Cum apreciati situatia mass-media din tarile fostului bloc sovietic?
Mass-media din tarile foste comuniste au probleme, este ceea ce am putut constata in Kazahstan sau alte zone. Exista o traditie pe vremea lui Walter Lippman, o mare traditie,
Cum apreciati situatia mass-media din tarile fostului bloc sovietic?
Mass-media din tarile foste comuniste au probleme, este ceea ce am putut constata in Kazahstan sau alte zone. Exista o traditie pe vremea lui Walter Lippman, o mare traditie, ca presa sa fie introdusa in cercul in care se formuleaza decizia politica. Aceasta va doresc aici, in Romania.
Cum apreciati evolutia situatiei de rezolvare a conflictului din Transnistria, tinand cont de faptul ca Ucraina a propus un plan de pace care lasa, insa, pe afara Romania dar include UE si SUA, propunere respinsa categoric de Rusia?
Problema creata de Transnistria m-a preocupat destul de mult in trecut si am incercat sa obtin o intrevedere cu noul ambasador al Ucrainei la OSCE. Probabil voi avea o intrevedere cu acesta maine, la Viena, in cadrul careia ma voi informa privire la ceea ce s-a intamplat. Apoi voi vorbi cu seful misiunii OSCE si cu ambasadorul Republicii Moldova, si astfel voi dispune de informatiile necesare pentru a ma putea pronunta asupra acestui subiect. In momentul de fata nu dispun de astfel de informatii.
Consider ca am dat dovada de bunavointa in ceea ce priveste ajungerea la o rezolvare eficienta a problemei, care sa reflecte punctele de vedere ale partilor implicate. In urma cu cateva luni am adus in discutie acest subiect la Washington si nu imi amintesc sa fi discutat vreo problema considerata drept inacceptabila de catre parti. Daca luam in considerare geografia regiunii si privim la Romania, vedem ca Transnistria reprezinta o gaura neagra. Mi-aduc aminte de un articol din Times, in care un traficant de arme corupt spunea ca exista un loc unde si lui ii este frica sa mearga: Transnistria. Este de necrezut, este de necrezut ce se intampla acolo.
Intra-devar. Insa tocmai aceste activitati ale separatistilor pot sa defineasca regimul drept unul terorist. Cum se vor implica SUA in negocieri cu teroristi?
Noi nu recunoastem acest regim si aceasta republica separatista. Dar sigur, este nevoie de inventivitate si diplomatie. Vom vedea.
Stiu ca ati fost preocupat si de situatia drepturilor copiilor romani din Transnistria fiind una din personalitatile care ati condamnat vehement la OSCE actiunile separatistilor transnistreni indreptate impotriva copiilor, anul trecut. Insa in curand, situatia se poate repeta, pentru ca expira din nou autorizatiile acordate de separatisti scolilor de limba romana. Ce ar putea face OSCE pentru a se evita o criza ca cea de anul trecut?
Mai intai trebuie spus ca asta este o problema pentru viitor. Nici nu stiu daca transnistrenii au facut ceea ce au promis ca vor face pentru toate scolile. Trebuie sa verificam. Bineinteles ca exista o mare ingrijorare referitoare la acest subiect si speram ca transnistrenii nu vor recurge la solutiile scandaloase, restrictive si destructive pe care le-au abordat in urma cu un an.
Ce parere aveti despre criticile exprimate de comentatorul occidental Vladimir Socor la adresa reprezentantului OSCE la Chisinau, americanul William Hill, considerat a avea atitudini necorespunzatoare misiunii sale?
Pot sa va spun ca il cunosc si lucrez de mai multi ani cu domnul ambasador. Domnia sa este un foarte bun diplomat, priceput, lucreaza foarte mult si imi pare rau ca domnul Socor are parerile pe care le are.
Voronin este angajat spre Occident
Presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin si-a schimbat brusc fata si orientarea, mai spre Romania, abordand o pro-europeana? Credeti ca putem avea incredere in noul curs al politicii externe initiat de regimul de la Chisinau, care este, pana la urma, unul comunist?
Consider ca trebuie sa avem incredere in oameni pana la proba contrara. Presedintele Voronin a dat dovada de mult curaj prin faptul ca incearca sa se apropie din ce in ce mai mult de Vest si consider ca directia pe care a ales-o este de apreciat si il incurajez sa continue pe acest drum. Cred ca aceasta directie reprezinta un angajament autentic fata de Occident si de valorile occidentale.
Speram la democratizarea Rusiei
Credeti ca in viitorul apropiat Rusia se va democratiza si se va apropia, la randul ei, de valorile occidentale?
Aceasta este o intrebare care a preocupat pe multi si care, de asemenea, a reprezentat o parte importanta din viata mea. Noi speram in continuare, presedintele Bush spera in continuare ca Rusia sa se angajeze pe acest drum. Rusia este o mare natiune, cu o mare istorie, care dispune de posibilitati deosebite, care a avut de suferit timp de secole. Familia mea provine din aceasta zona. Cand ma gandesc la suferinta indurata, cred ca poporul rus merita o soarta mai buna decat cea pe care au avut-o. Au trait o tragedie de neimaginat. Au suferit timp de secole sub diversi conducatori si ne-ar placea sa vedem ca Rusia si poporul rus dispun de oportunitatile pe care popoarele din Polonia, Germania, Austria si alte tari le au. Nu vad de ce rusii ar fi diferiti si de ce nu li s-ar acorda o astfel de sansa. Se poate profita de aceste oportunitati numai in cazul manifestarii puterii individizilor pentru ca acestia sa isi culeaga roadele muncii, sa isi educe copiii asa cum vor, sa fie condusi de cei pe care ii aleg, si nu de persoane impuse. Dezlantuirea acestor forte se poate realiza numai prin intermediul Guvernului si speram ca Rusia sa continue acest drum.
O conferinta la Ialta ar aduce o dezvoltare pozitiva a regiunii
In legatura cu declaratiile presedintelui Bush care s-a referit la acordurile de la Ialta ca la o mare greseala - ce parere aveti despre solicitarea formulata la adresa Rusiei de Parlamentul leton ori de campania initiata in Romania pentru anularea Pactului Ribbentrop-Molotov?
Mai intai trebuie spus ca presedintele Bush, care este intotdeauna sensibil la problema libertatii, a democratizarii, a detaliat aceasta tema in mod admirabil si nu as putea fi mai multumit de afirmatiile lui. Daca te uiti la situatia geopolitica a acestei regiuni o asemenea conferinta trebuie sa fie o dezvoltare pozitiva. Trebuie sa privim spre viitor, au avut loc modificari importante, alegerile din Ucraina, alegerile din Georgia, mutarea presedintelui Voronin si intentia Turciei de a deveni membru al Uniunii Europene. Istoria ne-a invatat intotdeauna ca suntem mult prea lenti in a reactiona, a recunoaste si actiona in conformitate cu schimbarile intervenite.
In acest caz, exista o oportunitate deosebita si sper ca, cu ocazia prezentei mele aici, Romania isi va indeplini rolul in mod eficient si semnificativ. Eu cred foarte mult in inceputurile care tind spre un final bine definit. Trebuie sa stii unde vrei sa ajungi si cum poti sa ajungi acolo. Nu are rost sa pleci intr-o calatorie daca nu ai resursele necesare pentru a ajunge la destinatie. Romania are atuuri economice, demografice, are o populatie numeroasa. Cred ca in Romania distributia inteligentei in orice grup de oameni este mai mare ca oriunde in lume.
Romania se impune deja in zona
Ne flateaza aprecierea dumneavoastra. Presedintele Basescu a anuntat ca Romania isi va asuma noi responsabilitati in aceasta regiune. Credeti ca rolul asumat de Romaniei va conduce la stabilitate regionala si ca Traian Basescu are sansa sa se impuna ca un purtator de cuvant al acestei noi strategii din zona Marii Negre?
Cred ca Romania deja a inceput sa se impuna, iar aceasta este cea mai buna cale de a avansa. Cea mai buna cale de a avansa este de a avea succes, succesul inlatura obstacolele. Nu este nici un zid care a rezistat. Toate zidurile au cazut. Si cel mai infam, zidul Berlinului. Este o chestie interesanta in natura umana: daca ii vad pe altii cum se straduiesc, oamenii incep sa se intrebe: de ce suportam asta? Asta au facut oamenii din Ucraina, cei din Georgia, sa speram ca oamenii din Kirghistan vor face la fel, sau cei din Uzbekistan. Oamenii spun ca sunt satui de opresiune, vrem sa fim liberi, sa muncim, sa ne bucuram de roadele muncii noastre, sa alegem, sa ne educam copiii, sa fim egali. Cred ca si rusii isi doresc aceste lucruri la fel ca toti ceilalti. N-am intalnit nici un om care sa spuna ca nu vrea sa traiasca bine, ca vrea sa-i fie controlata viata.
Voi romanii aveti o sansa, trebuie sa fiti curajosi, inteligenti si sunt convins ca veti fi, deoarece lucrurile pe care le-am auzit in timpul sederii mele aici de la diverse grupuri de persoane au demonstrat toate acestea. Trebuie sa profitati, totodata, de oportunitatile de care dispune Guvernul pentru a duce Romania spre succes.
Va multumesc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.