Pe 5 aprilie, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, anunta inaintea Ministerului Public retinerea omului de afaceri romano-sirian Omar Hayssam. Dupa ce si Ministerul Public a anuntat retinerea lui Hayssam pentru fapte penale, Presedi
Pe 5 aprilie, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, anunta inaintea Ministerului Public retinerea omului de afaceri romano-sirian Omar Hayssam. Dupa ce si Ministerul Public a anuntat retinerea lui Hayssam pentru fapte penale, Presedintia a revenit, precizand ca omul de afaceri sirian a fost retinut si in legatura cu rapirea jurnalistilor. Procurorii au cerut arestarea lui Hayssam pentru o frauda de 1,8 milioane de euro. Ministerul Public informa ca Omar Hayssam a fost retinut pentru infractiuni economice, precizand totodata ca, in urma monitorizarii acestuia, au "rezultat indicii" privind legaturi cu persoane ce ar fi implicate in rapirea celor trei jurnalisti in Irak. Cu toate ca, dupa declaratia facuta de purtatorul de cuvant al presedintiei, Adriana Saftoiu, autoritatile nu au mai facut nici o referire la implicarea omului de afaceri sirian in cazul ziaristilor rapiti, dosarul deschis de procurori demonstreaza cat se poate de clar ca Omar Hayssam nu este strain de evenimentele petrecute. Nu se poate spune inca cu precizie in ce masura este implicat acesta in rapirea ziaristilor, nu se poate afirma cu exactitate daca Hayssam a fost unul dintre cei care au planuit aceasta rapire sau a fost doar o marioneta in acest caz. Un lucru ramane insa sigur, si anume acela ca odata cu intoarcerea in tara a ziaristilor rapiti, multe dintre acuzatii vor fi lamurite, multe dintre speculatii vor fi stopate, multi dintre cei implicati in acest caz vor plati pentru actiunile lor. Ramane de vazut daca printre cei care vor plati va fi si Omar Hayssam, pentru ca, in mod cert, starea de fapt se va schimba, intr-un fel sau altul, o data cu reintoarcerea ziaristilor.
Retinerea lui Hayssam nu a avut loc doar ca urmare a ilegalitatilor de ordin economic descoperite de autoritati, ci si implicarea sa intr-o operatiune de instigare care priveste cazul celor trei jurnalisti rapiti, in aceasta privinta existand deja, in stadiul cercetarii, un dosar. Ordonanta de retinere pentru 24 de ore a intrat in vigoare imediat dupa anuntul facut de Adriana Saftoiu, Hayssam a fost arestat si prezentat Parchetului cu propunere de mandat de arestare. Omul de afaceri romano-sirian Omar Hayssam a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, in urma unei decizii luate de magistratii Tribunalului Bucuresti, acuzat de inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. In legatura cu cazul rapirii celor trei jurnalisti, in urma cercetarilor, s-a inregistrat cauza cu nr. 540/P/2005, in care s-au efectuat acte premergatoare sub aspectul comiterii unor infractiuni ce intra sub incidenta Legii nr.535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.
Intr-o emisiune televizata, la cateva zile dupa ce au inceput sa iasa la suprafata ilegalitatile facute de omul de afaceri sirian, Ioan Talpes a declarat unui reporter ZIUA ca Hayssam era de mai mult timp in atentia autoritatilor, admitand, in acelasi timp ca acesta recurgea la orice metoda pentru a se afisa alaturi de oameni importanti din PSD, de exemplu Ion Iliescu, si ca era un escroc. Talpes nu a reusit insa sa dea un raspuns coerent si clar la intrebarea fireasca de ce autoritatile nu s-au sesizat pana la acest eveniment cu privire la Hayssam. Credibilitatea lui Omar avea sa fie periclitata inca si mai mult, dupa ce, la 24 de ore de la aparitia stirii care anunta rapirea ziaristilor, acesta a declarat tuturor televiziunilor ca a fost sunat de rapitori si ca i s-a cerut o recompensa pentru eliberarea ziaristilor. Desi era foarte straniu ca rapitorii sa il fi sunat tocmai pe Omar Hayssam, acest aspect s-a lamurit la scurt timp dupa aceasta interventie a sa: el era cel care le sponsorizase ziaristilor deplasarea in Irak. A doua zi dupa aceasta iesire la rampa total neinspirata din partea lui Hayssam, acesta s-a reinternat in spitalul Obregia, surmenat probabil de negocierile pe care sustinea ca le poarta cu rapitorii.
Dupa declansarea intregului scandal, Omar Hayssam s-a vazut parasit sau renegat de colegii sai de partid. Cu toate ca initial, majoritatea membrilor PSD au negat faptul ca il cunosteau pe Hayssam, ulterior, in lumina probelor,avand in vedere ca Omar Hayssam era membru PSD de mai bine de zece ani, multi dintre ei si-au modificat depozitiile. Primul care a admis ca il cunostea pe omul de afaceri sirian a fost Dan Ioan Popescu, presedinte al organizatiei Bucuresti, care a declarat ca Hayssam a fost inclus pe liste la alegerile preliminare din PSD, dar ulterior a fost exclus de pe acestea si i s-au returnat banii pe care acesta ii oferise ca sponsorizare, pentru ca era vorba de o suma mult prea mare. La randul sau, Ion Iliescu a precizat ca nu are si nu a avut niciodata legaturi personale cu omul de afaceri sirian.
Nu a reusit sa scape de inchisoare
Hayssam se afla si la aceasta data in arest, cu toate ca avocatii sai au incercat prin orice metode sa obtina eliberarea sa. Este acuzat in aceste dosare de spalare de bani si numeroase infractiuni financiare, de furnizarea unor secrete de stat. Fratele sau, acuzat la randu-i de infractiuni economice a parasit teritoriul Romaniei din noiembrie anul trecut. Inca din momentul in care a fost arestat preventiv, Hayssam a folosit toate mijloacele posibile pentru a-si recastiga libertatea. Cu toate ca Tribunalul Bucuresti a decis, in doua dintre dosarele aflate pe rolul instantelor sale, pentru infractiuni economice, prelungirea mandatelor de arestare, avocatii omului de afaceri sirian au facut recurs impotriva acestor decizii la Curtea de Apel Bucuresti, insa nici de aceasta data, socoteala nu le-a iesit asa cum au planuit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.