din investigatiile anchetatorilor. Atat Talpes cat si Priboi, ambii din calitatea de functionari in cadrul SIE, l-au avut in colimator mult timp pe Hayssam, dar se pare ca au sfarsit prin a-l "insinua" in cercurile puterii PSD-iste.
Schimbarea la fata
In ciuda probelor, Talpes a negat multa vreme ca Hayssam ar fi un personaj periculos, mult prea nociv pentru a fi numit in preajma presedintelui Romaniei. Insa incoltit de presa cu intrebari, fostul sef al SIE a recunoscut ca, dupa ce a "analizat" comportamentul si atitudinea lui Hayssam in cazul ziaristilor, s-ar putea ca acesta sa fie un "escroc".
Din pacate insa, se dovedeste acum ca Hayssam este membrul unei retele mult mai periculoase, care a atentat chiar la siguranta nationala si nu este nici pe departe un mic escroc care s-a fotografiat alaturi de Iliescu.
La sfarsitul lunii aprilie, la emisiunea lui Dan Turturica, de la "Realitatea TV", un administrator de firma, Mihail Istrate, a intervenit in direct, in studiou fiind invitat Ioan Talpes. Mihail Istrate, un apropiat al fratilor Mohamad si Hayssam Omar, a spus ca i-a auzit pe sirieni, in repetate randuri, vorbind la telefon cu Nicolae Vacaroiu, Ioan Talpes si Ristea Priboi. Istrate a delarat ca, dupa o furtuna din Teleorman, Vacaroiu, personal, i-a cerut lui Hayssam sa trimita, ca ajutoare, masini cu apa minerala.
Hayssam a fost sunat de la Cotroceni, de multe ori
Istrate este convins ca sirienii nu simulau convorbirile pentru ca Mohamad Omar era "prost de sincer" si povestea in detaliu discutiile purtate cu oficialitatile. Mai mult, Istrate spunea ca o data Hayssam a fost sunat de la Cotroceni. In replica, Talpes a sustinut ca toate sunt simple inventii ale sirienilor si ca l-a vazut pe Hayssam o singura data, cand l-a primit in audienta la Palatul Cotroceni. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.