Parlamentul European va invita observatori parlamentari din Romania si Bulgaria imediat dupa incheierea vacantei parlamentare de vara, a decis ieri Conferinta sefilor grupurilor parlamentare reunita la Strasbourg, la propunerea presedintelui legislat
Parlamentul European va invita observatori parlamentari din Romania si Bulgaria imediat dupa incheierea vacantei parlamentare de vara, a decis ieri Conferinta sefilor grupurilor parlamentare reunita la Strasbourg, la propunerea presedintelui legislativului comunitar Joseph Borrell.
Liderul grupului socialistilor din Parlamentul European a declarat ca: "Grupul socialist este in favoarea acestei initiative. Noi planificam sa invitam observatori din partea partidelor socialiste imediat dupa vacanta parlamentara si ma bucur ca acum intregul Parlament European este in favoarea acestei initiative".
Purtatorul de cuvant al grupului socialist din Parlamentul European ne-a declarat urmatoarele: "Conferinta presedintilor de grupuri din Parlamentul European tocmai a decis ca sa invite observatorii din Romania si Bulgaria dupa vacanta parlamentara de vara. Astfel ca nu ii mai asteptam pe observatorii romani si bulgari sa vina sa ia parte la lucrarile Parlamentului European dupa 1 ianuarie 2006, ci chiar dupa incheierea vacantei parlamentare de vara. Nu am stabilit inca o data exacta, insa cel mai probabil va fi candva in septembrie. Aceasta propunere a fost facuta de presedintele Parlamentului European, Joseph Borell, si a fost sustinuta de grupul parlamentar al Partidului Socialist European".
Purtatorul de cuvant al grupului Partidului Popular European, Robert Fitzhenry, a subliniat ca decizia privind invitarea observatorilor din partea Romaniei si Bulgariei nu a fost modificata: "Decizia nu a fost schimbata in cursul Conferintei Presedintilor de azi". Robert Fitzhenry ne-a declarat ca motivele amanarii sunt tehnice: "Oricum, principalul motiv al neinvitarii observatorilor parlamentari din Bulgaria si Romania inainte de 1 ianuarie 2006 se datoreaza unor cauze tehnice, lipsa facilitatilor. Astfel ca s-a ajuns la un acord: daca aceste facilitati vor putea fi puse la dispozitie mai devreme, i-am putea invita pe observatori mai devreme. Cu siguranta nu in septembrie. Decizia nu a fost schimbata, ci doar adaptata pentru a fi mai clara: daca facilitatile vor putea fi asigurate mai devreme, i-am putea invita mai devreme. Daca vom putea elimina aceste probleme tehnice, ii vom putea invita pe observatorii din Romania si Bulgaria".
Sprijin liberal
"Noi am sustinut de la bun inceput venirea observatorilor parlamentari din Romania si Bulgaria imediat dupa semnarea tratatelor de aderare", a declarat Neil Corlett purtatorul de cuvant al liberal-democratilor europeni din Parlamentul European. "Suntem foarte fericiti ca grupurile care mai inainte au blocat venirea mai devreme a observatorilor parlamentari si-au schimbat parerea si sunt gata sa-i accepte. Mai trebuie fixata doar data venirii. Va fi candva dupa vacanta parlamentara de vara. EPP si PES au argumentat ca observatorii parlamentari din Bulgaria si Romania ar trebui sa vina doar cu un an inainte de aderarea propriu-zisa. Noi am sustinut ca ar fi foarte bine ca observatorii sa vina imediat dupa semnarea tratatelor de aderare, asa cum s-a intamplat la Consiliul Ministrilor, unde reprezentantii Romaniei si Bulgariei au fost deja integrati", a mai declarat Neil Corlett.
Poettering isi mentine pozitia
Amanarea acordarii statutului de observatori pentru reprezentantii Bulgariei si Romaniei nu trebuie inteleasa ca un caz de discriminare, a declarat Hans-Gert Poettering, liderul Grupului Partidului Popular European - Partidul Democrat European (EPP-ED), informeaza Mediafax. Hans-Gert Poettering a precizat, pentru postul de radio bulgar Darik, ca nu vor exista negocieri in vederea primirii observatorilor bulgari in Parlamentul European. "Nu se pune problema unor negocieri intre Bulgaria si Parlamentul European in vederea trimiterii de observatori inainte de 2006", a declarat Poettering. El a precizat ca si cele 10 noi state membre UE au trimis observatori la Parlamentul European cu un an inaintea aderarii. Poettering si-a exprimat speranta ca Sofia va accepta aceasta decizie cu multa intelegere. Bucurestiul si Sofia se asteptau sa trimita 35, respectiv 18 observatori la Parlamentul European, o data cu inceperea sesiunii de toamna, la 5 septembrie 2005, dar primirea lor a fost amanata pentru luna ianuarie 2006 sau chiar 2007, in cazul activarii clauzei de salvgardare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.