Stimate Domnule Presedinte,
Ne adresam dumneavoastra in calitate de cetateni americani de origine romana preocupati de soarta tarii de bastina si a romanilor de pretutindeni. Consideram ca asa cum Romania respecta drepturile minoritatilor etnic
Stimate Domnule Presedinte,
Ne adresam dumneavoastra in calitate de cetateni americani de origine romana preocupati de soarta tarii de bastina si a romanilor de pretutindeni. Consideram ca asa cum Romania respecta drepturile minoritatilor etnice din tara, tarile vecine trebuie sa respecte si ele drepturile minoritatilor romanesti de pe teritoriile lor. O problema unica o reprezinta Basarabia, provincie romaneasca de la Traian si Decebal, si de la Basarabi si Musatini, pana la regii Romaniei moderne. Nici un roman nu poate uita ori ignora soarta Basarabiei si a confratilor de dincolo de Prut si Nistru. Aceasta este convingerea ferma a Comitetului nostru si a celor circa doua milioane de romani-americani care ne sprijina in aceasta problema. Comitetul nostru urmareste repararea injustitiei istorice comise impotriva Romaniei de la pactul Ribbentrop-Molotov, si reafirma dreptul tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru. Basarabia ne uneste pe toti in ganduri si simtiri. In acest scop, am inceput sa contactam si sa informam atat autoritatile americane, cat si opinia publica din Statele Unite drespre situatia Basarabiei. In vederea consolidarii cooperarii romano-americane in aceasta problema, suntem gata sa colaboram cu dvs. si guvernul pe care il conduceti. Pentru a fi eficace in actiunile nostre, va cerem insa ca dvs., in numele Romaniei, sa amintiti permanent partenerilor americani ca Basarabia este un pamant romanesc. In lumina celor de mai sus, obiectivele urmarite de grupul nostru de actiune sunt:
- reafirmarea drepturilor Romaniei asupra Basarabiei si mentinerea vie a acestei idei in opinia publica din Statele Unite ale Americii;
- informarea si angajarea liderilor politici americani in sustinerea cauzei romanesti privind Basarabia;
- promovarea pe plan national a drepturilor romanesti asupra provinciei, cu scopul final de a se obtine reunirea Basarabiei cu Romania.
Comitetul Ad-hoc din Washington lanseaza tuturor romanilor o chemare la actiune pentru readucerea Basarabiei in sanul familiei romanesti. Daca unirea ramane un scop de lunga durata, alte obiective se cer rezolvate urgent, printre care se numara:
- retragerea Armatei a 14-a a Rusiei din Transnistria, promisa de Rusia in repetate randuri Consiliului Europei, dar neinfaptuita pana in prezent, si care ar aduce reintegrarea regiunii dizidente;
- renuntarea definitiva la planurile de federalizare a Republicii Moldova;
- securizarea frontierelor estice ale Republicii Moldova si eliminarea surselor de fabricatie si comercializare a armamentului ilegal din Transnistria, care alimenteaza organizatii teroriste din toata lumea;
- sprijinirea eforturilor de apropiere a Republicii Moldova de Comunitatea Nord-Atlantica si Uniunea Europeana;
- respectarea dreptului basarabenilor la educatie in limba materna, astfel incat generatia de maine sa-si poata decide singura soarta si identitatea.
Comitetul Ad-hoc recomanda romanilor de pretutindeni sa intervina pe langa forurile importante din intreaga lume si sa sustina cauza basarabeana si obiectivele mentionate. Comitetul propune totodata organizarea prin alegeri democratice a unui forum romanesc international in acest scop. In acel moment, Comitetul Ad-hoc se va dizolva ori va ramane sa coordoneze activitatile din capitala Americii.
Comitetul Ad-hoc Romano-American pentru Basarabia
Grupul de Initiativa din Washington, D.C.
Semneaza:
Pr. Gheorghe Calciu-Dumitreasa: parohul bisericii ortodoxe romane "Sfanta Cruce" din Virginia, fost detinut politic timp de aproape 20 de ani in Romania.
Dr. Nicholas Dima: politolog, fost profesor la Scoala Speciala a Fortelor Terestre Americane "J.F. Kennedy," U.S. Army, Fort Brag, N.C. si la U.S. Naval War College, Newport, R.I., fost redactor la Vocea Americii.
Vasile Tepordei: inginer geolog, cercetator principal la U.S. Geological Survey, nascut la Chisinau, fiul Pr. Vasile Tepordei, profesor si ziarist, deportat politic intre 1948 si 1956 in Gulagul sovietic la Vorkuta.
Dr. Silviu Ziscovici: "medicul romanilor" din zona Washington, D.C., cunoscut sustinator al cauzelor romanesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.