La campania de prezentare a denominarii lelui si a efectelor acesteia la Cluj au participat in numar mare reprezentantii Directiei de Finante Publice Cluj, oficialitatile judetului si ale orasului precum si conducerea celor mai importante institutii
La campania de prezentare a denominarii lelui si a efectelor acesteia la Cluj au participat in numar mare reprezentantii Directiei de Finante Publice Cluj, oficialitatile judetului si ale orasului precum si conducerea celor mai importante institutii financiar-bancare si mass-media. Evenimentul a fost organizat de Grupul de presa ZIUA si Banca Nationala a Romaniei (BNR) in colaborare cu Camera de Comert si Industriei, gazda manifestarii, Realitatea TV si Radio Total. La Cluj, noutatea campaniei a constat in prezentarea efectiva a mostrelor de monede si bancnote a viitorului leu nou. Astfel, cei prezenti au putut analiza la propriu structura noilor monede si bancnote. Tot in cadrul acestui eveniment a fost prezentat cotidianul "Averea", noua publicatie financiara a trustului de presa ZIUA, care a fost distribuita gratuit in 100 de exemplare, tuturor celor prezenti la dezbateri. Noutatea absoluta a manifestarii a fost anuntarea lansarii pe piata editoriala clujeana unui supliment financiar-bancar cu aparitie bilunara, editat de ZIUA de Cluj. Reprezentantii Bancii Comerciale Romane, sponsorul evenimentului, au prezentat etapele inlocuirii sistemelor de soft ale bancomatelor BCR din Cluj. La randul sau, directorul regional al Bancii Transilvania, Patritiu Abrudan, a declarat ca, "pana cel tarziu in septembrie 2006, toate bancomatele noastre si toate sistemele de plata cu card vor fi schimbate. Inca nu avem concretizata o cifra exacta a acestei investitii, insa fiindca denominarea a fost anuntata cu mult timp inainte, aceasta cheltuiala nu este de natura sa ne afecteze bugetul". In randurile finantistilor clujeni insa, denominarea leului este un eveniment mai mult decat asteptat. "Pentru noi nu poate fi decat de dorit aceasta schimbare. Este cu mult mai usor sa lucrezi in calcule cu sume exprimate in zeci, sute sau mii de lei, pana la zeci de mii sau sute de mii, in general. In prezent este mult mai usor sa gresesti decat va fi dupa intrarea in vigoare a leului greu", a subliniat directorul Administratiei de Venituri a Statului din DGFP Cluj, Andrei Haas. Intrebarile ridicate s-au axat in jurul modalitatii de modul in care se va realiza contabilitatea dupa 1 iunie 2005.
Denominarea monedei nationale presupune taierea a patru zerouri din coada leului, astfel incat 10.000 de lei vechi se transforma intr-un leu nou, care va aparea pe piata la data de 1 iulie. Potrivit BNR, denominarea va simplifica esential circulatia banilor, astfel incat va fi mai usor pentru toata lumea - populatie, intreprinderi, companii financiare, banci, pentru ca nu se va mai lucra cu sume exprimate in miliarde, chiar in sute si mii de miliarde. Prima etapa a denominarii a demarat la 1 martie 2005, odata cu obligativitatea afisarii preturilor atat in bani vechi, cat si in bani noi, etapa care se va incheia la data de 30 iunie 2006. Urmatoarea etapa presupune aparitia pe piata a noilor insemne monetare, respectiv 1 iulie 2005. Leii vechi vor circula in paralel cu cei noi pana la sfarsitul anului viitor. Dupa 1 ianuarie 2007, leii vechi isi vor pierde puterea circulatorie, insa vor putea fi preschimbati pe termen nelimitat la Banca Nationala sau la alte institutii autorizate in acest sens.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.