Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ieri insistent autoritatilor locale sa isi indeplineasca atributiile cu onestitate, indiferent de partidul din care fac parte. Seful Executivului a facut aceasta solicitare la lucrarile Adunarii Generale a Fe
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ieri insistent autoritatilor locale sa isi indeplineasca atributiile cu onestitate, indiferent de partidul din care fac parte. Seful Executivului a facut aceasta solicitare la lucrarile Adunarii Generale a Federatiei Autoritatilor Locale. Tariceanu a dat asigurari ca Guvernul nu va prelua practicile fostei puteri de racolare politica a alesilor locali apartinand opozitiei. "Nu este un secret ca, in trecut, alesii locali ai opozitiei deveneau tinta politicii de racolare a puterii. Garantez ca Guvernul pe care il conduc nu va da curs unor asemenea practici. Cetatenii hotarasc cui ii revine sarcina de a administra o comunitate", a spus premierul. El le-a promis participantilor ca la alocarea fondurilor bugetare nu se va tine cont de de formatiunea politica ce a castigat alegerile in localitatea respectiva. "Nu voi tolera discriminarea pe criterii politice intre localitati in ceea ce inseamna alocarea resurselor. In Romania, nu poate fi imaginata pedepsirea unor comunitati pentru faptul ca au indraznit sa voteze cu un partid sau altul", a spus Tariceanu.
Vasile Blaga, minstrul Administratiei si Internelor, prezent la Adunarea Generala a Federatiei Autoritatilor Locale din Romania, a anuntat ca va propune Guvernului reinfiintarea Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala (ANDR) si regandirea rolului Ministerului Economiei si Comertului in privinta gradului de implicare in zonele de dezvoltare regionala. El a precizat ca va propune premierului si membrilor Guvernului reinfiintarea ANDR ca structura care sa se ocupe de coordonarea activitatii din zonele de dezvoltare regionala, inclusiv de absorbtie a fondurilor comunitare. O alta masura avuta in vedere de ministrul Blaga este revizuirea Legii privind institutia prefectului, prin transformarea directiilor judetene de sanatate sau invatamant in inspectii subordonate si autoritatilor locale, in special din punct de vedere al salarizarii.
Reanalizarea Legii privind administratia publica
Ministrul Administratiei si Internelor a mai precizat ca Guvernul intentioneaza reanalizarea Legii 215/2001 privind administratia publica locala din punct de vedere al statutului primarului si prefectului, de a comasa toate legile in domeniul serviciilor de interes general, de a regandi rolul Institutului National de Administratie si de a amenda Ordonanta 45/2003 privind finantele publice locale printr-o descentralizare fiscala clara si stabilirea nivelului de surse financiare pentru fiecare localitate. "Nu veti mai primi nici o responsabilitate fara a va fi indicata si sursa de finantare si veti fi consultati pentru orice decizie importanta, cu impact asupra comunitatilor", le-a spus Blaga alesilor locali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.