Cel de-al III-lea summit al Consiliului Europei, care debuteaza azi la Varsovia, se desfasoara sub semnul "unitatii europene", transmite Rompres. Prima organizatie europeana care si-a deschis portile dupa evenimentele inregistrate in 1989 in Europa C
Cel de-al III-lea summit al Consiliului Europei, care debuteaza azi la Varsovia, se desfasoara sub semnul "unitatii europene", transmite Rompres. Prima organizatie europeana care si-a deschis portile dupa evenimentele inregistrate in 1989 in Europa Centrala si de Est, Consiliul Europei (CoE), reuneste pentru prima data lideri politici de pe aproape intreg continentul. In cadrul acestui summit este de asteptat ca organizatia sa reafirme obiectivul prioritar al Consiliului Europei, adica realizarea unei legaturi mai stranse intre statele membre, pe baza unui angajament comun in favoarea democratiei, a drepturilor omului si a principiului suprematiei dreptului, a declarat ieri secretarul general Consiliului Europei, Terry Davis.
Summitul Consiliului Europei de anul acesta este unul special deoarece coincide cu cea de-a 60-a aniversare a sfarsitului Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Polonia, de un an membru al UE si una dintre primele tari care au aderat la Consiliul Europei dupa prabusirea Zidului Berlinului, a propus ca acest summit sa aiba loc la Varsovia pentru a reminti distrugerile masive petrecute in Europa in timpul ultimului razboi mondial si in timpul ocupatiei sovietice care a urmat acestuia, dar pentru a reaminti si progresul procesului de reunificare a Europei. Pentru aceste motive, "unitatea europeana" va fi unul dintre cuvintele-cheie ale reuniunii, noteaza Rompres.
Romania va fi reprezentata la summit de o delegatie condusa de presedintele Traian Basescu, din care va face parte si ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, noteaza Rompres. Romania va semna trei conventii europene deschise spre semnare: Conventia europeana privind prevenirea terorismului, Conventia europeana privind spalarea, descoperirea, sechestrarea si confiscarea produselor infractiunii si finantarea terorismului, precum si Conventia europeana privind lupta impotriva traficului de fiinte umane. (G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.