Mai multi functionari din Ministerul Culturii, printre care directorul Paula Olteanu, sunt cercetati penal de Parchetul Tribunalului Gorj pentru modul in care au fost restaurate operele si parcurile brancusiene din Targu-Jiu. Prim-procurorul parchetu
Mai multi functionari din Ministerul Culturii, printre care directorul Paula Olteanu, sunt cercetati penal de Parchetul Tribunalului Gorj pentru modul in care au fost restaurate operele si parcurile brancusiene din Targu-Jiu. Prim-procurorul parchetului Tribunalului Gorj, Emil Mota, a precizat ca, alaturi de Paula Olteanu, mai sunt acuzati de neglijenta in serviciu Viorel Popescu si Victoria Milea, Ioan Botez, expert atestat de Ministerul Culturii, dar si seful Directiei de Cultura Gorj, Ion Sanda. De asemenea, in acelasi dosar este cercetat si dirigintele de santier al lucrarilor efectuate la Targu-Jiu, Aurica Somanescu.
Prim-procurorul Mota sustine ca Paula Olteanu a abuzat de functia sa si, in calitate de director al Unitatii de Implementare a Proiectului, a ignorat constant prevederile legale in privinta calitatii in constructii. Astfel, reprezentanta Ministerului Culturii este acuzata ca nu a tinut cont de argumentele specialistilor cu privire la solutiile tehnice, fapt care a dus la cheltuirea nejustificata a circa sase miliarde de lei pentru realizarea in conditii necosrepunzatoare a pavimentelor in cele doua parcuri brancusiene.
Namol si mucegai
Emil Mota a mai mentionat ca, in primavara anului 2003, Comisia Nationala de Agremente Tehnice a refuzat sa elibereze certificatul pentru pavimentul care a fost folosit in parcuri. Pavimentul a fost prezentat de Paula Olteanu ca fiind un material ecologic, folosit in Europa si America. Materialul respectiv, denumit "stabilizer", s-a transformat iarna trecuta in namol, in aceasta saptamana fiind indepartat partial din preajma operelor brancusiene pentru ca pe scaunele din piatra a inceput sa creasca un mucegai verde, din cauza umezelii.
Dosarul a fost inaintat Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Gorj, pentru verificari suplimentare, dupa ce procurorii gorjeni s-au autosesizat in acest caz, prim-procurorul Emil Mota mentionand ca ancheta vizeaza si platile derulate pe parcursul lucrarilor efectuate la Targu-Jiu.
Entuziasm la inceput
Asa-zisa restaurare si amenajare a operelor si parcurilor brancusiene a inceput in urma cu aproape zece ani, in 1996, dupa ce banca Mondiala a alocat suma de cinci milioane de dolari. Prin acest imprumut statul roman trebuia sa fie ajutat pentru a putea realiza conservarea si restaurarea patrimoniului cultural din tara noastra. Iar printre obiectivele vizate se numara si complexul cultural Brancusi de la Targu Jiu.
Proiectul Bancii Mondiale a fost vazut la acea data ca unul de anvergura care trebuia sa puna pe picioare unele dintre cele mai de renume opere culturale din Romania, si nu numai, ajunse insa intre timp in paragina. Dovada este si entuziasmul afisat cu ocazia semnarii acordului de imprumut, de directorul de atunci al Directiei Romania, din cadrul Bancii Mondiale, Andrew Vorkink, care se arata fericit pentru faptul ca in acest mod statul roman va putea sa restaureze si sa pastreze "comorile culturale pe care le detine". "Suntem foarte fericiti sa sprijinim aceste initiative care vin din partea Romaniei de a restaura si pastra comorile culturale pe care le detine. Credem ca restaurarea acestora va aduce oportunitati viitoare pentru cresterea activitatii economice. Semnand acest document astazi am reafirmat sprijinul pe care BM il acorda pentru eforturile Romaniei de a pastra aceste comori", declara la acea vreme, reprezentantul Bancii Mondiale.
La randul sau, fostul ambasador al Romaniei in SUA, Mircea Geoana, se declara incantat de faptul ca acest imprumut reprezinta o premiera pentru tara noastra care isi va conserva astfel patrimoniul cultural. "In mod cert este pentru Romania o premiera absoluta, este un imprumut pe care Banca Mondiala il acorda pentru prima oara, la solicitarea Guvernului roman pentru conservarea patrimoniului cultural. Este vorba de o noua generatie de imprumuturi intr-un parteneriat public-privat pentru ca la imprumutul Bancii Mondiale se vor adauga si alte resurse private din SUA, dar si resurse guvernamentale si private din Romania", preciza Mircea Geoana.
Indolenta si lucrari de mantuiala
Numai ca, iata, la aproximativ zece ani de la lansarea acestui proiect lucrurile par sa nu se fi schimbat, iar declaratiile directorului de la Banca Mondiala pot fi considerate niste naivitati. Zece ani au trecut, iar despre complexul Brancusi din Targu Jiu numai ca este restaurat nu se poate spune. Tentative de restaurari si reparatii au putut fi intalnite, dar acelea nu au dat rezultatele scontate din motive mai mult sau mai putin pertinente. Lucrarile au fost efectuate intotdeauna in cel mai greoi mod, nu s-au finalizat niciodata la timp, iar ceea ce este mai grav ele au fost facute de mantuiala. In tot acest timp, autoritatile nu au avut nici o jena si au continuat sa se improaste cu noroi si sa arunce vina de la una la alta pentru marele esec, fiind cunoscute in acest sens numeroasele scandaluri izbucnite intre autoritatile locale si reprezentanti ai Ministerului Culturii. Si la fel in tot acest timp nimeni dintre cei responsabili cu conservarea si restaurarea unor asemenea monumente nu a dat nici o explicatie fata de modul in care s-au folosit banii obtinuti din fonduri externe.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.