Documentarul "Marele jaf comunist", cunoscut mai mult in afara granitelor tarii noastre, va fi proiectat in aceasta seara (19 mai), incepand cu orele 20.00, la Cinema Studio din Bucuresti, marcand totodata inchiderea Festivalului de Film European. Fi
Documentarul "Marele jaf comunist", cunoscut mai mult in afara granitelor tarii noastre, va fi proiectat in aceasta seara (19 mai), incepand cu orele 20.00, la Cinema Studio din Bucuresti, marcand totodata inchiderea Festivalului de Film European. Filmul lui Alexandru Solomon are o durata de 75 de minute si a fost deja difuzat de BBC, in primavara anului trecut, de canalul TV "Arte" in ianuarie, iar de France 2 in aprilie. In Romania va fi distribuit de catre Independenta Film, premiera urmand sa aiba loc in curand. Insa pana atunci, aduna premii dupa premii. Cele mai recente sunt Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul International "Film Dok" de la Sfantu Gheorghe (aprile); Marele Premiu la Festivalul international de film "MediaWave Another Connection" din Ungaria (tot aprilie) si Premiul pentru valori sociale la Festivalul international de film "Documenta Madrid" din Spania (luna aceasta). Aceste distinctii se alatura aprecierii de anul trecut cand, in noiembrie, castiga Premiul pentru film documentar istoric in cadrul celei de-a XV-a editii a Festivalului de film istoric de la Pessac (Franta) si tot atunci filmul a fost prezentat in cadrul celei de-a XVII-a editii a IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), in sectiunea competitiva "Joris Ivens" a celui mai mare festival de film documentar din lume. O data cu "Marele jaf comunist", Alexandru Solomon aduce in actualitate povestea din 1959, cand sase membri ai nomenclaturii comuniste si ai Securitatii puneau la cale o spargere la Banca Nationala. Dupa ce au fost arestati, au fost obligati sa-si joace propriile roluri in filmul reconstituirii. La finele procesului lor, filmat pe viu, au fost condamnati la moarte si executati. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.