Viata politica de la Chisinau este marcata astazi de doua evenimente aparent fara legatura: crearea Forului Democrat al Romanilor din Moldova si confruntarea acerba dintre Iurie Rosca, liderul PPCD, cu doua dintre cele mai importante publicatii roman
Viata politica de la Chisinau este marcata astazi de doua evenimente aparent fara legatura: crearea Forului Democrat al Romanilor din Moldova si confruntarea acerba dintre Iurie Rosca, liderul PPCD, cu doua dintre cele mai importante publicatii romanesti de la noi, "Jurnal de Chisinau" si "Timpul".
Forul Democrat al Romanilor din Moldova (FDRM) se autodefineste ca o miscare civica a intelectualilor, care "isi propune contracararea stalinismului din stiinta, cultura, istorie, precum si apararea si promovarea Adevarului stiintific privind limba romana si istoria romanilor, impunerea in constiinta publica a numelui de roman, a identitatii romanesti, a valorilor nationale si europene". Ne aflam in fata unei tentative de "reeditare" a miscarii civice a intelectualilor basarabeni de la sfirsitul anilor 80, cea care a contribuit la adoptarea grafiei latine si a glotonimului "limba romana". Din pacate, guvernarile de extractie nomenclaturista ce s-au perindat, dupa 1994, la putere, au subminat ori chiar au anulat o parte din acele cuceriri. Pe de alta parte, fortele unioniste de la Chisinau nu mai fac astazi bloc comun, cum se intampla in anul 1990, aflandu-se in formatiuni politice adesea rivale. FDRM isi propune asadar un obiectiv dublu: sa contracareze tentatiile antiromanesti ale guvernantilor si, totodata, sa contribuie la unificarea "tuturor componentelor romanesti ale societatii civile".
Intr-un Apel publicat in presa de la Chisinau de catre Grupul de initiativa al FDRM, din care fac parte circa o suta de intelectuali si fruntasi ai vietii publice (in fruntea listei aflandu-se Mihai Cimpoi, Grigore Vieru, Ilie Ilascu), sunt enumerate 15 scopuri pe care si le propune miscarea, fara sa se insiste, insa, asupra modului in care tintele respective vor fi atinse. Mai multi comentatori s-au intrebat, de ce, in conditiile in care atacurile la adresa valorilor romanesti si dezbinarea din tabara unionista dateaza de ani buni, s-a ajuns abia acum la crearea unei formatiuni de acest tip. Motivul este evenimentul de la 4 aprilie, atunci cand Partidul Popular Crestin-Democrat al lui Iurie Rosca a votat, impreuna cu comunistii, realegerea lui Vladimir Voronin in functia de presedinte al tarii. Am scris deja ca mai multi intelectuali si alegatori au interpretat acest gest al PPCD ca pe o tradare a cauzei romanismului. Chiar daca Apelul nu face nici o trimitere expresa la episodul respectiv, cauzalitatea este pentru multi evidenta.
Nelegat, in aparenta, de crearea FDRM, conflictul dintre Iurie Rosca si publicatiile "Timpul" si "Jurnal de Chisinau" are, totusi, tangente clare cu aparitia Forului, macar si din considerentul ca directorii celor doua publicatii, Constantin Tanase si Val Butnaru, se regasesc printre membrii grupului de initiativa al FDRM.
Atat "Timpul", cat si "Jurnal de Chisinau" au publicat, dupa 4 aprilie, mai multe texte vehemente la adresa "tradatorului Rosca". Vizibil iritat, acesta din urma nu a gasit nimic mai bun decat sa actioneze ziarele respective in judecata, derutand inca o data opinia publica de la Chisinau. In demersul inaintat in instanta de judecata, Iurie Rosca citeaza, ca probe denigratoare la adresa sa, fraze de genul: "E arhicunoscut talentul lui Rosca de a se folosi de oameni si a se debarasa apoi de ei."; "Prin pactizarea lui Rosca cu Voronin, nationalismul romanesc de vitrina al "unionistului" Rosca s-a infratit cu comunismul primitiv moldovenesc."; "Acesti bieti oameni nu puteau crede atunci ca va veni un timp cand Rosca se va infrati si cu Voronin, numai ca sa-si protejeze interesele lui, numite acum "interes national."
Dar Iurie Rosca nu s-a rezumat doar la atat. Fiindca articolele critice la adresa sa au continuat sa apara, el a initiat cate o noua actiune de judecata dupa fiecare numar de ziar aparut, in total opt procese! Pentru atacurile la persoana sa, Rosca le pretinde celor doua publicatii sa-i recompenseze prejudiciul moral cu o suma de... jumatate de milion de dolari! Opinia publica a fost consternata, iar ziarul "Timpul" a titrat "Iurie Rosca a innebunit!" (probabil, un alt capat de acuzare pentru o viitoare, a noua, actiune in judecata).
Votand cu comunistii la 4 aprilie, Iurie Rosca si-a pastrat, totusi, o parte din sustinatorii sai, pe care, insa, risca sa-i piarda acum, in urma acestei campanii impotriva a doua publicatii foarte populare si a doi directori care i-au fost candva colegi de ziar si de partid. Ori de cate ori este acuzat pentru ca l-a votat pe Voronin, liderul crestin-democrat obisnuieste sa aminteasca ca a conditionat sprijinul sau de indeplinirea de catre guvernarea comunista a zece conditii, principalele dintre ele vizand apararea si sustinerea presei libere. Conditii, pe care, vai, chiar el vedem ca le sfideaza.
Partea penibila a lucrurilor este ca ne asteapta niste procese in care cele doua parti, acuzatul si acuzatorul, unioniste, in fond, vor avea ca judecatori unelte antiromanesti ale justitiei lui Voronin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.