* Motopompe pentru Guvern
* Ion Iliescu si-a spus oful
* Se fac taberele in PD
* Avertizare dura din partea U.E.
* Sistemul sanitar - stare exploziva.
De ce
* Isteria motopompelor pentru evacuarea apelor din
* Motopompe pentru Guvern
* Ion Iliescu si-a spus oful
* Se fac taberele in PD
* Avertizare dura din partea U.E.
* Sistemul sanitar - stare exploziva.
De ce
* Isteria motopompelor pentru evacuarea apelor din Banat a tinut cu sufletul la gura o tara intreaga, chiar de la inceputul saptamanii. Doi ministri ai Cabinetului Tariceanu, prea putin versati in mecanismele comunicarii publice - vicepremierul Gheorghe Seculici si ministrul Mediului, Sulfina Barbu - au fost prinsi in menghina presei pentru declaratiile contradictorii pe care le-au dat (unul a sustinut ca existau si in tara motopompe de genul celor imprumutate de la unguri, celalalt a infirmat aceste informatii) si scandalul astfel copt a izbucnit.
Guvernul nu a putut riposta cu fermitate la disputele sterile iscate pe tema pompelor decat spre finele saptamanii. Prin vocea unui personaj mai abil decat Seculici si Barbu, si anume ministrul de Interne, Vasile Blaga, a fost prezentata pozitia de compromis la care s-a ajuns, dupa indelungatele deliberari de la Palatul Victoria. Astfel, Blaga a recunoscut ca, intr-adevar, exista motopompe si in Romania, dar cele pe care ni le-au imprumutat ungurii sunt mult mai bune. In asemenea conditii nu este de mirare ca vecinii unguri, cei care ne-au ajutat cu motopompele, au ramas perplecsi asistand la tot acest scandal inutil. Cert este faptul ca aceasta lipsa de eficienta a dus practic la topirea unui numar considerabil de case din zonele inundate si suntem foarte curiosi cine va plati reconstructia lor.
* Tot saptamana trecuta PSD a marcat o inversare a regulii clasice din politica, potrivit careia vinovatii pentru un esec electoral usturator sunt sanctionati cu promptitudine de propriul partid. In PSD s-a intamplat tocmai pe dos: perdantii Nastase si Geoana in loc sa fie sanctionati si pusi sa stea pe coji de nuca la coltul salii de congres a partidului, ei au fost impinsi un pic mai sus in ierarhie. Nastase si Geoana au reusit sa preia astfel controlul total al PSD, inlaturandu-l pe Ion Iliescu, cel care a fundamentat in urma cu 15 ani modelul politic al liderului-parinte de natiune (incercand sa fie insusit intre timp de Traian Basescu).
Insa pentru cei doi invingatori din PSD viata politica nu pare deloc usoara de-acum inainte, in conditiile in care electoratul i-a respins prin vot. Astfel, dupa patru ani de guvernare cu cele mai bune rezultate economice postdecembriste, care nu pot fi negate sau ascunse sub pres, Mircea Geoana si Adrian Nastase au pierdut succesiv confruntarile electorale directe cu acelasi contracandidat, Traian Basescu. Acesta venea in lupta sustinut doar de propria energie, de propriile-i capacitati empatice si de cativa apropiati. Cu toate acestea, Geoana si Nastase, cei care controlau tot ce misca in tara de la inaltimea Guvernului, inclusiv o buna parte a mecanismelor de comunicare publica, au fost invinsi.
Tot vineri, Ion Iliescu a promis ca se va dedica unificarii social-democratiei in Romania. Adica Basescu, Nastase si Geoana in aceeasi familie. Trebuie sa recunoastem ca un asemenea tablou poate fi oricum numai plictisitor nu. Si in toata aceasta poveste va trebui sa existe cineva care sa faca ordine...
Urmarea politica a acestei infrangeri este de-a dreptul nefireasca. Ion Iliescu, cel care a dus partidul celor trei trandafiri la victorii electorale repetate, a fost aruncat din inaltimile PSD. Interesant este ca alaturi de Iliescu a ramas doar o mana de oameni care au decis sa mearga pana la capat alaturi de el. In rest, pupilele fostului presedinte au facut cu repeziciune un pas mare in tabara adversa, catalogand ca riscanta o altfel de pozitionare si demonstrand inca o data ca PSD este, aidoma celorlalte partide din spectrul politic romanesc, o formatiune politica "plina" de oameni de caracter.
* Presedintele Traian Basescu are grija sa vegheze tot ceea ce se intampla in fostul sau partid, PD. Participa la zile de nastere, ia masa cu PD-istii, ofera sugestii si sfaturi, ajuta la impartirea taberelor inainte de congres, da pronosticuri etc. Videanu, Boc si Blaga sunt acreditati cu cele mai mari sanse pentru a candida la sefia partidului, cu voie de la Cotroceni.
* Dupa o liniste cam rau-prevestitoare dinspre Bruxelles, saptamana trecuta Romania a primit un avertisment dur din partea comisarului pentru concurenta. In esenta, oficialul U.E. ne-a sugerat in cuvinte dure sa ne facem bine temele in acest domeniu sensibil, intrucat in caz contrar va propune amanarea aderarii noastre cu un an.
* Sistemul sanitar a ajuns intr-o situatie aproape exploziva. Nu mai sunt bani de medicamente si materiale sanitare (intrucat fondurile s-au epuizat din cauza platilor datoriilor acumulate in anii precedenti), iar rectificarea bugetara este inca departe. Ministrul Mircea Cinteza care ne propunea in campania electorala revolutionarea sistemului sanitar, pare ca in acest moment adopta aceeasi tactica cu predecesorii sai - victimizarea. Nu are nici o solutie si pare sa fi uitat complet de autonomizarea CNAS. In continuare aceasta institutie este una cu guvernul, si ca intr-o familie unita cu banii dintr-o parte se carpesc lucruri in alta parte. Un alt lucru pe care nu putem sa il trecem cu vederea este faptul ca ministrul Sanatatii in acest moment este intr-o lupta cumplita cu companiile distribuitoare, care pana mai ieri il sponsorizau.
Ca situatia sistemului sanitar sa fie si mai grea, presedintele Traian Basescu a semnat doua decrete de promulgare a unor legi privind majorarea salariilor personalului medical, respectiv eficientizarea activitatii din sectorul sanitar. Fara indoiala ca aceste majorari (aprobate anul trecut in scopuri electorale, dar nepuse in practica pana acum) sunt mai mult decat necesare, dar ele vor arunca in aer bugetul si asa firav al Romaniei, mereu masurat de FMI.
Ce va fi
* Momentul in care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru legile proprietatii se apropie. Deja exista propuneri ca, pe langa legile proprietatii, Guvernul sa bage in pachet atat legea minoritatilor, cat si legile de reformare a justitiei.
* Comisia Europeana urmeaza sa trimita o scrisoare de avertizare Romaniei, in care sa ne arate bubele pe care trebuie sa le indreptam pana in noiembrie, cand va fi emis raportul de tara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.