Luminita & Sistem cu melodia "Let me try" au clasat Romania pe podiumul Eurovision. Ei au reusit sambata seara sa claseze in premiera tara noastra pe locul trei, dupa Grecia si Malta, ceea ce inseamna ca Romania s-a calificat direct in finala de
Luminita & Sistem cu melodia "Let me try" au clasat Romania pe podiumul Eurovision. Ei au reusit sambata seara sa claseze in premiera tara noastra pe locul trei, dupa Grecia si Malta, ceea ce inseamna ca Romania s-a calificat direct in finala de anul viitor, ce se va desfasura in Grecia.
Evolutia artistilor romani a fost apreciata de intreaga Europa, de spectatorii ucraineni prezenti in Palatul Sporturilor, dar si de jurnalistii prezenti in centrul de presa de la Kiev. Aplauzele acestora din urma au inceput in momentul in care pe ecran a aparut numele Romaniei si au durat pana cand Luminita a inceput sa cante, pentru ca ele au fost inlocuite de corul jurnalistilor care cantau si ei melodia Romaniei. Incheierea a fost fulminanta, pentru ca din cauza aplauzelor din centrul de presa, nu se mai auzeau cuvintele de multumire ale Luminitei la sfarsitul evolutiei lor.
Sambata seara, cu numai cateva minute inaintea inceperii finalei Eurovision, pe site-ul "Esctoday" a fost facut public clasamentul tarilor din semifinala din 19 mai in baza voturilor primite. Articolul afirma ca rezultatele sunt cele oficiale, "furate" de la EBU care nu le poate anunta decat dupa incheierea competitiei, pentru a nu crea diferente intre finaliste.
Conform datelor publicate, Romania fusese invingatoare in competitia din 19 mai cu 235 puncte, urmata de Moldova-207 puncte si Danemarca cu 185 puncte. Din pacate, stirea a fost retrasa dupa mai putin de o ora, fie pentru ca datele nu erau reale, fie pentru ca ele erau adevarate, iar oficialii EBU au intervenit pentru ca acestea sa nu fie facute publice inaintea votarii finale. Romania a obtinut punctajul maxim de 12 puncte din partea Portugaliei, Spaniei si Israelului, a primit 10 puncte de la Ungaria, dar nici un punct de la tari precum Germania, Rusia, Elvetia, Ucraina, Marea Britanie, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Slovenia, si Croatia.
"Este cea mai importanta realizare din cariera mea profesionala. Mi-am dorit sa ajung aici. Ma simt perfect. Romania ar fi trebuit sa fie pe primul loc, dar sunt fericita. Poate ca anul viitor va fi si mai bine. Sper ca romanii sa ne astepte acasa cu mandrie. Noi am dat tot ce am avut mai bun din noi", a declarat Luminita Anghel. Dupa terminarea concursului, reprezentantii Romaniei au fost asaltati de ziaristi din intreaga lume pentru a-i felicita si pentru a obtine declaratii. Luminita si-a gasit totusi timp sa dea un autograf pe bannerul pe care il purta reprezentantul Finlandei si pe care scria: "Nu suntem invinsi. Si stiti de ce?". Raspunsul se afla, probabil, in inimile rosii desenate de o parte si alta a bannerului.
In ceea ce priveste reactia publicului, Luminita a spus ca s-a simtit la Kiev ca in Romania, deoarece multa lume a recunoscut-o si a incurajat-o. Pana acum cel mai bun rezultat romanesc la o editie Eurovision fusese cel obtinut de Monica Anghel si Marcel Pavel - locul 9 in 2002.
"Boonika bate doba" pe locul sase
Si Republica Moldova a reusit performanta de a se califica la editia viitoare, dupa prima participare la Eurovision. Zdob si Zdub si "Boonika bate doba" au plasat Moldova pe locul sase cu 148 puncte. Roman Iagupov, liderul trupei, a adoptat o tinuta putin diferita fata de semifinala: a urcat pe scena imbracat doar cu niste catrinte, renuntand la tricou. Iagupov a aparut asa pentru prima data la repetitiile de vineri, starnind uimire in randul fanilor si al ziaristilor. Moldova a primit in finala punctaj maxim de la vecinii Romania si Ucraina, (desi Moldova a acordat Romaniei numai 7 puncte) iar Rusia si Lituania i-au dat cate zece puncte fiecare. De altfel, practica votarii "geografice" a continuat la editia cu numarul 50, la fel ca in anii precedenti. O multime de exemple la indemana: Belarus a dat punctaj maxim Rusiei, Norvegia a fost votata pe prima pozitie de Danemarca, Islanda si Finlanda, Moldova a dat zece puncte Rusiei, Croatia a primit maximum de puncte de la Bosnia-Hertegovina si Slovenia etc. O premiera a acestei editii este faptul ca asa-numitele tari "Big 4" - Spania, Marea Britanie, Franta si Germania -, calificate din oficiu in finalele Eurovision, s-au clasat pe ultimele pozitii. Clasamentul primelor zece tari, care s-au calificat direct in finala de anul viitor este: Grecia (230 puncte), Malta (192 puncte), Romania (158 puncte), Israel (154 puncte), Letonia (153 puncte), Moldova (148 puncte), Serbia si Muntenegru (137 puncte), Elvetia (128 puncte), Norvegia (125 puncte) si Danemarca (125 puncte).
Castigatoarea a multumit Ruslanei
Helena Paparizou din Grecia a castigat concursul cu piesa cu titlu providential "Number One", in care se disting multe asemanari cu piesa Ruslanei, castigatoarea editiei de anul trecut. "Piesa noastra este bineinteles foarte greceasca si are multe elemente traditionale. Si ii multumesc pe aceasta cale Ruslanei pentru ca a deschis usa pieselor cu elemente etnice, care au devenit extrem de populare datorita ei", a spus Helena intr-o conferinta de presa dupa terminarea concursului. Ea a fost printre favorite inca inainte de finala, aflandu-se pe prima pozitie in mai multe sondaje de opinie. Helena, care a primit un premiu special din partea tarii gazda reprezentata de presedintele Ucrainei, Viktor Yuscenko, s-a declarat o sustinatoare a "revolutiei portocalii". Grecia a primit punctaj maxim de la cel mai mare numar de tari: Albania, Belgia, Bulgaria, Cipru, Germania, Ungaria, Serbia si Muntenegru, Suedia, Turcia si Marea Britanie. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.