In aceste zile, cand multi au aniversat 60 de ani de la victoria impotriva Germaniei fasciste, locuitorii Europei de est nu pot sa nu-si aminteasca anul dinaintea inceperii celui de-al doilea razboi mondial. Atunci, ca o consecinta a Pactului Ribbent
In aceste zile, cand multi au aniversat 60 de ani de la victoria impotriva Germaniei fasciste, locuitorii Europei de est nu pot sa nu-si aminteasca anul dinaintea inceperii celui de-al doilea razboi mondial. Atunci, ca o consecinta a Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat de Germania fascista si URSS-ul stalinist, tari intregi si teritorii apartinand tarilor din Europa de Est au fost ocupate prin forta de Armata Rosie Sovietica si incorporate in URSS. Astfel statele baltice si provinciile estice ale Poloniei, ca si Basarabia, Bucovina de nord si tinutul Herta - foste provincii romanesti, au fost incorporate in URSS. Pactul a oferit Germaniei mana libera sa atace Europa Occidentala si mana libera lui Stalin in Europa de Est.
Pactul Ribbentrop-Molotov a violat toate legile internationale ca si suveranitatea tuturor tarilor europene. In ciuda acestui fapt, Pactul Ribbentrop-Molotov nu a fost nici denuntat, nici anulat de Germania si Rusia. De aceea, aniversarea acestei zile ca victorie semnifica victoria asupra fascismului si recunoasterea celor care au suferit, insa nu poate fi considerata completa pana la denuntarea si anularea Pactului Ribbentrop-Molotov.
Din aceste motive, membrii Consiliului Mondial Roman solicita un efort comun pentru rezolvarea injustitiei create de acest Pact care a cauzat nenumarate pierderi de vieti, suferinte enorme si distrugeri.
Romania, ca toate celelalte tari europene, doreste sa traiasca in pace cu vecinii sai, dezvoltand un spirit de prietenie, cooperare si bunavointa. Cerem liderilor Germaniei, Rusiei si Ucrainei sa denunte si sa recunoasca anularea Pactului Ribbentrop-Molotov ca pe o mica compensatie pentru injustitia suferita de Romania timp de 66 de ani. Solicitam tuturor europenilor sa ni se alature in eforturile noastre de eliminare a unuia dintre ultimele evenimente tragice si dureroase din istoria Europei.
Consiliul Mondial Roman
Europeans Throughout the World (ETTW)
Fundatia Nationala a Romanilor de Pretutindeni
Impact Romanesc
Asociatia Femeilor din Romania
ONG Hyde Park, Chisinau
Romanian-American Cultural Center, "Athenaeum" Atlanta, USA
American Romanian Sister Cities Council, Inc., USA
Youth for a Better World, Atlanta, USA
Consiliul Romano-American, Los Angeles, USA
Citizens Association for the Denouncement of Ribbentrop-Molotov Pact & Its Consequences (CADARM)
Asociatia Civic Media
Centrul Cultural Israeliano-Roman
Grupul Independent pentru Democratie
Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni
Liga Studentilor - Universitatea Dunarea de Jos, Galati
Revista Confluente
Organizatia Studentilor Basarabeni Timisoara
Asociatia 21 Decembrie

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.