Dezvaluirile deputatului PSD Alin Teodorescu creeaza noi tensiuni in partid. Alin Teodorescu "a pierdut o foarte buna ocazie sa taca", a fost prima reactie a ex-premierului Adrian Nastase, dupa ce fostul sau cancelar a declarat la sfarsitul saptamani
Dezvaluirile deputatului PSD Alin Teodorescu creeaza noi tensiuni in partid. Alin Teodorescu "a pierdut o foarte buna ocazie sa taca", a fost prima reactie a ex-premierului Adrian Nastase, dupa ce fostul sau cancelar a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca in vara anului 2004, Ion Iliescu i-ar fi cerut actualului presedinte executiv al PSD sa-si dea demisia din fruntea Executivului. Potrivit lui Teodorescu, dupa alegerile locale, din iunie 2004, Iliescu l-a facut responsabil pe Nastase pentru esecul partidului de la alegerile locale si, pe 12 iulie 2004, i-a cerut demisia, in urma unei intalniri de patru ore de la Palatul Cotroceni. "Oamenii din conducerea partidului se chinuiau sa gaseasca o solutie, pentru ca existau prognoze care aratau ca partidul va lua sub 30% la parlamentare, iar in cazul prezentarii lui Basescu la prezidentiale, Nastase ar fi pierdut din primul tur", a continuat fostul cancelar, dezvaluind aranjamentele din PSD.
Ex-premierul Adrian Nastase nu s-a aratat foarte incantat de detaliile pe care le-a furnizat Teodorescu din bucataria partidului si i-a transmis acestuia, eufemistic, ca ar fi fost mai bine sa taca. In plus, Nastase a negat faptul ca Iliescu i-ar fi cerut demisia. "Presedintele Iliescu nu mi-a cerut niciodata sa imi dau demisia!", a sustinut liderul executiv al PSD. In alta ordine de idei, Nastase a recunoscut ca a vrut la un moment dat, dupa alegerile locale sa renunte la functia de prim-ministru. "Aveam dubii privind continuarea activitatii ca prim-ministru. Ajunsesem la un punct maxim ca rezultate, fusesera si cateva incidente si comentarii care ma deranjasera profund si atunci am avut cateva zile de reflectie. Atunci, in aceea conferinta de presa, am recunoscut ca am avut intentia de a demisiona", a precizat Nastase, intr-un interviu acordat Mediafax.
Nastase nu a recunoscut nici macar faptul ca alegerile interne din partid, din toamna anului trecut, care au stabilit componenta listelor pentru Parlament, au fost fraudate, dupa cum a admis Teodorescu, intr-un acces de sinceritate. Potrivit fostului premier, votul a fost influentat la alegerile preliminare din PSD, dar nu "masiv".
Iliescu neaga tot
Si Ion Iliescu a reactionat, de pe patul de spital de la Elias, la declaratiile fostului cancelar, Alin Teodorescu. Iliescu a formulat un drept la replica, in care sustine ca nu i-a cerut niciodata demisia lui Nastase. El da de inteles ca martori, pentru a demonta declaratiile lui Teodorescu, ii pot fi toti membrii fostei Delegatii Permanente. Si aceasta pentru ca la intalnirea la care face referire fostul cancelar au participat toti membrii Delegatiei, nu doar ex-premierul Nastase. Iliescu recunoaste insa ca discutia s-a referit la motivele care au determinat esecul de la locale. "Domnul Adrian Nastase a evocat, dupa acea discutie, posibila sa demisie din fruntea partidului, printre alte ipoteze privitoare la relansarea PSD", mai spune Iliescu. Fostul presedinte sustine chiar ca s-a aflat printre cei care i-au cerut lui Nastase, in discutiile care au urmat acelui moment, sa revina asupra eventualei decizii de a demisiona, "plecand de la angajamentele pe care si le luase Romania in procesul integrarii europene". Potrivit lui Iliescu, o criza guvernamentala "era de neconceput" in acel moment. Referindu-se la afirmatia lui Teodorescu, potrivit careia PSD ar fi putut sa mearga impotriva lui Iliescu in alegeri, fostul presedinte spune ca a auzit pentru prima data de aceasta varianta. In alta ordine de idei, consilierul personal al lui Iliescu, Victor Opaschi a declarat sambata, pentru Mediafax, ca, in afara dreptului la replica, Iliescu a si discutat, la telefon, cu Alin Teodorescu si ar fi trebuit ca acesta din urma sa faca rectificari, mai ales ca el nu a fost prezent la intalnirea la care a facut referire in emisiunea de la Mix FM.
Teodorescu i-a dat dureri
Cat priveste starea de sanatate a fostului presedinte, Iliescu a fost nevoit sa-si amane plecarea din spital dupa ce sambata dimineata avea bagajele aproape gata. Vineri dupa-amiaza, Iliescu s-a confruntat cu o durere in piept, care s-a petrecut exact in momentul in care Alin Teodorescu dezvaluia cateva picanterii din culisele PSD. Nefericita durere in piept i-a amanat plecarea lui Iliescu din spital pana la jumatatea acestei saptamani. Directorul spitatului Elias, Sorin Oprescu, a declarat ieri ca medicii sunt revervati dupa puseul de durere anginoasa suferit sambata, ca atare externarea a fost amanata. In aceeasi ordine de idei, Oprescu a mai spus ca starea lui Iliescu este stabila, nu a intervenit nici un fel de complicatie, iar tratamentul prescris este continuat. "A inteles ca trebuie sa vorbeasca mai putin la telefon si, de asemenea, sa nu primeasca in continuare vizite care l-ar putea obosi", a mai spus Oprescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.