Gurul PSD, omul de care s-a legat in ultimii 15 ani soarta social-democratilor, a facut ieri anuntul bomba: si anume ca ia in calcul varianta de a iesi din partid. De altfel, discursul lui Iliescu a fost o declaratie beligeranta adresata tuturor acel
Gurul PSD, omul de care s-a legat in ultimii 15 ani soarta social-democratilor, a facut ieri anuntul bomba: si anume ca ia in calcul varianta de a iesi din partid. De altfel, discursul lui Iliescu a fost o declaratie beligeranta adresata tuturor acelora care "l-au lucrat" la Congres. El a spus ca nu doreste sa se repete si in PSD experienta din '70 cand a fost trimis de PCR la reeducare si cand prietenii il evitau sistematic. Inainte de a lua cuvantul liderul spiritual al PSD, vorbitorii de la tribuna unde s-a desfasurat sedinta Consiliului National au facut lobby pentru ca Iliescu sa obtina o functie in partid. In zadar, insa, pentru ca fostul presedinte a lamurit pe toata lumea ca nu se pune problema sa ocupe vreo functie de conducere in partid.
"Este fara obiect discutia despre functii de conducere pentru mine. Nu am cerut si nici nu voi cere asa ceva", a spus Iliescu. Dupa care a venit partea cea mai interesanta a discursului. Omul de numele caruia s-a legat obsesiv PSD in ultimii 15 ani, chiar si in cei 11 ani cand a fost presedinte, a anuntat ca este posibil sa paraseasca si partidul: "Ramane sa meditez daca mai raman membru al acestui partid, desi sunt legat trup si suflet de PSD" le-a spus Iliescu, pesedistilor adunati la sedinta Consiliului National, care il ascultau aproape fara sa respire. Fostul lider al PSD si-a justificat declaratiile prin faptul ca nu se mai regaseste alaturi de actuala echipa de conducere a PSD. Cu toate ca a anuntat ca va ramane un simplu membru, Iliescu a dat de inteles ca nu i-au murit si ambitiile politice. Fostul presedinte a amenintat ca "va ramane ferm angajat pentru sprijinirea actiunilor social-democrate autentice, va sustine eforturile de unificare a social-democratiei romanesti si va ramane activ in lansarea de mesaje morale". Asa incat afirmatia lui Iliescu a dat frisoane asistentei pentru ca nu a precizat daca unificarea social-democratiei o va face din interiorul PSD.
Victima "unei veritabile conjuratii"
Daca reformistii PSD au sperat pana in ultima clipa intr-un discurs obosit al "Tatucii" si mai ales fara nominalizari, temerile lor cele mai sumbre s-au adeverit inca din primele randuri ale interventiei lui Iliescu: "Nu va promit un cuvant scurt, dar va cer ingaduita sa ma ascultati pana la capat. Aveti taria de a asculta si lucruri care nu va vor face placere", a inceput senatorul PSD, usor amenintator. Iliescu a avut timp in cele trei saptamani de cand a pierdut sefia PSD in favoarea "prostanacului" Geoana sa faca si scenarii legate de motivele pentru care a fost scos din carti: fie votul exprimat a reflectat o situatie reala a membrilor de partid care l-au perceput ca pe o piesa a trecutului, fie a fost vorba despre rezultatul unor interese de grup clientelare si al unor aranjamente. Referindu-se la prima varianta, Iliescu a admis ca este posibil ca el sa nu fi inteles aceasta realitate. "In acest caz, este necesara retragerea mea din joc pentru a scuti noua echipa de prezenta mea, precum si de acel "paternalism", reclamat recent de presedintele executiv Adrian Nastase, a spus Iliescu, atacandu-l "duios" pe subordonatul lui Geoana.
A doua varianta, cea a unor aranjamente de culise impotriva lui, a fost dezvoltata obsesiv de Iliescu pe parcursul discursului de o ora. Astfel, Iliescu a ajuns la concluzia ca votul Congresului a fost rezultatul unor interese de grup clientelare si al unor aranjamente intre oameni care nici macar nu au o impresie buna unul despre celalalt, dar si-au dat mana "intr-o veritabila conjuratie". Nici in acest caz, a continuat Iliescu, nu mai poate ramane printre astfel de oameni. Fostul presedinte a trecut ieri la atacuri fara precedent in istoria interventiilor sale in sedintele de partid, criticandu-si colegii mai abitir ca partidele concurente. "Practicile oculte folosite la congres sunt rezultatul politicii clientelare promovate de-a lungul anilor in partid si pentru care trebuie sa raspunda cei care au condus partidul pana acum", a spus Iliescu, recunoscand, intr-o perioada de maxima dezamagire ceea ce nu a admis in ultimii 15 ani.
Geoana, si "prostanac", si "fals"
In timpul discursului sau, in care a vorbit despre "mentalitati corupte si parazitare", Iliescu a rostit si patru nume de care s-au legat predilect criticile sale: pe de o parte, Viorel Hrebenciuc si Vasile Dancu. Citandu-le declaratiile acestora, Iliescu a incercat sa demonstreze ca grupurile de interese si de presiune din partid au fraudat votul din 22 aprilie. Cand s-a referit la comportamentul arogant si la mentalitatile aristocratice care au dus la pierderea electoratului PSD, Iliescu a facut referire directa la mai vechiul sau "tovaras", Adrian Nastase. Si lui Mircea Geoana i-a acordat "Tatuca" o parte speciala din discurs. "As remarca nota falsa din discursul de la Congres al domnului Mircea Geoana, care afirma ca a asteptat pana in ultimul moment un semnal "de sus", adica de la Ion Iliescu ca sa se retraga si ca lipsa acestuia l-a determinat sa candideze. In realitate, eu reveneam in partid, unde Mircea Geoana era vicepresedinte de trei ani, deci aflat "sus", ca sa nu mai vorbim de faptul ca fusesem chemat sa sprijin partidul, intr-un moment dificil, prin decizia adoptata in unanimitate, inclusiv de domnia sa, in cadrul Congresului din august 2004", a atacat Iliescu. Vorbind despre apelul pe care l-a facut Congresul din august pentru ca el sa se intoarca la conducerea partidului, Iliescu a spus ca "a gresit" luand in serios acest apel. "Grupurile de interese care si-au impus optiunile la Congresul din aprilie ma obliga sa fiu circumspect in viitor si sa nu mai cred in sinceritatea unor apeluri similare", a mai spus senatorul PSD.
Autoizolat printre "tradatori"
Inainte de a-si incepe discursul, rumegat intr-o liniste mormantala de toata suflarea pesedista adunata la Palatul Parlamentului, Iliescu a dat primele semnale ale faptului ca ruptura dintre el si conducerea aleasa pe 21 aprilie este iremediabila. Pe tot parcursul sedintei, Iliescu nu a comunicat cu nimeni de la prezidiu. A venit la Consiliul National cu cateva minute inainte ca sedinta sa inceapa. In sala C.A. Rosetti a fost intampinat de acelasi umil sustinator, Dan Ioan Popescu, care i-a oferit un loc in primul rand. Iliescu a refuzat, insa, a anuntat ca vrea sa stea undeva "la margine, in centru sau langa o coloana", si, cu o simpla servieta de membru s-a asezat undeva in randul cinci al salii. Discursurile primilor doi oameni din partid, Mircea Geoana si Adrian Nastase, l-au lasat rece pe Iliescu, care si-a facut de lucru, completandu-si mult studiatul discurs sau conversandu-se cu cei din jurul sau, care faceau coada sa vorbeasca cu versatul politician. Iliescu nu a aplaudat dupa discursul lui Geoana, care a indemnat la unitate de partid, nici dupa al lui Nastase, care le-a recomandat pesedistilor sa-l respecte pe fostul presedinte. De-abia si-a ridicat aproape insesizabil mana, atunci cand a trebuit sa voteze. Mai tarziu, a renuntat de tot sa mai ridice mana, vazandu-si de ale lui. In timpul pauzei de numarare a votului pentru alegerea presedintelui Consiliului National, Iliescu nu s-a conversat cu nimeni de la prezidiul sedintei. A iesit doar cateva minute din sala pentru a consuma pe fuga in sandvis si o cafea cu zahar, dupa care a revenit. Membrii PSD Bucuresti l-au inconjurat din nou fortat admirativ. A urmat discursul, aplaudat frenetic de cei peste 300 de membri ai Consiliului. Dupa care nu a mai zabovit mult, si-a luat SPP-ul si a plecat.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.