In cursul audientei generale acordata membrilor clerului orasului Roma, desfasurata ieri dimineata in bazilica San Giovanni, Papa Benedict al XVI-lea a anuntat inceperea procedurii de beatificare a predecesorului sau, Papa Ioan Paul al II-lea. Benedi
In cursul audientei generale acordata membrilor clerului orasului Roma, desfasurata ieri dimineata in bazilica San Giovanni, Papa Benedict al XVI-lea a anuntat inceperea procedurii de beatificare a predecesorului sau, Papa Ioan Paul al II-lea. Benedict al XVI-lea a confirmat astfel ieri zvonurile care circulau de mai multe saptamani la Vatican privind iminenta inceperii procesului de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea, etapa premergatoare procedurii de sanctificare a acestuia. In cadrul anuntului-surpriza, Benedict al XVI-lea a declarat ca in cazul lui Ioan Paul al II-lea acorda o dispensa de la regula Bisericii Catolice care obliga la trecerea unei perioade de 5 ani de la moartea candidatului si pana la inceperea procedurii de beatificare.
Prin aceasta initiativa, actualul Suveran Pontif a dorit sa raspunda solicitarii sutelor de mii de crestini catolici care la inmormantarea lui Ioan Paul al II-lea au solicitat sanctificarea rapida a acestui Papa. "Santo subito", adica "sfant imediat", a scandat luna trecuta, la inhumarea lui Karol Wojtyla, toata multimea de credinciosi din Piata San Pietro. Scandarilor spontane i-au urmat, in perioada premergatoare alegerii cardinalului Joseph Ratzinger ca Suveran Pontif, o petitie semnata de zeci de cardinali in favoarea beatificarii rapide a Papei Ioan Paul al II-lea. Solicitarea a fost inmanata chiar decanului Colegiului Cardinalilor, acelasi Joseph Ratzinger, care urma sa o transmita viitorului Papa. El insusi a devenit sef al Bisericii Catolice la cateva zile.
Se cauta o minune savarsita de Papa dupa moarte
Conditia esentiala pentru beatificarea si ulterior sanctificarea unei persoane este dovedirea infapturii de acea persoana a unei minuni dupa moarte. Recent, secretarul Congregatiei pontificale pentru cauzele sfintilor, Edwar Novak, a reamintit faptul ca Vaticanul a primit mai multe semnale privind minunile savarsite de Ioan Paul al II-lea. Imediat dupa moartea pontifului au inceput sa soseasca in Sfantul Palat scrisori de la crediniciosii din lumea intreaga in care aduc marturie a miracolelor traite dupa intalnirea cu Papa. Secretariatul de Stat al Sfantului Scaun a strans deja acest material intr-un dosar care va constitui baza de lucru pentru accelerata procedura de beatificare.
Decizia lui Benedict al XVI-lea de devansare a termenului de 5 ani pana la inceperea beatificarii are si un precedent, realizat chiar de Ioan Paul al II-lea. In anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a "incalcat" aceasta regula in cazul beatificarii Maicii Teresa din Calcutta.
Nu intamplator Papa Benedict al XVI-lea a ales ziua de ieri pentru a anunta oficial inceperea beatificarii lui Ioan Paul al II-lea. Data de 13 mai reprezinta una din datele cele mai semnificative ale istoriei recente a Bisericii Catolice. In aceasta zi, in 1913, Fecioara Maria s-a aratat la Fatima celor trei pastori portughezi. De asemenea, in 13 mai 1981 a avut loc atentatul lui Ali Agca asupra Papei Ioan Paul al II-lea, din Piata San Pietro.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.