NEC este singurul institut independent de studii avansate in domeniul stiintelor umaniste si sociale din Romania, functionand numai din finantari din afara tarii. Axat preponderent pe programe de cercetare, NEC urmareste, printre altele, sincronizare
NEC este singurul institut independent de studii avansate in domeniul stiintelor umaniste si sociale din Romania, functionand numai din finantari din afara tarii. Axat preponderent pe programe de cercetare, NEC urmareste, printre altele, sincronizarea cercetarii si a vietii universitare din Romania si din Balcani cu cele din mediile academice internationale. in acest scop, colegiul incurajeaza formarea unor tineri exceptionali, care pot contribui la revitalizarea intelectuala si sociala a Romaniei. Lor le sunt acordate burse de cercetare pe durata de un an (bursele NEC) sau trei ani (bursele RELINK). Pentru a facilita comunicarea dintre specialistii romani si straini, colegiul organizeaza anual conferinte, seminarii si simpozioane la care participa cercetatori si profesori din Romania si din mediile academice internationale. De-a lungul timpului au conferentiat la Bucuresti Jacques Derrida, Timothy Garton Ash, Maria Todorova, Toma Pavel, Matei Calinescu si altii. Lucrarile elaborate la sfarsitul programelor de cercetare sunt publicate in cataloage si rapoarte anuale NEC.
Initiatorul Fundatiei Noua Europa, scriitorul si filozoful Andrei Plesu, a realizat o scurta prezentare a obiectivelor si a istoricului NEC. Colegiul urmareste "trezirea Europei latente din Romania" si a luat nastere in 1994, in urma unui premiu international acordat lui Plesu. Acesta a folosit banii pentru a sprijini proiectele unui grup de cinci cercetatori romani. In urmatorii ani, colegiul si-a extins activitatea, o data cu atragerea unor noi surse de finantare. in prezent, NEC se bucura de sprijinul a peste 15 finantatori importanti, printre care Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare, Ministerele Educatiei din Germania si Austria, Fundatia Vokswagen, Institutul pentru o societate deschisa din Budapesta, Fundatia Anonimul.
Dieter Grimm, rectorul Wissenschaftskolleg din Berlin si membru al Consiliului stiintific al colegiului bucurestean considera ca NEC este o institutie cu mare succes in Europa Centrala si de Est. Wilhelm Krull, secretar general al Fundatiei Volkswagen, reprezentant al sponsorilor NEC, a precizat ca, de cand si-a inceput activitatea, colegiul a primit fonduri de peste 9 milioane de euro. Wilhelm Krull a subliniat importanta utilizarii eficiente a banilor: "Daca nu se adapteaza la situatia locala, exista pericolul ca filantropia sa se transforme intr-o coregrafie fara efect".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.