ZIUA a reusit sa-l convinga pe ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu (foto), sa comenteze public pe marginea dezbaterilor legate de ultimele evolutii ale situatiei conflictuale din Transnistria, o "gaura neagra" aflata in coasta rasariteana a
ZIUA a reusit sa-l convinga pe ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu (foto), sa comenteze public pe marginea dezbaterilor legate de ultimele evolutii ale situatiei conflictuale din Transnistria, o "gaura neagra" aflata in coasta rasariteana a NATO si in viitor, a UE. Dupa ce ieri am publicat un interviu in exclusivitate cu ambasadorul SUA la OSCE, Stephan Minikes, aflat special in Romania si pentru a trata problematicile din fostul spatiu sovietic si zona Marii Negre, azi, tot in exclusivitate, un interviu fulger cu Mihai Razvan Ungureanu.
Cum priviti dezbaterile din aceasta perioada referitoare la problematicile legate de Republica Moldova?
Astfel de dezbateri mi se par cu totul firesti. Remarc interesul permanent al intregii societati romanesti pentru aceasta problematica. Schimburile de idei sunt binevenite, ele fiind un indicator al faptului ca politica externa romaneasca si prioritatile ei reflecta in mod real preocuparile si framantarile opiniei publice in ansamblul ei.
Intre prioritatea acordata aderarii la UE si importanta "axei", care este locul pentru Republica Moldova in politica externa romaneasca?
Republica Moldova are si va avea un loc indiscutabil in politica romaneasca si subliniez ca acest loc este conexat armonios la prioritatile pe care le-ati amintit.
Interesul real al Romaniei, plecand de la obiectivele majore ale politicii sale externe, vizeaza asigurarea stabilitatii la frontierele noastre, care vor deveni, in curand, frontierele UE, si proiectarea valorilor care stau la baza constructiei europene dincolo de granitele Uniunii. In aceasta logica se incadreaza efortul Romaniei de sustinere a Republicii Moldova. Succesul european al Moldovei este si succesul exercitiului european al Romaniei. Vizita presedintelui Romaniei la Chisinau in ianuarie a relansat dialogul politic la nivel inalt cu autoritatile de la Chisinau din aceasta perspectiva.
Tin sa remarc continuitatea politicii externe romanesti fata de Republica Moldova, bazata pe promovarea democratizarii, a dezvoltarii si europenizarii acestui stat. Salutam calduros demersurile autoritatilor de la Chisinau in acest spirit, care domina ultimele declaratii ale ministrului de Externe Andrei Stratan, ale ministrului Integrarii Vasile Sova si care este reafirmat consecvent in contactele bilaterale. Faptul ca in premiera, autoritatile de la Chisinau au solicitat implicarea Romaniei si UE in rezolvarea dosarului transnistrean este o consecinta a constientizarii nevoii de apropiere intre parcursurile europene ale Romaniei si Moldovei. Din acest unghi trebuie interpretat progresul inregistrat in raporturile dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, la care a contribuit substantial si diplomatia romana, prin eforturi la toate nivelurile, eforturi care, va asigur, au ritm si finalitate, chiar daca nu sunt intotdeauna vizibile. Intalnirile mele cu ambasadorul SUA la OSCE, Stephan Minikes, cu viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, doamna Eugenia Chistruga, si cu alti inalti oficiali, sunt parte a unei abordari integrate si au urmarit stabilirea unei cadente adecvate demersurilor diplomatice pe toate dimensiunile la care Romania are acces.
Credeti ca sunt reale perspectivele europene ale Republicii Moldova? Poate Romania sa aiba o contributie directa in aceasta privinta?
Perspectivele sunt indiscutabil reale. Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana intra intr-o etapa de consolidare, prin semnarea, in februarie, a Planului de actiuni intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, prin desemnarea unui reprezentant special al Uniunii pentru Republica Moldova si, in viitorul apropiat, prin inceperea activitatii delegatiei Comisiei Europene la Chisinau. Toti acesti pasi au fost promovati si incurajati de Romania de-a lungul ultimilor ani, atat in raporturile sale cu Republica Moldova, cat, mai ales, in raporturile cu partenerii sai europeni si euro-atlantici. Romania este deja un interlocutor credibil, respectat si cautat al structurilor europene si euro-atlantice in ce priveste vecinatatea estica deoarece evaluarile noastre pe acest spatiu sunt confirmate de realitate.
Uniunea Europeana incurajeaza sprijinirea de catre Romania a parcursului european al Republicii Moldova, transferarea de expertiza in domeniul reformelor pentru integrare dinspre Bucuresti inspre Chisinau si insuflarea, de catre Romania, unui ritm sustinut al proceselor de apropiere dintre R. Moldova si Uniunea Europeana. Devine tot mai clar faptul ca UE considera Romania un partener de consultare si o sursa de expertiza valoroasa pentru solutionarea problematicii complexe a R. Moldova, inclusiv a conflictului transnistrean. Prezenta noastra la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale (CAGRE) de saptamana viitoare va fi un prilej de a readuce in discutie aceasta problema care, treptat, inceteaza sa mai fie o preocupare de securitate doar pentru Romania.
Cum comentati noile evolutii legate de solutionarea conflictului transnistrean? Are Romania intra-devar ceva de spus?
Autoritatile de la Chisinau au inteles necesitatea extinderii formatului de negocieri si fac demersuri oficiale in acest sens. Este in desfasurare dezbaterea cu privire la mecanismul de solutionare a conflictului, inclusiv la formatul de negociere, care nu este un scop in sine, ci un instrument care faciliteaza gasirea unei solutii acceptabile pentru partile implicate. Indiferent daca va face sau nu parte din formatul de negociere, meritul Romaniei este ca a reusit, fara a fi in competitie cu cineva, sa determine factorii angajati in solutionarea diferendului transnistrean sa admita principiul ca Republica Moldova trebuie sa ramana un stat independent, suveran asupra intregului sau teritoriu.
Consideram ca orice solutionare a crizei transnistrene se poate realiza prin adoptarea si respectarea principiilor europene ale suveranitatii, integritatii teritoriale, statului de drept, respectarii drepturilor omului, a drepturilor minoritatilor si a principiului subsidiaritatii. In acest sens, Romania nu poate fi de acord cu nici o incercare de a legitima, prin improvizarea de exercitii electorale, regimuri care functioneaza prin incalcarea legii, supravietuind prin trafic ilegal si economie subterana.
Romania si UE studiaza monitorizarea frontierei transnistrene
Romania a pledat consecvent in plan european pentru implicarea Uniunii Europene in solutionarea conflictelor inghetate, ca surse de instabilitate pentru intreg continentul. Republica Moldova a detinut intotdeauna un loc privilegiat in aceasta pledoarie. Reprezentantii Uniunii si-au exprimat disponibilitatea de a purta un dialog permanent cu diplomatia romana despre solutionarea problemei transnistrene. Dupa cum a rezultat si din convorbirile pe care le-am purtat cu Adriaan Jacobovits de Szeged, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Bruxelles-ul ia in considerare rolul semnificativ pe care Romania il poate avea in acest proces. Participarea Romaniei, in calitate de observator, la activitatea structurilor Consiliului UE creeaza premisele valorificarii experientei romanesti in definirea liniilor de actiune ale Uniunii Europene privind Transnistria. In acest scop, intre Romania si Uniunea Europeana se desfasoara un dialog activ prin care se examineaza posibilitatea de a se contribui la facilitarea demersurilor diplomatice pentru identificarea unei solutii durabile a conflictului transnistrean. Se acorda atentie deosebita monitorizarii frontierei dintre Republica Moldova si Ucraina, pe segmentul transnistrean, necesitatii de a se elimina traficul ilegal, care constituie o sursa importanta de finantare pentru separatistii de la Tiraspol.
Asadar, Romania se plaseaza in pozitia de a putea contribui de o maniera substantiala la procesul de solutionare a conflictului transnistrean, precum si, in general, la implinirea destinului european al Republicii Moldova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.