La 11 ani de la conectarea initiala la World Wide Web, accesul Chinei la Internet este inca pazit de sarma ghimpata, incrustata in servere proxi, care s-au dovedit a fi mult mai practice si mai impenetrabile decat Zidul Berlinului. Pe deasupra, o cre
La 11 ani de la conectarea initiala la World Wide Web, accesul Chinei la Internet este inca pazit de sarma ghimpata, incrustata in servere proxi, care s-au dovedit a fi mult mai practice si mai impenetrabile decat Zidul Berlinului. Pe deasupra, o crestere a cererii pentru conectari a dus la lansarea asa-numitului Jin Dun (Golden Shield Project), proiect in valoare de 800 de milioane de dolari si care reprezinta un sistem digital automatic al politicilor publice menit sa ajute la extinderea regulilor comuniste prin negarea drepturilor chinezilor la informatie. Ajutata de sisteme dezvoltate de serviciile secrete occidentale, China a faurit o sabie virtuala care ameninta sa blocheze calea catre democratie.
"Portile" Internetului supervizeaza si filtreaza informatiile politice in China. Functiile tehnice includ blocarea site-urilor Web din strainatate, filtrarea paginilor Web, monitorizarea e-mail-urilor si a Internet-cafe-urilor, piratarea PC-urilor, trimiterea virusilor si interconectarea cu sistemele de monitorizare ale Birourilor de Securitate Publica. In loc sa vesteasca o noua era a libertatii, Internetul permite autoritatilor chineze sa perfecteze controlul totalitarist intr-un mod care i-ar face sa paleasca si pe stapanitorii descrisi in romanul lui George Orwell, "1984".
Incepand cu 15 aprilie 2005, tehnologia avansata a "Golden Shield" monitorizeaza ficeare gand si fiecare idee ale acelor chinezi care folosesc Internetul. Dar ceea ce Orwell a ratat sa prezica in cartea sa este ca Guvernul chinez a reusit sa realizeze acest lucru chiar cu ajutorul democratiilor occidentale.
De altfel, China este astazi singura tara din lume care a introdus in legislatie conceptul de "Web criminal-politic". Iar "publicarea unor articole pe Internet, care pot fi ofensatoare, precum si opiniile radicale, pot fi sanctionate cu inchisoarea". Adevaratii criminali, ofiterii companiilor Nortel, Cisco si Sun Microsystems - cei care au conceput aceste sistem sinistru al controlului mintii, nu se vor apropia niciodata de o inchisoare, ci doar de hotelurile de cinci stele ale Chinei.
Din momentul in care primul "criminal chinez Web", Lin Haiyin, a fost intemnitat pentru actiuni subversive si instigatoare si pana la recenta arestare a scriitorului Shi Tao, peste 100 de intelectuali independenti au fost inchisi pentru ca si-au exprimat opiniile. De asemenea, monitorizarea Internetului se afla in spatele cresterii constante a numarului de practicanti ai Falung Gong executati de catre stat - un total de 1692.
Comunicarea prin Internet in China moderna abunda in tot felul de momeli si capcane: facilitatea de a accesa diverse pagini, imagini de femei frumoase care apar online, pagini care adauga si actualizeaza constant stirile internationale, determinandu-i pe utilizatori sa participe si sa isi exprime propriile idei. Dar, o data ce degetul unui utilizator a atins tasta "Kitchen Table Democracy" a Web-ului care nu mai exista, acea persoana a cazut imediat in capcana, intrucat Politia Internetului monitorizeaza fiecare cuvant ce se tasteaza.
Intr-o tara in care libertatea de expresie a fost limitata pentru jumatate de secol, Internetul a dovedit ca este un noroc: oamenii si-au manifestat entuziasmul construindu-si site-uri Web si pagini personale. Acum, acesti oameni se afla in situatia de a se expune singuri Birourilor de Securitate Publica.
Spre expemplu, site-ul Web Democracy and Freedom a fost inchis sau blocat temporar de 43 de ori in trei ani. Informatiile difuzate de acest site in legatura cu moartea lui Zhao Ziyang, liderul reformator al anilor '80, care a fost intemnitat pentru ca s-a opus reprimarii manifestantilor din Piata Tienanmen, din iunie 1989, au facut ca, in final, site-ul sa-si dea obstescul sfarsit in fata puterii celor de la "Golden Shield".
In prezent, 17.000 de Internet cafe-uri au fost inchise. Tehnologia de filtrare online este capabila sa blocheze sau sa intercepteze e-mail-urile a 80 de milioane de cetateni chinezi conectati la Internet.
Pentru ca, pentru multi chinezi, discutiile in direct pe Internet si mesajele electronice personale au devenit esentiale, supravegherea Internetului a devenit tot mai importanta. Rezultatul este acela ca cugetatorii de astazi au sanse sporite sa fie prinsi in timp ce isi exprima idei bune de sanctionat, decat aveau in anii '80 sau la inceputul anilor '90, atunci cand publicatiile secrete serveau drept principal canal al exprimarii libere.
Intr-adevar, desi acoperirea Internetului in China s-a extins rapid, abilitatea Partidului Comunist de a cenzura a sporit cu o si mai mare viteza, gratie tehnologiei occidentale. Partidul a visat la acest tip de supraveghere inca din vremurile sale revolutionare. In China, dictatura nu se afla doar in siguranta, ci si, cel putin pentru moment, se afla in ofensiva. Dar nu pentru totdeauna. Desi "Golden Shield Project" este cea mai mare investitie a Partidului Comunist in campul ideologic - de la castigarea controlului in China, in 1949 - acesta pare a fi si ultimul mare pariu inainte de colapsul partidului.
Traieste in prezent in exil. Este autorul memoriilor intitulate "Red Dust" si al cartii "Noodlemaker".
Copyright: Project Syndicate, 2005
www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.