Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a lansat ieri, intr-o conferinta de presa, un "Ghid anticoruptie" destinat jurnalistilor, activistilor din ONG-uri si cetatenilor obisnuiti care se simt afectati de acest flagel si doresc sa initieze actiuni concrete
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a lansat ieri, intr-o conferinta de presa, un "Ghid anticoruptie" destinat jurnalistilor, activistilor din ONG-uri si cetatenilor obisnuiti care se simt afectati de acest flagel si doresc sa initieze actiuni concrete pentru combaterea lui. Potrivit lui Valerian Stan, coautor al Ghidului, "Romania continua sa aiba in coruptie o problema foarte serioasa", iar in lipsa vointei reale a oamenilor politici de a o combate, efortul trebuie suplimentat la nivelul organizatiilor neguvernamentale si, mai ales, al cetateanului. Materialul CRJ explica in detaliu care sunt criteriile dupa care un anumit comportament al demnitarului sau functionarului public poate fi considerat corupt, cum trebuie intemeiata juridic o plangere, cui trebuie adresata si care sunt etapele de parcurs pana la o eventuala actiune in instanta. In plus, Ghidul cuprinde un compendiu al principalelor reglementari legislative ce pot fi folosite in actiunile de monitorizare, precum si o clasificare sintetica, pe categorii de "oficiali", a autoritatilor legal competente sa primeasca si sa solutioneze sesizari.
Ghidul cuprinde un intreg capitol destinat situatiilor practice intalnite de CRJ, cu comentarii si descrierea actiunilor concrete intreprinse si a rezultatelor lor. Persoanele interesate de material il pot obtine in format tiparit, trimitand o solicitare care sa cuprinda si adresa postala la care doresc sa primeasca materialul, la adresa de e-mail rnicolae@crj.ro, in atentia lui Radu Nicolae. (O.B.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.