Ministrul de stat Gheorghe Seculici a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a cerut PNA sa se autosesizeze in relatia dintre firma la care este actionar - Proiect Arad - si RECONS SA si sa faca publice concluziile care vor rezulta in urma cerc
Ministrul de stat Gheorghe Seculici a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a cerut PNA sa se autosesizeze in relatia dintre firma la care este actionar - Proiect Arad - si RECONS SA si sa faca publice concluziile care vor rezulta in urma cercetarii. Seculici si-a motivat demersul ca fiind urmare a acuzatiilor ce i-au fost aduse si pentru care, dupa ce se va consulta cu avocatii sai, va stabili nivelul daunelor morale pe care le va cere. Ministrul de stat a aratat ca in 1996, fosta Regie Autonoma de Locuinte si Localuri Arad s-a transformat, conform Legii 31/1990, in societate comerciala, avand ca obiect principal de activitate administrarea, intretinerea si repararea fondului locativ al Consiliului Local Municipal Arad, dar si constructia de locuinte. Potrivit legii, pe langa Primaria Arad, care detinea 99% din capital, la noua societate au mai fost chemate sa participe inca cinci firme, intre care si Proiect Arad, care detineau impreuna aproximativ 0,5% din capital, a mai spus Seculici. El a mentionat ca la constituirea ca societate in subordinea Consiliului Local, RECONS SA a dobandit un patrimoniu propriu care sa-i asigure functionarea. Veniturile rezultate din administrarea fondului locativ reveneau "de drept" Consiliului Local municipal, adica 99,54%. Dupa 1996, a mentionat ministrul, RECONS SA nu si-a schimbat obiectul de activitate, ci a trecut la un nou statut juridic, care "i-a conferit mai multa independenta economica".
"Consiliul Local Arad a incheiat la 1 octombrie 2002 un contract pe zece ani cu RECONS - adica in timpul mandatului primarului PSD, perioada in care nu detineam nici o functie de conducere in administratia locala. Astfel, consiliul a concesionat serviciul public de administrare, intretinere si reparare a fondului locativ, mandatand, de asemenea, RECONS sa vanda spatiile locative pe care le administra. O alta parte din spatii a fost restituita fostilor proprietari", a mai sustinut Gheorghe Seculici. El a adaugat ca in 2004, din nevoia de resurse financiare pentru retehnologizare si pe fondul diminuarii "substantiale" a sumelor incasate in urma vanzarii si retrocedarii spatiilor, Adunarea Generala a actionarilor a decis majorarea capitalului la RECONS SA, iar pentru ca aceasta majorare sa fie posibila s-a evaluat patrimoniul, raportul fiind facut public anul trecut.
"In astfel de situatii se aplica dreptul de preemtiune, fiecare firma putand decide sa achizitioneze sau nu pachetul de actiuni care ii revine. Proiect Arad a cumparat cu mult mai putin pachetul care ii revenea rezultand astfel procentul de 13,84%, nicidecum procentul majoritar despre care vorbesc unele canale media", a afirmat Seculici. Astfel, a spus el, Consiliul Local Arad a ramas actionar la RECONS cu acelasi numar de actiuni, procentul reducandu-se la 33,21%. "Aceasta inseamna ca primariei ii revine respectivul procent din profitul realizat de RECONS, plus redeventa anuala de 3% din venituri", a mai spus ministrul de stat. El a precizat si ca in prezent RECONS are ca obiect principal de activitate constructiile, saptamana viitoare fiind programata predarea concesiunii catre Primaria Arad, in urma unei decizii luate in urma cu trei luni.
Chirie lunara de 150.000 de lei
Gheorghe Seculici a tinut sa precizeze ca pentru cele doua mii de apartamente care mai sunt administrate pana saptamana viitoare, se incaseaza o chirie lunara de 150.000 de lei pentru fiecare, iar multe din cele 250 de spatii comerciale sunt inchiriate unor ONG si fundatii, nu unor societati care produc profit.
Mass-media au relatat ca ministrul de stat Gheorghe Seculici a devenit actionarul majoritar al administratorului spatiilor comerciale din Arad in urma unei majorari de capital social a Regiei Autonome de Locuinte si Localuri ( transformata in societatea comerciala RECONS SA), la care Consiliul Local nu a participat, aminteste Mediafax.
Astfel, sustin materialele de presa, firma la care Seculici este actionar si-a schimbat statutul din actionar minoritar in RECONS in cel de actionar majoritar.
PIN cere demiterea vicepremierului
Liderii Partidului Initiativa Nationala (PIN) au solicitat ieri premierului Calin Popescu Tariceanu demiterea "de indata" a vicepremierului Seculici pentru a se asigura bunul mers al anchetei. Conducerea PIN mai solicita presedintelui Romaniei Traian Basescu o pozitie oficialaa prin care sa se delimiteze de persoana vicepremierului Seculici, dar si a primarului municipiului Arad Gheorghe Falca, "fiind de notorietate ca este in relatii de afinitate cu acestia".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.