Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat din oficiu in discutie, la termenul de ieri, competenta sa de a-l judeca pe fostul ministru al Agriculturii si Alimentatiei, Ioan Avram Muresan. Instanta si-a motivat actiunea ca urmare a modificarilo
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat din oficiu in discutie, la termenul de ieri, competenta sa de a-l judeca pe fostul ministru al Agriculturii si Alimentatiei, Ioan Avram Muresan. Instanta si-a motivat actiunea ca urmare a modificarilor aduse Legii 115/1999 privind raspunderea ministeriala si a legii 50/2005. Astfel, magistratii au declarat ca se impune "urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului pentru infractiuni comise in exercitiul functiei lor, potrivit normelor de procedura penala de drept comun". Prin aceste modificari se prevede mai exact ca un fost ministru poate si trebuie sa fie tratat ca orice alt cetatean al Romaniei.
Prin ridicarea de catre instanta a acestei exceptii, procesul in care Ioan Avram Muresan este judecat pentru abuz in serviciu si deturnare de fonduri in legatura cu destinatia unui imprumut extern acordat de autoritatile americane, ar putea fi declinat catre Tribunalul Bucuresti, aceasta fiind instanta competenta pentru a solutiona un caz in care inculpatul este un simplu cetatean. Aparatorul lui Muresan, avocat George-Iulian Stancov, a declarat pentru ZIUA ca "instanta a lasat a se intelege ca preconizeaza restituirea cauzei catre Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Castie si Justitie". In acest proces mai sunt judecati si Ioan Truta Enea, fost secretar general adjunct si consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, pentru deturnare de fonduri si complicitate la luare de mita in forma continuata, Silvia Capitanu, fost director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din MAA, pentru deturnare de fonduri, si Dan Jiga, fostul director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din MAA, pentru doua infractiuni de luare de mita in forma continuata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.