Bugetul general consolidat a inregistrat, in primul trimestru al anului 2005, un excedent de 3710 miliarde de lei, suma care reprezinta 0,13% din Produsul Intern Brut. Potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP), in aceeasi perioada a anului trecu
Bugetul general consolidat a inregistrat, in primul trimestru al anului 2005, un excedent de 3710 miliarde de lei, suma care reprezinta 0,13% din Produsul Intern Brut. Potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP), in aceeasi perioada a anului trecut, executia bugetului general consolidat evidentia un deficit de 0,14% din PIB, respectiv 3217,3 miliarde de lei. Finantele precizeaza ca excedentul bugetar a fost generat, in principal, de bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale (pensii si sanatate unde s-a inregistrat un plus de venituri de peste 1000 de miliarde de lei pentru fiecare buget) si de bugetul asigurarilor de somaj. In primele trei luni ale acestui an, veniturile totale ale bugetului consolidat s-au ridicat la 190.409,1 miliarde de lei, comparativ cu 160.407,6 miliarde de lei in perioada similara a anului 2004. Comparativ cu perioada similara din anul trecut, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 18,7% in termeni nominali sau cu 9% in termeni reali.
Potrivit ministerului de resort, cresteri insemnate de venituri se observa la impozitul pe profit, contributiile de asigurari sociale si taxa pe valoarea adaugata. In acelasi timp, desi incasarile la impozitul pe venit au scazut in termeni reali cu 3% fata de perioada corespunzatoare a anului 2004, diminuarea de venituri la acest capitol a fost mai redusa decat se estimase initial. Bugetul general consolidat cuprinde bugetul de stat, bugetul de pensii, bugetul asigurarilor de sanatate, fondul de somaj si bugetele locale.
In aceeasi perioada, cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la 186.698,9 miliarde de lei, fata de 163.624,9 miliarde de lei in primul trimestru din 2004. Incepand cu 2005, profitul firmelor si veniturile persoanelor fizice sunt impozitate cu o cota unica de 16%, noul guvern renuntand la impozitarea progresiva. (A.G.C.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.