Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului lansa in urma cu aproximativ doi ani, cu mare fast si cu o ampla publicitate, un proiect destinat celor care doreau achizitionarea unor locuinte: cartierul Henri Coanda, situat la marginea Capi
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului lansa in urma cu aproximativ doi ani, cu mare fast si cu o ampla publicitate, un proiect destinat celor care doreau achizitionarea unor locuinte: cartierul Henri Coanda, situat la marginea Capitalei, in Sectorul 1. Potrivit promisiunilor de la acea vreme, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) urma sa construiasca 2000 de case pentru circa 10.000 de oameni, pana in toamna anului 2004. Contractele au fost incheiate, oamenii au platit si totul parea a fi in regula. Daca la acea data nimic nu ridica semne de intrebare, un an mai tarziu au inceput sa apara problemele. Proiectul s-a dovedit a fi o simpla iluzie, acesta ramanand la stadiul de macheta si publicitate, astfel ca la aproximativ doi ani de la demararea sa, cartierul Henri Coanda nu este decat un camp cu buruieni pe care pot fi vazute temeliile catorva case. Si asta dupa ce 2,5 hectare de teren, situate chiar pe caile de acces ale cartierului au fost retrocedate. Astfel, proiectul, care se dorea a fi unul de anvergura, este blocat, iar oamenii care au avut incredere in promisiunile unor politicieni aflati in permanenta in campanie electorala risca sa ramana cu buza umflata, cu ochii in soare, cu banii luati, si sa mai astepte cativa ani buni pana cand vor putea sa se mute in atat de mult trambitatele locuinte ale ANL. Graitoare in acest sens este declaratia ministrului delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, care, referindu-se la Henri Coanda, a declarat ca "a fost prost conceput de la bun inceput, cu management prost si un prilej de afirmatii electorale". Acesta a aratat totusi ca proiectul trebuie continuat iar cartierul Henri Coanda trebuie sa se realizeze.
Oferta Voluntari
Pentru aplanarea scandalului a fost propusa o solutie de compromis: mutarea cartierului in Voluntari, dar aceasta masura este extrem de contestata, multi dintre cei care au incheiat contracte pentru Henri Coanda refuzand acest lucru. Ei spun ca daca ar accepta solutia Voluntari ar trebui sa plateasca din nou la notar aproximativ 1000 de euro si sa alerge din nou dupa acte. Acestia sustin ca in zona Voluntari nu se vor face nici un fel de utilitati pana in momentul in care nu se va realiza si partea din Sectorul 1, ceea ce ar insemna practic ca solutia oferita nu este una viabila. Intre timp se cauta vinovatii pentru situatia din acest moment. Pagubitii ANL acuza anumite jocuri politice, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, fiind considerat de acestia responsabil pentru esecul Henri Coanda. La randul sau, edilul sustine ca nu a facut altceva decat sa respecte legea si spune ca vinovatii trebuie cautati in alta parte. Cert este faptul ca in acest moment asistam la un adevarat razboi purtat intre pagubitii ANL si autoritatile implicate in proiectul Henri Coanda.
Eschivele autoritatilor
Situatia in care s-a ajuns in acest moment este dramatica pentru multi dintre cei care au avut incredere in proiectul Henri Coanda si care au facut mari eforturi financiare pentru a face dovada bonitatii financiare. Cu toate ca o mare parte a celor care au incheiat contracte au facut mari eforturi financiare, credite prin banci, factorii implicati in acest proiect evita sa-si asume responsabilitatea pentru situatia creata, aruncand vina de la unii la altii.
Despre ce este vorba de fapt? Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a blocat anul trecut eliberarea autorizatiilor de constructie intrucat existau peste 50 de cereri de revendicare a terenurilor situate in centrul viitorului cartier. "Potrivit legii, acolo unde exista cereri de restituire a terenurilor, nu ai voie sa eliberezi autorizatii de construire pana cand situatia nu se reglementeaza. In acest moment, sunt peste 50 de persoane care revendica terenurile pe care ar urma sa se construiasca acest cartier. Mai mult, exista o persoana care a castigat 2,5 hectare de teren situat in acea locatie. In aceste conditii, cum as putea eu sa eliberez autorizatia de construire? Eu nu fac altceva decat sa respect legea. Pana cand nu se va lamuri situatia juridica a acestor terenuri revendicate, nu se poate elibera autorizatia de construire", spunea in urma cu patru luni Chiliman.
Tot atunci, acesta il acuza pe fostul director ANL, Corneliu Popescu, ca este vinovat pentru intarzierea si situatia creata in jurul cartierului. "I-am propus sefului ANL o colaborare. I-am spus sa asteptam sa se clarifice situatia terenurilor, sa vedem cate cereri de revendicari vor fi solutionate in favoarea solicitantilor, iar abia dupa aceea sa inceapa lucrarile, sa eliberam autorizatia de constructie pentru terenul care a ramas. Evident ca daca Popescu accepta aceasta varianta, urma sa se construiasca un cartier mai mic, ceea ce nu-i convenea, pentru ca fusesera deja contractate locuintele", afirma Chiliman. Edilul sustinea ca Popescu stia de existenta cererilor de revendicare a terenurilor, dar cu toate acestea a tacut si a preferat sa incheie contracte pe niste spatii a caror situatie juridica nu era clara. "Directorul ANL (n.r. - fostul director Corneliu Popescu) a facut o multime de contracte care pot fi asimilate escrocheriilor. Prin incapatanarea lui, fara logica, a blocat proiectul Henri Coanda. Corneliu Popescu a tarat in mocirla o institutie a statului. Exista persoane care au platit peste 50 de milioane la notariat pentru incheierea unui contract. Au dat acesti bani si n-au primit nimic in schimb", spunea Chiliman la acea vreme, care adauga ca Popescu i-a declarat ca nu-l intereseaza cele 50 de persoane care revendica terenuri in cartierul "Henri Coanda" pentru ca el are peste 1500 de persoane cu care a incheiat contracte.
In replica, Corneliu Popescu sustinea ca primarul Chiliman nu cunoaste cu adevarat situatia: "Chiliman face afirmatii grave si total nefondate la adresa conducatorului unei institutii publice despre a carei functionare nu are suficiente informatii. Cele 50 de cereri de revendicare sunt in realitate o lista de notificari formulate in baza Legii nr. 10/2001, primite in copie xerox la sfarsitul lunii decembrie 2004 si care au in comun doua locuri numite generic "Baneasa" si "Herastrau". Pana in momentul inceperii contractarii, ANL a parcurs toate etapele prevazute de lege, obtinand inclusiv aviz de urbanism de la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti si certificate de urbanism de la Primaria Sectorului 1, fara a fi atentionati ca exista probleme privind terenul. Mai mult, intreg terenul este inscris in Cartea Funciara liber de orice sarcini", mai declara fostul director ANL.
Acuzele pagubitilor
Razboiul declaratiilor dintre primarul Chiliman si fostul director ANL nu a rezolvat cu nimic situatia. In continuare, cei care au platit pentru o casa in Henri Coanda, dar care acum au ramas cu ochii in soare, asista neputinciosi la balbele autoritatilor si celor care in mod normal ar trebui sa ofere solutii viabile. Pagubitii ANL sustin ca situatia creata are la baza ambitii pur politice, in viziunea acestora principalul vinovat pentru blocarea proiectului fiind primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Edilul este vazut ca o frana si este acuzat ca a oprit proiectul pentru a face jocurile fostului primar al Capitalei, actualul presedinte al statului Traian Basescu. Astfel, pagubitii considera ca "principalul vinovat pentru blocarea proiectului Coanda este primarul Andrei Chiliman, care a oprit aparent politic construirea cartierului in zona Sectorului 1, fara a avea nici un argument de ordin legal. Din cauza unui management dezastruos, ANL are si ea o mare parte din vina, in timp ce Ministerului Lucrarilor Publice i se poate reprosa ca nu gaseste solutii viabile pentru deblocarea proiectului, in ciuda intentiilor bune ale ministrului Laszlo Borbely".
Concret, acestia arata ca edilul penelist nu a facut decat jocul actualului presedinte al statului care, cu cateva zile inainte de alegeri, in calitate de primar al Capitalei, in baza legii 10/2001, a semnat decizia de retrocedare a 2,5 hectare, amplasate exact pe una dintre caile de acces in cartier si zona de utilitati, dorind astfel sa puna piedici PSD-ului, partid aflat la guvernare in momentul in care a fost demarat acest proiect. In acest sens, Chiliman este acuzat ca a refuzat sa semneze, timp de mai multe luni, documentatia depusa de ANL, pana in momentul in care Traian Basescu a decis retrocedarea celor 2,5 hectare. In acelasi timp, pagubitii ANL mai arata ca primarul Sectorului 1 nu a luat in considerare somatia Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului care ii cerea sa acorde autorizatia de construire si care il avertiza ca isi asuma raspunderea penala pentru blocarea nejustificata a proiectului.
In viziunea acestora, "blocarea acordarii autorizatiei nu are nici o justificare, atata vreme cat este in vigoare Legea 250/2001, conform careia lucrarile privind cladirile si terenurile necesare pentru construirea de locuinte prin ANL, cu exceptia caselor de vacanta, sunt de utilitate publica". "In consecinta, oricate revendicari ar exista in baza Legii 10, terenul nu se poate restitui in natura, existand, conform legilor in vigoare, alte metode reparatorii. Autoritatile ignora faptul ca terenul pe care trebuie realizat noul cartier a fost declarat liber de sarcini de catre Justitie in anul 2002", mai arata cei care sunt victimele unui sistem defectuos.
Chiliman face referire la inselaciune in contracte
Referindu-se la acest aspect, primarul Sectorului 1 a aratat ca nu poate elibera autorizatia de construire din mai multe motive, precum existenta unor notificari pe terenuri, probleme cu utilitatile, neclaritati in impartirea administrativ teritoriala. De asemenea, Andrei Chiliman ne-a declarat ca daca terenul a fost declarat liber de sarcini, asa cum sustin cei care au incheiat contracte pentru acea zona, acestia pot sa ii actioneze in Justitie pe cei care au facut acest lucru. "Nu stiu daca terenul a fost sau nu declarat liber de sarcini. Daca s-a intamplat acest lucru, ar fi interesant de vazut motivatia, deoarece pentru anumite suprafete de teren din acea zona existau cereri de retrocedare. Cei care ma acuza pe mine ca blochez proiectul ar trebui sa-si indrepte atentia in alta parte. Au posibilitatea sa introduca o actiune in instanta impotriva celor care au facut acest lucru", spune Chiliman. Primarul Sectorului 1 arata ca toate contractele care au fost afisate pe site-ul ANL au fost diferite fata de cele pe care le-au semnat oamenii." Agentia Nationala de Locuinte a afisat pe site-ul sau un model de formular in care era prevazut a fi trecut numarul autorizatiei de constructie. In momentul in care oamenii au semnat acel contract, pe el nu mai era prevazut a fi trecut si numarul autorizatiei de constructie. Nimeni nu si-a pus intrebari la acea vreme. Din punctul meu de vedere, dupa ce vor fi retrocedate terenurile, se pot construi locuinte pe o suprafata mai mica. Cred ca retrocedarile ar trebui sa se faca pe suprafete alaturate, astfel incat pe terenul ramas sa se poata construi. Nu stiu cum va fi acordata autorizatia de constructie, deoarece jumatate din teren apartine de Primaria Sectorului 1 iar cealalta de Ilfov", arata Chiliman.
El spune ca in ceea ce priveste obligatia Primariei Sectorului 1 de a dezdauna persoanele afectate de aceasta situatie, institutia nu isi va asuma nici o responsabilitate in acest sens. "Singurii care se pot face responsabili sunt in mod evident initiatorii proiectului, in principal ANL, care a incheiat contracte cu beneficiarii locuintelor, anterior emiterii autorizatiilor de construire pentru aceste obiective, fapt care poate avea caracterul inselaciunii in contracte. Mai mult decat atat, institutia noastra nici nu figureaza ca parte in conventiile semnate intre ANL si beneficiarii acestor locuinte, neputand astfel sa plateasca pentru un lucru nedatorat.
Locuintele particulare, asa cum acestea sunt prevazute in modificarea adusa Legii nr. 114/1996, pot fi asociate caselor de vacanta (ca locuinte particulare), astfel incat punctul de vedere al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului nu poate fi invocat ca argument in sustinerea caracterului de utilitate publica, cu atat mai mult cu cat, Legea nr. 10/2001 stipuleaza expres si limitativ care sunt categoriile de locuinte care imbraca caracterul de utilitate publica", arata Chiliman.
Solutia Voluntari refuzata
Pentru ca retrocedarea celor 2,5 hectare precum si existenta altor dosare de revendicare au blocat proiectul, celor care au incheiat contracte li s-a propus o alta solutie, contestata de multa lume. Relocarea loturilor din zona administrativa a Sectorului 1 in zona administrativa Voluntari, acolo unde exista deja autorizatie de constructie, iar situatia juridica a terenurilor a fost clarificata. Cu toate acestea, situatia este departe de a fi rezolvata, iar de multe ori factorii implicati in acest proiect se bat cap in cap.
Multi dintre cei care au sperat ca vor locui intr-o casa din cartierul Henri Coanda refuza solutia Voluntari, pe care o considera o bataie de joc. Pe site-ul pagubitilor ANL pot fi gasite cinci motive pentru care cei 104 detinatori de loturi in Sectorul 1 chemati sa-si aleaga lot in Voluntari ar trebui sa refuze aceasta solutie:
"1. Trebuie sa renuntati in scris la lotul pe care il aveti deja, dupa care sa asteptati in suspans cateva saptamani (luni?) pentru a afla daca ati primit un alt lot in Voluntari.
2. Trebuie sa platiti din nou notarul (cel putin 1000 de euro) si sa alergati din nou dupa toate actele necesare.
3. Terenul din capatul Voluntariului, acolo unde sunt disponibile cele mai multe locuri, este nisipos, conform unor surse chiar din ANL (!), fiind nevoie mai mult ca sigur de fonduri suplimentare pentru consolidarea fundatiei, asta daca nu doriti sa cada casa pe dvs. la un moment dat...
4. In zona Voluntari nu se vor trage nici un fel de utilitati pana in momentul in care nu se va realiza si partea de Sector 1, pentru simplul motiv ca utilitatile nu pot fi aduse decat dinspre Sectorul 1, cum a recunoscut insusi directorul ANL, Gheorghe Popescu.
5. Chiliman si toti cei pe care ii are in spate nu va pot lua loturile pentru care aveti intabulare data de Judecatorie, decat in situatia in care renuntati singuri la ele. N-o faceti!".
Directorul ANL recunoaste ca banii oamenilor sunt blocati
Cu toate acestea, directorul Agentiei Nationale pentru Locuinte, Gheorghe Popescu, sustine ca majoritatea celor carora li s-a propus solutia Voluntari au acceptat acest lucru. "Au fost 104 cazuri carora li s-a propus mutarea in Voluntari. Dintre acestia vreo 60 au acceptat, dar eu cred ca majoritatea vor fi de acord cu relocarea. Noi oricum nu am impus un termen limita pana la care sa primim un raspuns, pentru ca oamenii ne-au rugat sa-i lasam sa se gandeasca si sa mai astepte sa vada ce se intampla cu terenul pe care trebuia sa fie realizat cartrierul", ne-a declarat Gheorghe Popescu. Directorul ANL a recunoscut ca sunt si alte dosare de revendicare, insa a precizat ca se asteapta raspunsul primarului general al capitalei, Adrian Videanu: "Sunt si alte dosare de revendicare, iar noi asteptam raspunsul domnului primar general Adrian Videanu. Notificarile erau depuse de mai mult timp dar localizarea spre zona aceasta a fost realizata mai tarziu, lucru care de altfel este permis de lege".
Despre conflictul aparut intre edilul Sectorului 1 si pagubitii ANL, Corneliu Popescu sustine ca poate fi rezolvat doar de catre Primaria Generala. "Revendicarile nu le solutioneaza primaria de sector ci primaria Capitalei. Despre motivele invocate de cei care se numesc pagubitii ANL, pot sa spun ca trebuie discutate foarte atent. Stiu legea la care fac ei referire, dar daca s-a procedat corect sau nu in momentul in care s-au retrocedat cele 2,5 hectare nu pot sa ma pronunt eu. Acest lucru trebuie rezolvat de Primaria Generala. Oricum situatia este dificila. Exista oameni care au facut imprumuturi la banca si au luat credite pentru a-si achizitiona o locuinta. Acesti bani sunt blocati, iar oamenii au dreptate cand spun ca sumele respective puteau fi folosite la altceva", a mai aratat Popescu.
Autoritatile se acuza reciproc, fiecare parte spunand ca cealalta este de vina. Cei care au incheiat contracte pentru Henri Coanda sunt nemultumiti si acuza autoritatile. In acest val al acuzatiilor, nimeni nu pare capabil sa ofere o solutie viabila. Iar proiectul Henri Coanda se indeparteaza din ce in ce mai mult de realitate. Pare de nerealizat. Iar sansele ca acesta sa demareze in urmatorul an sunt minime. Despre finalizarea lui nu poate fi vorba. Cel putin in urmatorii ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.