Seful statului a declarat ca a observat reticenta la schimbare a sistemului din justitie si "dispretul" unor persoane din CSM si al Curtii Constitutionale fata de interesul national, pentru a-si conserva interesele lor.
Referindu-se la Curtea C
Seful statului a declarat ca a observat reticenta la schimbare a sistemului din justitie si "dispretul" unor persoane din CSM si al Curtii Constitutionale fata de interesul national, pentru a-si conserva interesele lor.
Referindu-se la Curtea Constitutionale, seful statului a facut referire la decizia conform careia PNA nu poate sa-i ancheteze pe parlamentari si ministri. Basescu s-a intrebat cum se faca ca aceasta institutie nu a vazut "incompatibilitatea" atunci cand PNA il "hartuia" pe el. "I-as trimite pe acei judecatori care au dispret pentru procesele de integrare ale Romaniei sa raspunda in fata oamenilor, daca le vom rata din cauza lor", a adaugat presedintele.
Traian Basescu a reafirmat faptul ca nimeni nu trebuie sa creada ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu are sustinere. "Legile necesare ajustarilor din justitie le vom trece prin asumarea raspunderii Guvernului fara sa mai intrebam nici un domn judecator si nici un domn procuror, nici din CSM, nici de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, nici de la Curtea Constitutionala", a declarat seful statului.
In opinia lui Basescu, aceste structuri au trecut la un "blocaj" al reformelor cerute ca o garantie ca justitia va functiona. "Ei spun: "De ce se baga Guvernul, ca noi suntem independenti?" Se baga Guvernul pentru ca legile care sa faca justitia si functionala sunt treaba Guvernului si a Parlamentului, nu a Justitiei. Lupta impotriva coruptiei este treaba Guvernului. Nu o sa vina nimeni sa-l intrebe nici pe domnul presedinte Lupascu, nici pe domnul presedinte Vida (n.red.-presedintele Curtii Constitutionale) si nici pe vreo alta doamna judecatoare care crede ca l-a prins pe Dumnezeu de un picior fiind in CSM, de ce nu e eficienta lupta impotriva coruptiei, de ce nu e eficienta Justitia!?", a mai spus Traian Basescu.
Presedintele a subliniat ca pachetul de legi pentru reforma justitiei nu vizeaza in primul rand lupta anticoruptie, ci "primenirea Justitiei".
Surprinzator, presedintele Romaniei a recunoscut ca o parte din aceasta reforma a fost facuta de Guvernul anterior si a dat o nota pozitiva activitatii in materie de reforma in sistemul judiciar predecesorului Monicai Macovei. "Ei au facut lucruri bune, acum trebuie facute ajustari pentru ca sistemul sa devina functional", a precizat Basescu.
In aceeasi ordine de idei, au discutat si membrii CSM in aceasta saptamana, argumentand faptul ca legile sunt perfectibile. Nimeni nu a vorbit insa, pana acum, in materie de legislatie, decat de schimbari sau modificari, chiar si cu pretul mult hulitelor ordonante de urgenta ale Guvernului, socotite un instrument cel putin "imoral" fata de legile organice care se adopta in Parlament si care detin suprematia. Nimeni nu a atacat problema instabilitatii legislative, care creeaza degringolada in instante si nici necesitatea simplificarii si stabilizarii acesteia. Iar in ce priveste dezbaterea publica a pachetului privind modificarile celor trei legi ale reformei Justitiei, initiata de ministru pe site sau la instantele si parchetele din tara, au existat destule voci care au afirmat pana acum ca aceasta ar fi "o frectie la picior de lemn", pentru ca Executivul va recurge la asumarea raspunderii guvernamentale fara sa se mai tina cont de opinia profesionala a magistratilor. Nici macar de cea a Asociatiei Magistratilor din Romania sau a reprezentantilor societatii civile. Dovada o reprezinta chiar recenta declaratie a sefului statului, Traian Basescu, care a trasat ferm calea asumarii raspunderii guvernamentale pentru pachetul de legi privind reforma Justitiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.