TVR 1 a programat pentru aceasta seara, de la orele 20.15, documentarul "Nascuti la comanda: Decreteii" este, fara indoiala, cel mai important moment de televiziune din aceasta saptamana. Realizat in 2004, filmul este povestea "Decretului nr. 770, di
TVR 1 a programat pentru aceasta seara, de la orele 20.15, documentarul "Nascuti la comanda: Decreteii" este, fara indoiala, cel mai important moment de televiziune din aceasta saptamana. Realizat in 2004, filmul este povestea "Decretului nr. 770, din 1996, care reglementa intreruperea cursului sarcinii. Mai tarziu, a fost transformat in lege. Semnat de Nicolae Ceausescu, decretul prevedea ca o femeie are dreptul de a face avort doar daca are peste 40 de ani si patru copii in intretinere si interzicea orice forma de contraceptie. Scopul lui era cresterea demografica a Romaniei cu zece milioane intr-o perioada de 24 de ani. Cei aproximativ doua milioane de copii nascuti in urma acestui decret au fost numiti "decreteii". Legea a fost unul dintre primele acte abrogate in decembrie 1989.
Filmarile la acest documentar au durat sase ani. El a avut premiera mondiala in noiembrie 2004, in Olanda, la cel mai mare festival international de film documentar din Europa: IDFA, din Amsterdam. "Nascuti la comanda: Decreteii" a primit Premiul Publicului si Mentiunea Speciala a Juriului la Festivalul International de Film Documentar "Zagreb Dox" din Croatia.
In aceasta seara, dupa difuzarea filmului, Marian Voicu ii are invitati in platoul emisiunii "Vorbe despre fapte" pe regizorul documentarului Florin Iepan, Mona Musca, ministrul Culturii, si un sergent care a facut parte din plutonul de executie a sotilor Ceausescu. Toti cei prezenti in studio sunt decretei, iar Mona Musca este mama de "decretel".

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.