Ministrul Justitiei Monica Macovei ar putea fi vedeta in Guvernele rusofile de la Chisinau si Kiev ale comunistilor Vladimir Voronin si Leonid Kucima. Macovei ii catalogheaza cu dispret pe cei mai napastuiti romani ai natiunii - basarabenii si bucovi
Ministrul Justitiei Monica Macovei ar putea fi vedeta in Guvernele rusofile de la Chisinau si Kiev ale comunistilor Vladimir Voronin si Leonid Kucima. Macovei ii catalogheaza cu dispret pe cei mai napastuiti romani ai natiunii - basarabenii si bucovinenii - drept "moldoveni" si "ucraineni" intr-un act oficial ce poarta stema si numele Romaniei. Ministreasa raporteaza cu mandrie ca in anul 2004 al Guvernarii PSD au primit cetatenia romana un numar impresionant de 295 de "moldoveni si ucraineni". Senatorul Ilie Ilascu, fost detinut politic in Transnistria, condamnat la moarte de catre regimul separatist rusofil de la Tiraspol pentru convingerile sale pro-Romania, vrea sa stie cate zeci de mii de basarabeni asteapta din vremea guvernarii PSD sa-si recapete drepturile naturale. Ministreasa "societatii civile" nu vrea sa-i spuna. Procesul redobandirii cetateniei romane pentru romanii de dincolo de Prut a devenit un calvar, dupa cum se plang basarabenii si bucovinenii, aflati timp de 60 de ani sub jugul sovietic. Se pare ca romanii de dincolo de Prut nu sunt doriti la Bucuresti nici acum, cu toate ca filo-rusii pro-KGB de la Cotroceni si Palatul Victoria au fost dati la o parte prin vot popular. Actualul Ministru al Justitiei afirma ca anul trecut s-au rezolvat 295 de cereri, insa nu este in stare sa explice cate cereri zac nerezolvate, cu toate ca este solicitat oficial printr-o interpelare parlamentara foarte precisa. Mai mult, Monica Macovei isi permite sa trateze cu zeflemea unul din subiectele cele mai triste ale Romaniei mici, fara sa ia in seama nici macar faptul ca presedintele Traian Basescu a stabilit ca prioritate nationala si regionala relatia cu Republica Moldova. "O sa le rezolvam, usor, pe toate", le-a spus Basescu amarastenilor natiunii la Chisinau. Nu aceasta este si parerea ministresei aciuate la Justitie. Justitia Romaniei batjocoreste fara mila un sfert din natiunea romana, smuls criminal printr-un pact intre Hitler si Stalin si apoi Stalin si marile puteri, o data cu Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta.
Senatorul Ilie Ilascu a depus la 14 aprilie o interpelare la adresa ministrului Justitiei Monica Macovei in care cerea precizari referitoare la procesul acordarii cetateniei romane romanilor basarabeni. Interpelarea preciza ca: "In conformitate cu Constitutia in vigoare a Romaniei, romanilor basarabeni li se garanteaza dobandirea cetateniei Statului Roman, pierduta ilegal dupa ocuparea Basarabiei de catre Uniunea Sovietica. Din anul 2003, Guvernul Romaniei a stopat procesul de acordare a cetateniei romane. In prezent, printr-o hotarare tacita a Guvernului, cu un procedeu greoi, se acorda cetatenia doar la 50-60 de basarabeni pe luna. La Ministerul Justitiei stau stocate din anii 2002-2005 peste 100.000 de dosare in asteptarea prelucrarii de catre judecatori abilitati ai ministerului, pentru acordarea cetateniei romane". Senatorul Ilascu i-a solicitat ministrului Macovei sa raspunda la urmatoarele intrebari: "Cand aveti de gand sa deblocati procesul de redobandire a cetateniei romane, romanilor basarabeni? Cati basarabeni au redobandit in anul 2004 cetatenia romana si cate dosare (pe ani) mai sunt in asteptarea prelucrarii lor?".
Raspunsul ministrului Macovei, transmis la 26 aprilie, contine mai multe imprecizii. "Redobandirea cetateniei romane de catre cetatenii basarabeni se incadreaza dispozitiilor art. 10-10 din Legea cetateniei romane nr. 21/1991, cu modificarile de rigoare". Insa cetatenia basarabeana nu exista; exista doar etnici romanii basarabeni cu cetatenie a Republicii Moldova sau a Ucrainei, daca fac parte din Basarabia de Sud.
Ministerul Justitiei lauda precedenta conducere PSD a sistemului afirmand ca in decursul anului 2004 a reusit performanta de a acorda "cetatenia romana unui numar de 295 de solicitanti moldoveni si ucraineni". Ca in vremurile de demult Ministerul promite rezultate sporite pe ramura: "Dupa 1 ianuarie 2005 conducerea Ministerului de Justitie a luat deja o serie de masuri organizatorice prin care estimam ca in acest an se va realiza cel putin o dublare a numarului de cereri solutionate".
Ministerul Justitiei apreciaza ca "cu privire la prima problema expusa si anume aceea de a preciza cand va avea loc deblocarea procesului de redobandire a cetateniei romane de catre romanii basarabeni, precizam ca acordarea cetateniei la solicitarea cetatenilor basarabeni s-a desfasurat, atat in anii trecuti (2002-2004), cat si in prezent, in ritm normal". "Ritmul normal" al regimului PSD patronat de un grangur comunist cu studii la Moscova nu prea ar trebui sa constituie insa, credem noi, si ritmul administratiei Traian Basescu. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca raspunsul este total aberant, din moment ce cumuleaza cetateniile romane oferite unor cetateni a doua state diferite. Stiti, URSS s-a dezintegrat in 1991!
Referitor la problema stoparii acordarii cetateniei romane pentru romanii basarabeni, Ministerul Justitiei afirma ca este vorba de "masura dispusa prin Legea nr 165/2003, de suspendare a aplicarii prevederilor art. 10 din Legea nr. 21/1991, modificata si completata, pe o durata de 6 luni. Aceasta perioada a expirat si nu a fost prelungita, astfel ca nu se pune problema unei stopari a procesului de acordare a cetateniei romane".
Integrarea, bat-o vina
In mod absolut inexplicabil, Ministerul Justitiei leaga acordarea cetateniei romane de integrarea europeana, noul tic verbal al limbajului de lemn birocratic: "De asemenea, apreciem ca in urmatorii ani, numarul acestora ar putea creste treptat, fara ca prin aceasta sa se ajunga totusi la o periclitare a procesului de aderare la Uniunea Europeana". Extraordinar! Retrocedarea unui drept natural, universal, furat de bolsevici, este impotriva Uniunii Europene! In aceeasi logica rasturnata, poate si restituirea proprietatilor confiscate de comunisti afecteaza procesul integrarii in capul ministrului?
Ne intrebam pe buna dreptate care este numarul de cetateni arabi sau ai altor state prietene PSD care au primit in ultimii ani cetatenie romana, fara sa pericliteze integrarea europeana a Romaniei. In schimb, periclitand siguranta nationala a Romaniei!
Si de incheiere, ministrul Justitiei apreciaza ca "oricum, numarul avansat de dumneavoastra de 100.000 de dosare care s-ar afla in lucru este absolut fantezist". Poate oare ministrul Justitiei Romaniei sa si raspunda la partea a doua a intrebarii din interpelare, si anume, "cate dosare (pe an) mai sunt in asteptarea prelucrarii"? Sau, daca ministrul nu are habar, poate ne raspunde seful serviciului secret al Ministerului, care, impreuna cu partenerii de la varful SIE si SRI desfasoara cu succes afaceri "lucrative" cu colegii de peste Prut si Nistru? (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.