Joi a avut loc, la Bucuresti, conferinta de presa a editiei a XII-a a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, tinut de aceasta data intre 26 mai si 5 iunie. In prezenta unui mare numar de ziaristi (putine evenimente culturale au acoperirea
Joi a avut loc, la Bucuresti, conferinta de presa a editiei a XII-a a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, tinut de aceasta data intre 26 mai si 5 iunie. In prezenta unui mare numar de ziaristi (putine evenimente culturale au acoperirea media a FITS), au vorbit despre intalnirea sibiana reprezentantii tuturor inaltelor organisme oficiale care sustin festivalul, de la Mona Musca (grabita sa ajunga la o alta conferinta, a MCC) la consilierul prezidential Claudiu Saftoiu (inlocuindu-l pe Traian Basescu, din pricina agendei incarcate de la Cotroceni), primarul Sibiului, Klaus Johannis, presedintele UNITER, Ion Caramitru, si seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Johnatan Scheele, toti punand accentul pe importanta FITS in construirea imaginii culturale a Romaniei si anticipand momentul 2007 - Sibiu, Capitala Culturala Europeana (impreuna cu Luxembourg).
In 2005, in viitoarea Capitala Culturala vor veni spectacole, nu neaparat de teatru, din 69 de state ale lumii, in 42 de locatii (din pacate, nu si Piata Mare si Piata Mica). Vor fi, din nou, spectacole-lectura, o bursa de spectacole, expozitii de fotografii, de carte si gravura de teatru din secolele XVI-XVIII, vor avea loc intalniri - a atasatilor culturali si reprezentantilor centrelor culturale, a retelei EUNESTAR, a scolilor de teatru, a Fundatiei Culturale Romania-Irlanda, ateliere tinute de oameni de teatru din Statele Unite, Canada, Cehia, Japonia. Din Romania sunt invitate sa participe in festival spectacole din Bucuresti ("89.89... fierbinte dupa '89", de la Teatrul Foarte Mic, "Forma lucrurilor" de la Teatrul ACT, "Sorry" de la Bulandra), din Cluj ("Woyzeck", "Tragica istorie a doctorului Faust", ambele de Mihai Maniutiu), Sfantu Gheorghe, Ploiesti, Sibiu, si sase productii ale Teatrului LUNI de la Green Hours, intr-un program special, dedicat underground-ului. Programul a primit o finantare de 800 de milioane de lei la recent incheiatul concurs de proiecte al MCC, alte trei sectiuni ale FITS fiind sustinute din bugetul aceluiasi minister, cu un total de 8 miliarde de lei (o mare parte a cheltuielilor sunt suportate din surse private sau externe).
Tema centrala a editiei din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu este "Semne" (cea de anul trecut a fost "Mosteniri"): "O viata intreaga muncim sa lasam "semne". Pentru cei pe care-i iubim. Pentru cei care vin dupa noi. Pentru generatiile viitoare. Ravnim sa fim insemnati. Sa fim luati in seama. Sa ramana ceva dupa noi. (...) In al XII-a an dam semn ca facem o lucrare intr-un oras insemnat. (...)", isi argumenteaza alegerea directorul festivalului, Constantin Chiriac.
In 2005, vor lasa "semne" in spectatorii care vor veni la FITS (nu numai sibieni) peste 230 de reprezentatii si evenimente artistice, timp de 11 zile, de la 10.30 dimineata pana tarziu in noapte, dupa ora 23.00, intr-un oras devenit santier pentru o viitoare Capitala Culturala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.