Pe parcursul episodului de ieri, v-am prezentat, succint, cateva date din rapoartele serviciilor secrete care au monitorizat gruparea infractionala patronata de Ion Iliescu la Cotroceni, filiera din care facea parte fostul sef al SIE, Ioan Talpes, aj
Pe parcursul episodului de ieri, v-am prezentat, succint, cateva date din rapoartele serviciilor secrete care au monitorizat gruparea infractionala patronata de Ion Iliescu la Cotroceni, filiera din care facea parte fostul sef al SIE, Ioan Talpes, ajuns in apropierea lui Iliescu pe post de sef al Departamentului Securitatii Nationale, lt.col. Paul Sarbu, consilierul lui Talpes, si Ovidiu Tender, miliardarul timisorean cercetat in dosarul RAFO. Imaginea de ansamblu paleste insa in fata detaliilor.
Din datele pe care le detinem, fostul politist Paul Sarbu este unealta prin care Talpes a incercat sa-si mazileasca adversarii, un individ dubios caracterizat drept "extrem de periculos" chiar si de catre serviciile secrete.
Inainte de a ajunge la Cotroceni, Paul Sarbu a fost implicat in activitatea de Politie din functia umila de agent de strada si pana la cea de consilier al secretarului de stat Liviu Popescu, pe vremea cand Dudu Ionescu ocupa functia de ministru. Cum a ajuns Sarbu de la gradul de sergent si pana la cel de locotenent colonel in numai cativa ani este inca neclar. Ca scurt detaliu, abia a terminat facultatea. Dar studiile nu mai au importanta aici, fata de gravitatea informatiilor furnizate Serviciului de Protectie si Paza de catre unitatea lui Virgil Ardeleanu in momentul in care Sarbu avea nevoie de "istoric" la angajare.
Implicarea in dosarul Portbagajul
In documentatia unitatii militare 0118 Bucuresti, remisa catre Serviciul de Protectie si Paza UM 0163 Bucuresti, la pagina 11, se arata: "O alta dovada a implicarii lui Sarbu Paul in dosarul PORTBAGAJUL (n.red. - este vorba despre furtul a 500.000 de dolari din masina omului de afaceri Mihai Bucurenciu, fapt care a determinat din partea acestuia rapirea si torturarea a doi indivizi) o constituie presiunile ce le-a facut asupra cadrelor ce au indeplinit importante functii de conducere in cadrul DGPMB Bucuresti, pentru ca intregul dosar sa fie preluat de BCCCO, cand la comanda unitatii se afla col Chiriac Paul. Pentru a intimida conducerea de atunci a DGPMB, vizand neimplicarea in cazul PORTBAGAJUL, a santajat diferite cadre, printre care lt.col. Vasile Murarescu, dar a incercat si folosirea violentei externe. Astfel, se cunoaste ca, in acea perioada, fratii Gemenii l-ar fi contactat pe Marian Clita, caruia i-ar fi oferit suma de 50.000 de dolari pentru a-l elimina prin impuscare pe generalul Mircea Bot, la iesirea din Complexul Mall".
In raportul oamenilor lui Ardeleanu, care se intinde pe 15 pagini, sunt cuprinse numeroase fapte si activitati infractionale care nu i-ar fi permis lui Sarbu sa fie acceptat in preajma presedintelui Iliescu. Solicitarea SPP-ului a venit din partea lui Ionel Coltunea, dar Talpes a reusit sa-l impuna in staff-ul prezidential chiar si in ciuda avertizarilor celor care l-au avut drept "camarad de arme".
Despre "Afacerea Portbagajul", raportul contine insa mai multe date. "Privind acelasi caz, investigatul (n.red. Paul Sarbu) ar fi intretinut legaturi si cu Udroiu Sorin, fost ofiter MI. Respectivul (n.red. Udroiu) a intermediat obtinerea permiselor de port-arma de catre Bucurenciu Mihai, folosite ulterior pentru dotarea angajatilor firmei de protectie si paza ce o patrona. De asemenea, sunt cunoscute relatiile ce au existat intre Paul Sarbu, Liviu Popescu, Constantin Dudu Ionescu, Duta - fost primar al Sectorului 6 si urmaritul general Bucurenciu Mihai, iar evolutia anchetei nu este de mirare". Dupa cum se poate observa, Sarbu si intreaga conducere a MI de pe vremea lui Dudu Ionescu au musamalizat dosarul PORTBAGAJUL, dar nimeni nu a putut proba nimic la acea vreme. Ziarul ZIUA a dezvaluit la vremea aceea aceasta manevra infractionala, dar sistemul mafiot care domina la acea vreme intregul MI a reusit sa acopere scandalul, declansand cea mai mare operatiune "antimafia" , care a costat enorm dar care nu a avut nici un rezultat, cheltuind haotic banii ministerului pentru ca vedetele din planul politic sa-si poata crea faima de incoruptibili.
Intr-o convorbire telefonica purtata, in cursul zilei de ieri, cu Paul Sarbu, acesta a declarat ca intregul raport din care ZIUA a citat a fost intocmit cu scopul de a-l distruge si nu reprezinta decat o incercare nereusita de discreditare, adevarul fiind cu totul altul. Paul Sarbu a declarat ca are cunostinta de acel raport si de acuzatiile aduse de oamenii chestorului Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a MAI, dar toate sunt niste minciuni. De asemenea, Sarbu l-a acuzat direct pe Toma Zaharia, fostul adjunct al ex ministrului de Interne Ioan Rus ca este cel care a incercat ani de zile sa-l compromita din cauza probelor stranse impotriva lui in dosarul SINTOFARM.
Santaj si trafic de influenta
Este limpede ca Paul Sarbu si-a creat toate relatiile si a acumulat o avere considerabila pe timpul cat a fost secretar de stat in MI. La acea vreme, structura de comanda a ministrului era formata din Dudu Ionescu in functia de ministru, general Mircea Muresan pe post de prim loctiitor si secretar de stat si din Liviu Popescu, secretar de stat si fost procuror. Paul Sarbu era consilierul acestuia din urma, dar nu l-a "neglijat" nici pe generalul Muresan. Despre relatia de afaceri dintre cei doi, raportul investigatorilor arata: "Este cunoscut ca in ultimii ani, dar mai ales in perioada in care a fost consilierul secretarului de stat, Sarbu Paul a intretinut legaturi si cu ofiteri ai MapN, sefi ai unor UM, in special de aviatie din zona Buzau, de la care, pentru pastrarea sau numirea in functii pretindea si primea sume importante de bani. Legatura a fost intermediata de general Mircea Muresan. Este, de asemenea, cunoscut ca in urma traficului de influenta ce l-a practicat in virtutea functiei ce a ocupat-o investigatul (n.red Paul Sarbu) a obtinut importante sume de bani. Respectivul ar avea deschise conturi bancare in Elvetia, ce insumeaza insemnate valori. Banii i-ar fi scos din tara, personal, prin intermediul membrilor familiei sau de catre alte persoane cu care a intretinut legaturi. Astfel, se cunoaste ca doar o singura persoana a scos din tara inaintea alegerilor din toamna anului trecut cu destinatia Elvetia, suma de 500.000 dolari".
15 ani exceptionali
Inainte de a avansa pe taramul dezvaluirilor cu privire la modul de operare a fostului politist Paul Sarbu si a conexiunilor acestuia din PNA, MI, servicii secrete si mediul politic, este necesar sa prezentam cum a reusit acesta sa devina din simplu sergent de patrula, un puternic om cu influenta la Cotroceni si Palatul Victoria. Nascut in 1966, Sarbu a terminat liceul agroindustrial, iar pana in 1990 cand a intrat in MI ca sergent major - agent de paza si ordine la Politia din Mircurea Ciuc, a fost tehnician horticol. In anul 1991, a fost avansat de la sergent major la plutonier inaintea expirarii stagiului minim, dupa care imediat, tot inaintea expirarii stragiului minim, a fost avansat la gradul de sublocotenent dupa un curs de patru luni. In 1995 a fost avansat locotenent-major si in acelasi an, tot inainte de expirarea stagiului minim, a urcat la gradul de capitan. Cateva luni mai tarziu a fost adus la IGPR si in 1996 a fost inaintat in grad, la exceptional, devenind maior. In 1999 a mai fost avansat o data. La gradul de locotenet-colonel. In acelasi an a fost numit la corpul de control al Ministerului de Interne pe functia de sef serviciu "verificari complexe anticoruptie". Este functia din care s-a "ingrasat". Patru luni mai tarziu a fost dat afara in urma unui scandal despre care vom pomeni in numerele urmatoare. Trei luni mai tarziu a fost numit consilier al secretarului de stat Liviu Popescu. La sfarsitul anului 2000 a fost pus la dispozitia ministerului. In anul 2001 a fost transferat la Directia de Evidenta Informatizata a Persoanei, de unde in aceeasi luna in care a avut loc transferul este imediat "pus la dispozitie cu functia de general de divizie, profil comanda, indemnizatie de conducere 44%, spor 35, grupa I-a de munca, gradatia IV-a, unde a fost promovat in interesul serviciului". Prin acest tertip a mancat banii statului Paul Sarbu. In acelasi an, 2001, a fost trecut in rezerva prin demisie. Imediat a virat insa spre Palatul Cotroceni unde a devenit unealta lui Talpes.
(va urma)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.