Vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde are convingerea ca viitorul PD trebuie sa fie unul popular, motiv pentru care el si-a anuntat intentia de a candida la Conventia Nationala din 25 iunie cu o motiune populara. In opinia lui Frunzaverde "PD a
Vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde are convingerea ca viitorul PD trebuie sa fie unul popular, motiv pentru care el si-a anuntat intentia de a candida la Conventia Nationala din 25 iunie cu o motiune populara. In opinia lui Frunzaverde "PD are gabaritul politic si electoral, resursele de competenta si cultura organizationala adecvate pentru reprezentarea cu succes a Romaniei in oricare dintre familiile politice din UE". Fara reprezentare in familia politica a Partidului Popular European, care domina scena politica a UE, apreciaza vicepresedintele PD, Romania are de intampinat dificultati majore, iar celelalte partide care se considera indreptatite sa asume aceasta reprezentare nu sunt capabile sa o faca. Aceasta pentru ca PPE nu are interesul sa accepte partide cu un scor electoral sub 5%. Mai mult, atrage atentia liderul democrat, PD a fost tot timpul un "altfel de partid", inclusiv ca partid social-democrat, iar anul politico-electoral 2004 i-a consacrat aceasta identitate atipica la proportii de mari performante electorale. Aceasta identitate atipica prezinta, sustine Sorin Frunzaverde, "apropieri clare si importante de identitatea partidelor populare".
Liderul PD apreciaza ca o dezvolare a partidului pe culoarul popular va conferi PD potentialul de crestere necesar pentru a face tranzitia la un partid mare. O astfel de evolutie va permite o crestere a bazinului electoral al PD. Frunzaverde estimeaza ca transformarea PD in partid popular nu va insemna pierderi electorale pentru partid, ci, dimpotriva, democratii isi vor putea apropia o parte din electoratul de centru-stanga care graviteaza inertial in zona PSD. Concluzia vicepresedintelui democrat este ca "pozitionarea PD pe culoarul popular este singura solutie viabila care ofera PD posibilitatea ca, pe termen mediu, sa faca saltul la statutul de partid mare".
Sorin Frunzaverde mai sustine ca o continuare a evolutiei PD pe culoarul social-democrat nu va putea asigura partidului saltul la nivelul de partid mare. Aceasta pentru ca PD va fi pus in situatia de a actiona pe un culoar de perceptie pe care se afla si PSD. Iar in ceea ce priveste o fuziune PD-PSD aceasta este nu doar irealizabila, ci si neanalizabila, mai spune vicepresedintele PD.
PSD membru PES, PD mai asteapta
Socialistii Europeni nu vrut ieri sa riste primirea in randul lor a unei formatiuni care si-ar putea schimba orientarea doctrinara. Astfel, Presedintia Partidului Socialistilor Europeni (PES), reunita ieri la Paris, a decis sa amane pana dupa Conventia Nationala (CN) a PD din 25 iunie acordarea statutului de membru cu drepturi depline PD. Tot ieri, Presedintia PES a aprobat in unanimitate acordarea statutului de membru cu drepturi depline PSD, decizie care va fi validata de Consiliul PSE ce va avea loc la Viena, in aceeasi zi cu CN a PD. "Decizia PES era previzibila, avand in vedere proximitatea Conventiei Nationale a PD, unde exista posibilitatea depunerii mai multor motiuni si de orientare diferita", a declarat presedintele Emil Boc, care a fost prezent la sedinta de la Paris. Delegatia PD prezentala Paris a primit incurajari de la Socialistii Europeni pentru a continua linia social-democrata a formatiunii. La reuniunea de ieri, Presedintia PES a luat in discutie, simultan, acordarea statutului de membru cu drepturi depline pentru toate formatiunile social-democrate din Romania si Bulgaria, ca urmare a semnarii de catre cele doua state a Tratatului de aderare la UE.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.