Ministrii de Interne din Franta, Marea Britanie, Germania, Spania si Italia au avut joi o intalnire speciala la Paris unde au hotarat intarirea controlului granitei Uniunii Europene, informeaza agentiile internationale de presa. G5 a hotarat cu acest
Ministrii de Interne din Franta, Marea Britanie, Germania, Spania si Italia au avut joi o intalnire speciala la Paris unde au hotarat intarirea controlului granitei Uniunii Europene, informeaza agentiile internationale de presa. G5 a hotarat cu acest prilej infiintarea unei "forte de politie de interventie pentru granita exterioara europeana" a informat ministrul de Interne al Frantei, Dominique de Villepin.
Ministrul francez a declarat la finalul intalnirii ca s-a stabilit cu acest prilej necesitatea crearii unei forte de reactie rapida care sa trateze problemele de imigratie, forta de reactie rapida care urmeaza sa fie transformata in curand intr-o forta de politie de interventie europeana. Ministrii de interne ai G5 au adaugat ca aceasta forta politieneasca urmeaza sa fie comandata de o comisie de administrare a granitei exterioare a Uniunii Europene. Romania detine una dintre cele mai lungi granite externe ale viitoarei Uniuni Europene extinse, cu o lungime de peste 1400 de kilometri (Ucraina, Republica Moldova, Serbia-Muntenegru), invecinata cu spatii generatoare de instabilitate.
Asigurarea securitatii europene
Reuniunea G5 de la Paris din aceasta saptamana a afirmat ca infiintarea acestei forte politienesti pentru granita externa a UE va contribui la asigurarea securitatii europene, fiind necesara de asemenea intarirea controlului in aeroporturile internationale din Europa. In ceea ce priveste problemele referitoare la granitele interne ale Uniunii, reuniunea G5 a stabilit ca masurile administrative pentru zona Schengen care vor fi lansate in perioada imediat urmatoare vor standardiza administratia zonelor de frontiera ale diferitelor tari membre.
Ministrul francez de Interne Dominique de Villepin a mai declarat ca in cadrul reuniunii G5 de la Paris "au existat discutii sincere" referitoare la decizia Spaniei de a regulariza pozitia celor 700.000 de imigranti ilegali care se gasesc in aceasta tara. Si Franta a anuntat mai multe masuri pentru saptamana viitoare fata de cei 400.000 de imigranti ilegali de pe teritoriul sau.
De asemenea, Comisia Europeana a anuntat un plan de actiune pe cinci ani pentru controlul imigratiei. Comisarul Franco Frattini a anuntat ca bugetul european va aloca 5 miliarde de euro statelor membre pentru prevenirea imigratiei ilegale. Frattini a mai afirmat ca problema imigratiei ilegale nu va mai fi lasata exclusiv in seama statelor membre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.