Guvernul se clatina? Asa s-ar parea, daca nu privim dincolo de aparente. Inundatiile sunt exact ce nu le trebuia locatarilor Palatului Victoria. Au iesit la suprafata dedesubturile subrede. Pana sa capete ceva experienta administrativa, s-au trezit p
Guvernul se clatina? Asa s-ar parea, daca nu privim dincolo de aparente. Inundatiile sunt exact ce nu le trebuia locatarilor Palatului Victoria. Au iesit la suprafata dedesubturile subrede. Pana sa capete ceva experienta administrativa, s-au trezit pusi la o grea incercare. In plus, mass-media, in puseul lor natural populist, au demonizat ministrii - care au facut si ei ce au putut. Dar oricum am lua-o, ministrii au fost depasiti de imprejurari. S-au rezumat la vizite de lucru, au dat conferinte de presa, au promis ajutoare...Ministrii, purtatorii lor de cuvant, bagatorii de seama, expertii de ocazie s-au expus unor oameni speriati, loviti de ape sau in pericol. Ceilalti, daca nu suntem in primejdie, ne bucuram senini de necazul altuia, cainandu-i pe nefericitii din reportajele teve. Aducatoare de dramatism, dar mai ales de rating, zeul nostru cotidian. Mamaaaa, si ce ipocrizie a marilor sentimente, in indiferenta generala! Se mananca o paine alba cu compasiunea...Mai ales politicienii se joaca binisor cu nervii nostri, ne zgarie urechile cu vorbe mari, lacrimi discrete, si tot tacamul.
Cum lucrurile merg prost, mai ales la capitolul imagine, Basescu a iesit la atac. El insusi e destul de sifonat si nesigur dupa ratarea povestii de la Bagdad. A disparut o vreme, preocupat de drama ostaticilor, sperand ca in cateva zile ii va aduce pe jurnalisti acasa. Ce triumf ar fi fost si ce explozie a popularitatii!!! Dar serviciile speciale s-au inselat. De cand Basescu se afla la Cotroceni este prizonierul rapoartelor zilnice ale acestor servicii. Mai stiu un presedinte care a facut la fel si a sfarsit prost, foarte prost. Daca te dai prizonier in Palatul Cotroceni, dai de Dracu chiar daca o cauti pe sora-sa, mult mai apetisanta. Sperantele lui Basescu nu s-au adeverit. S-a intrat in calm si plictiseala. Vremuri nu tocmai placute firii lui. Povestea nu i-a iesit, pentru ca pertractarile s-au prelungit. Nici nu mai stie ce urmeaza, contactul e pierdut. Circumstantele astea exceptionale au produs un contraatac tipic, o iesire in dècor. Este o manevra obisnuita cand nu mai esti pe prima pagina decat cu subiecte minore. Cum ar fi mesa de par rebela, sau consiliera prea frumusica din anturaj, sau retragerea lui Plesu. Basescu a avut o problema de imagine de rezolvat. Incepuse sa fie luat in bascalie, prilej de glume si de aluzii amoroase, de imitatii, obiect pretios pentru zvonistica bucuresteana. Cand echipajul uita de prezenta capitanului pe nava, acesta trebuie sa isi faca simtita prezenta. Sa faca un gest de autoritate, daca vrea bineinteles sa isi pastreze trecerea. Asta e regula. Un contraatac impotriva Cabinetului Tariceanu, a sefului lui mai ales, poate sa contrabalanseze situatia si sa aminteasca brusc ca exista un sef. Iliescu si PSD au fost considerati drept tinte prea usoare, data fiind precaritatea respectivei formatiuni si a ex-presedintelui, in aceste saptamani. Tehnica nu e chiar noua. Prin 1997-2000, Basescu era ministru, dar si principalul critic al coalitiei guvernamentale. Poate ca unele amintiri i-au revenit.
Asa aflam ca exista un termen de gratie, nu mai mult de sase luni, dupa care Cotrocenii vor lua la puricat justitia, politia, ministrii, strategiile, bugetele, promisiunile...Va lua la puricat, dar cu ce? Cineva vrea sa se afle in treaba? Cine nu trece examentul, adica, isi va vedea capul la picioare, sau va fi tras in teapa, promisiune de campanie. Basescu ii pune in carca lui Tariceanu ca Guvernul este mereu cu un pas inapoi in chestiunea inundatiilor. Daca nu ar face asa, s-ar vedea mai clar povestea cu ostaticii. Mai e apoi chestiunea Justitiei. Aici e bomboana de pe coliva actualei guvernari. Razboiul romano-roman acum se da in Justitie. Diferite clanuri mafiote se confrunta aici pe viata si moarte. Unii vor sa doseasca paralele pe care le-au agonisit in 15 ani. Altii vor sa ajunga la aceste averi, sa jumuleasca si ei ceva. Cam pret de cateva milioane pe cap de om. Nu mai zic ca sunt unii care au apucat painea si cutitul din 2005, si vor si ei o felie din tort. Daca nu reusesc reteta salatei, bucatarii Basescu&Tariceanu&Macovei&Co se pot duce la plimbare. Ca tot restul petrecerii e ratat. Ostilitatea la schimbare o vedem nu numai cu cucoana Justitia. Povestea cu declaratiile de avere ale demnitarilor e o cacealma de proportii. Sunt pur si simplu mincinoase cea mai mare parte dintre ele, o bataie de joc. Demnitarii nostri se considera mult prea smecheri. Complicitatea dintre putere si opozitie este generala pe acest tandru subiect.
Si atunci ce regim patroneaza Basescu? Care sunt adversarii lui politici, care sunt tintele veritabile? Vedem ca are o suparare mare cu Tariceanu. Poate viseaza sa il schimbe cu Stolojan sau Isarescu...Sau cu un pedist fidel, un yesman agatat de mantaua prezidentiala mai tare decat ar fi dispus premierul, liderul celui mai mare partid guvernamental. Fara PNL nu se poate guverna in actuala formula. Dar cine are nevoie de PNL? De ce nu un guvern social-democrat PD/PSD? Da, daca ar fi sub controlul politic al Cotrocenilor. Mai e un obstacol de netrecut pentru stilul lui Basescu. Constitutia asigura premierului mai multa putere reala decat presedintelui. Cum sa te impaci cu asa ceva? Nu te impaci.
Jocurile se complica. Cred in esenta ca Basescu nu prea stie ce vrea. In Opozitie era mai simplu. Ii dadeai la cap zi de zi lui Nastase. Basescu este iritat de tot felul de lucruri si nu gaseste solutia. Este prizonierul unor impulsuri contradictorii intre instinctul de conservare si placerea riscului, a aventurii politice de data asta. Singurul lucru care conteaza pentru el, este puterea. Cat mai aproape de una absoluta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.