Piata Palatului risca sa devina un "depozit de monumente", in conditiile in care pe un spatiu relativ mic sunt inghesuite mai multe statui. Arhitecti de renume spun ca ar trebui realizat un plan de urbanism pentru acest spatiu, avand in vedere import
Piata Palatului risca sa devina un "depozit de monumente", in conditiile in care pe un spatiu relativ mic sunt inghesuite mai multe statui. Arhitecti de renume spun ca ar trebui realizat un plan de urbanism pentru acest spatiu, avand in vedere importanta istorica si faptul ca de-a lungul timpului Piata Palatului a suferit modificari. In aceste conditii, in fata fostului sediu al Senatului Romaniei se lucreaza de zor la "Ansamblul Monumental Comemorativ Glorie Eterna Eroilor si Revolutiei din Decembrie 1989". Monumentul este extrem de criticat atat din punct de vedere al amplasarii, al urbanismului, cat si al formei, iar initiativa realizarii acestui proiect a fost a lui Ion Iliescu, care la sfarsitul anului 2003 a participat la sediul Ministerului Culturii si Cultelor la o vizionare a celor doua propuneri sosite pana la acea data, iar in urma vizionarii a propus organizarea unui concurs de machete. Acesta a fost castigat iar in Piata Palatului se lucreaza de zor, in mare graba, pentru finalizarea ansamblului. Chiar daca expertii in domeniu nu au vrut sa faca comentarii referitoare la forma si continutul ansamblului, rezumandu-se doar la amplasarea urbanistica, pentru multa lume, oameni obisnuiti, monumentul este asimilat cu o teapa cu un ou infipt in ea.
"O mare greseala"
Arhitectul Alexandru Beldiman, un nume cu rezonanta in domeniu, considera ca din punct de vedere urbanistic, amplasarea acestui monument este o mare greseala. "Amplasarea trebuia sa se faca in urma unor studii de urbanism. Este inacceptabil ceea ce s-a intamplat. Un asemenea monument asezat in cel mai important spatiu al Capitalei nu are logica, iar ceea ce va rezulta dupa finalizarea lucrarilor va fi ceva incoerent in inima Bucurestiului", arata el. Beldiman spune ca acest ansamblu nu trebuia sub nici o forma amplasat pe acea locatie. "Nu stiu cine a avut aceasta idee. Practic sunt doua monumente asezate unul peste altul, cel al lui Iuliu Maniu si acesta. Acest ansamblu la care se lucreaza de zor vine practic peste statuia lui Maniu. O acopera. Urbanistic, asa ceva este inacceptabil. Nu am cunostinta sa mai existe un caz similar, ca doua monumente sa sa fie asezate unul peste celalalt". El declara ca s-a facut o mare greseala in cadrul concursului pentru acest ansamblu, deoarece din comisie nu a facut parte nici un arhitect.
"Cea mai proasta varianta"
Un alt arhitect de renume, Stefan Lungu, membru in Comisia de Urbanism a Primariei Sectorului 1, spune ca Ordinul Arhitectilor a solicitat ca aceasta lucrare sa nu fie realizata, dar cu toate acestea ea se apropie de finalizare. "Umplem Piata Palatului cu tot felul de lucruri ciudate, in conditiile in care statuia lui Iuliu Maniu este aruncata la intamplare. Cei care se afla in Piata sunt obligati sa priveasca statuia lui Maniu din spate. Pentru acest ansamblu se putea gasi o alta locatie, insa s-a ales cea mai proasta varianta. Putea fi pus in fata sediului Senatului, numai acolo unde este acum nu. Asta este parerea mea din punct de vedere urbanistic. In ceea ce priveste forma ansamblului, nu vreau sa ma pronunt. Este de ajuns sa te uiti ca sa-ti faci o idee", spune acesta.
Bucurestenii pierd
Serban Sturza, presedintele Ordinului Arhitectilor, declara ca prin amplasarea acestui ansamblu se pierde un potential foarte mare in aceasta zona. "A existat un concurs international care punea in evidenta un potential foarte mare pentru aceasta zona, care prin amplasarea statuii Revolutiei s-a pierdut. Arhitectii nu au votat pentru ca ansamblul sa fie situat acolo unde este acum. Au fost impotriva, dar nimeni nu a tinut cont de acest lucru. Din pacate, votul nostru este consultativ iar acest lucru dauneaza urbanismului Capitalei si bucurestenilor. Locuitorii Capitalei pierd in mod nejustificat prin situarea acestei statui. Se puteau realiza multe lucruri pe acel spatiu daca se vroia si se tinea cont de parerea expertilor. Ma intreb insa ce se va intampla cu cealalta statuie a Revolutiei care exista deja si este situata tot in Piata Palatului, la mica distanta de ansamblul care se construieste acum. O sa avem doua statui ale Revolutiei, una dintre ele va fi mutata, poate desfiintata? Stiu ca si in privinta formei, a aspectului, lucrarea a fost contestata, dar ma abtin de la comentarii", spune Serban Sturza, presedintele Ordinului Arhitectilor.
Stefan Damian, director executiv la Directia Cultura si Culte a Patrimoniului National al Municipiului Bucuresti din cadrul Ministerului Culturii, ne-a declarat ca exista autorizatie de constructie pentru monument emisa de Primaria Sectorului1, precum si avizul Ministerului Culturii. Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, a confirmat existenta autorizatiei de constructie, dar spune ca acest ansamblu nu are ce cauta acolo. "Parerea mea personala este ca monumentul strica locul si piata atat prin dimensiuni, cat si prin forma".
Autorul nu intelege valva
Alexandru Ghildus, autorul ansamblului, nu este de acord cu parerile arhitectilor, considerand ca amplasarea monumentului este foarte buna. "Nu inteleg de ce se face atata valva. Amplasarea este excelenta. Nu eu am hotarat unde sa fie situat monumentul, ci Ministerul Culturii. Este un monument frumos care ii slaveste, le aduce un omagiu eroilor Revolutiei. Reprezinta o coloana cu o coroana de lauri", spune el.
"O sa ajungem de rasul lumii"
Oamenii obisnuiti sunt insa de alta parere. Pe forumul site-ului www.visualart.ro, ansamblul are parte de multe critici. "Imi e si greata sa mai comentez. Parca vrem sa se aleaga prafu" "O nuca-ntro tzeapa?" "Cred ca e un creier: simbolizeaza educatia+inteligenta+spiritul romanului facut shish kebab". "Si eu cred ca e un creier mai ales ca e tras in teapa. Ce vrei mai sugestiv de atat pentru Romania din ultimii ani". "Asta pen'ca astia de la arte in loc sa invetze de la arhitecti scot...". "E monstruos. Cine pleaca ultimul sa stinga lumina". "Eu nu am studii de arte sau arhitectura. Ma bazez doar pe simtul meu estetic: nu imi place ideea. Vor veni strainii (in grupuri si cu aparate foto) sa vada monumentul revolutiei si cand o sa ajunga acolo si o sa-l vada o sa intrebe un politist: Domnule puteti sa ne spuneti si noua unde este monumentul revolutiei? Cred ca ne-am ratacit. Morala: Ce bine-mi pare c-ai luat teapa - o sa ajungem de rasul lumii". Acestea sunt parerile nespecialistilor. Oamenilor obisnuiti. Care au ochi, se uita si spun ce cred. Si ce simt. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.