Partidul Conservator (PC) isi exprima satisfactia imensa ca vietile jurnalistilor romani si a insotitorului lor, prizonieri de aproape doua luni in Irak, au fost salvate. "Familiile lor rasufla usurate, si la fel, o tara intreaga. Ii felicitam pe tot
Partidul Conservator (PC) isi exprima satisfactia imensa ca vietile jurnalistilor romani si a insotitorului lor, prizonieri de aproape doua luni in Irak, au fost salvate. "Familiile lor rasufla usurate, si la fel, o tara intreaga. Ii felicitam pe toti cei care au contribuit la eliberarea cetatenilor nostri, pe care ii asteptam cat mai repede acasa. Vor avea nevoie de solidaritatea noastra, de gandul nostru bun, pentru a uita cat mai repede zilele de cosmar prin care au trecut", considera Partidul Conservator, intr-un comunicat difuzat ieri si preluat de Mediafax.
PD: Model de manual
Presedintele intermar al PD Emil Boc a declarat ieri ca eliberarea celor trei jurnalisti constituie un succes al autoritatilor romane si in special al Administratiei Prezidentiale, care a oferit un "model de manual in privinta rezolvarii situatiilor de criza". Potrivit lui Boc, prin modul de actiune, Administratia Prezidentiala a demonstrat ca a tinut cont atat de interesul national, cat si de vietile celor trei jurnalisti, fapt "ce ar trebui sa sporeasca increderea cetatenilor romani in autoritatile statului". Cat priveste retragerea trupelor romanesti din Irak, Boc a amintit ca "nu s-a pus si nu se pune problema unei asemenea discutii", cu atat mai mult cu cat Romania trebuie sa-si onoreze angajamentele asumate la nivel international daca doreste sa-si mentina credibilitatea. "Nu putem fi credibili daca ne schimbam pozitia de la o zi la alta in relatiile internationale. Administratia Prezidentiala a reusit sa imbine, prin modul in care a actionat, interesul national cu grija pentru vietile celor trei ziaristi", a mai spus Boc. (R.G.)
PNL: Eforturile autoritatilor au fost eficiente
PNL isi exprima satisfactia pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor, rapiti in Irak la data de 28 martie, a declarat, ieri, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al formatiunii liberale, deputatul Eugen Nicolaescu. "Apreciem, de asemenea, faptul ca eforturile autoritatilor romane au fost eficiente si dorim sa le adresam felicitari pentru acest lucru", a adaugat reprezentatul conducerii PNL. Nicolaescu a mai spus ca liberalii sunt alaturi de familiile celor trei ziaristi si a insotitorului lor. "Ne exprimam increderea ca acestia vor putea trece repede peste drama pe care au suferit-o si isi vor putea relua activitatea in cel mai scurt timp", a mentionat purtatorul de cuvant al PNL. (R.G.)
PPRM: Calendar de retragere a trupelor
PPRM isi mentine solicitarea privind realizarea unui calendar privind retragerea trupelor din Irak cu atat mai mult cu cat Romania nu ar mai fi acuzata ca cedeaza in fata presiunilor teroristilor, a declarat ieri, pentru Mediafax, liderul PPRM Corneliu Ciontu. "Acest moment nu trebuie sa fie unul al comentariilor si al speculatiilor asupra conditiilor si cauzelor rapirii si eliberarii ziaristilor, ci trebuie sa fie un moment de bucurie generala pentru toti romanii", a afirmat Ciontu, dupa anuntul Presedintiei privind eliberarea ziaristilor care au fost tinuti ostatici in Irak. In opinia sa, acum oamenii trebuie sa se gandeasca la ce au patimit rudele celor care au fost luati ostatici.
Liderul PPRM afirma ca formatiunea pe care o conduce isi mentine solicitarea de realizare a unui calendar privind retragerea trupelor cu atat mai mult cu cat Romania nu ar mai fi acuzata ca cedeaza in fata presiunilor teroristilor. "E momentul ca Romania sa faca acest pas pentru ca prezenta trupelor romanesti in Irak presupune sume uriase care se cheltuiesc pentru militarii romani din aceasta tara", este de parere Corneliu Ciontu.
Alte motive de retragere a trupelor sunt, in opinia sa, faptul ca in Irak au fost alese, in mod democratic, forurile de conducere si existenta unui pericol permanent ca militarii romani sa isi piarda viata. (R.G.)
Bucurie mare la PSD
Liderul PSD, Mircea Geoana, saluta "cu multa bucurie" eliberarea jurnalistilor romani si a insotitorului lor, rapiti anterior in Irak, potrivit Mediafax. "PSD subliniaza rolul deosebit pe care societatea civila romaneasca, colegii din mass-media, reprezentantii comunitatii musulmane din tara noastra l-au jucat, alaturi de autoritati si ansamblul clasei politice romanesti, prin mobilizarea exemplara in jurul cauzei jurnalistilor romani. La acestea se adauga efortul si solidaritatea comunitatii internationale care, toate cumulate, au dus in final la un deznodamant fericit si care vor permite ca ziaristii romani si insotitorul lor sa fie in scurta vreme alaturi de familie si cei dragi", se arata intr-un comunicat al liderului partidului, Mircea Geoana. "Am iesit cu totii intariti din aceasta incercare, in care este de subliniat intelepciunea si cumpatarea dovedita de clasa politica romaneasca, ce nu a incercat sa exploateze in scopuri politice rapirea ziaristilor romani", sustine Geoana.
El arata ca a discutat cu senatorul PSD Ion Vasile, cu care impartaseste bucuria eliberarii fiicei sale, Marie-Jeanne Ion, atat in calitate de coleg, cat si de tata. PSD considera ca circumstantele rapirii jurnalistilor, modul in care a fost gestionata de autoritati, de mass-media si de clasa politica in ansamblu criza mentionata, trebuie sa constituie subiectul unei evaluari profesioniste din partea factorilor politici, in vederea tragerii celor mai pertinente concluzii, in perspectiva unei posibile situatii de acest gen, care, desi nedorita de nimeni, ar putea reaparea in viitor, mai arata Geoana. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.