O controversata agentie elvetiana non-profit care-i ajuta pe oameni sa se sinucida a decis sa filmeze ultimele ore ale clientilor sai pentru a evita astfel eventualele acuzatii ulterioare, relateaza in editia sa on-line cotidianul britanic "The Guard
O controversata agentie elvetiana non-profit care-i ajuta pe oameni sa se sinucida a decis sa filmeze ultimele ore ale clientilor sai pentru a evita astfel eventualele acuzatii ulterioare, relateaza in editia sa on-line cotidianul britanic "The Guardian". Agentia "Dignitas", cu sediul la Zürich, care a fost infiintata pentru a ajuta persoanele cu boli ireversibile "sa moara cu demnitate", a introdus aceasta metoda la sugestia avocatilor sai. Noua metoda de "lucru" a celor de la "Dignitas" a iesit la iveala dupa ce voluntarii de aici i-au precizat irlandezului Martin Barry, 30 de ani, ca moartea sa va fi inregistrata. Barry, care suferea de o forma extrem de avansata de scleroza multipla, boala ce ii provoca o suferinta imensa, a fost inregistrat in timp ce un medic de la "Dignitas" ii administra doza letala. Cazul lui Barry a fost intens mediatizat in Irlanda inca din luna octombrie a anului trecut cand acesta a anuntat in cadrul unei emisiuni radiofonice ca intentioneaza sa apeleze la ajutorul celor de la "Dignitas". "Scleroza multipla este o afectiune neurologica ce se manifesta in zece etape. Am parcurs primele sapte etape in numai cinci ani si nu am de gand sa astept cumplita moarte depinzand de morfina", declara Barry la vremea respectiva.
Abia saptamana trecuta, presa din marea Britanie a aflat ca starea sanatatii lui Barry incepuse sa se deterioreze rapid in urma cu aproximativ o luna, moment in care acesta a decis sa plece in Elvetia. Din cate se pare, nici familia si nici prietenii apropiati nu au aflat decat ulterior, dupa ce au primit caseta video de la Dignitas, ca bolnavul plecase in Elvetia, mai precizeaza presa britanica. Contactat in acest week-end, directorul Dignitas, Ludwig Minelli, a refuzat sa comenteze "noua metoda" de lucru a agentiei sale sau cazul Barry. Cu acesta din urma, numarul irlandezilor care au apelat la serviciile Dignitas a ajuns la cinci. Se crede ca in total 30 de cetateni britanici au murit la clinica lui Minelli, iar alte 700 de persoane din Marea Britanie s-au inregistrat in baza de date a agentiei. In trecut, Dignitas, care pretinde ca are 4500 de membri voluntari in toate colturile lumii, a facut obiectul unei investigatii in legatura cu moartea a trei straini (un cuplu britanic si un francez in varsta de 76 de ani). Sinuciderea asistata a fost legalizata in Elvetia, cu conditia ca persoana in cauza sa aiba o afectiune in faza terminala si sa-si poata da acordul pentru o astfel de moarte. Costurile unei sinucideri asistate se ridica la aproximativ 4000 de dolari de persoana, bani necesari pentru achitarea zborului, cazarii, incinerarii si notei de plata a doctorilor care-l asista pe muribund. (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.