Clasa politica si analistii politici din Romania au inceput sa reactioneze fata de initiativa presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, sprijinita si de presedintele Romaniei Traian Basescu, privind realizarea unei noi Conferinte de la Ialta, in cad
Clasa politica si analistii politici din Romania au inceput sa reactioneze fata de initiativa presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, sprijinita si de presedintele Romaniei Traian Basescu, privind realizarea unei noi Conferinte de la Ialta, in cadrul careia sa se relanseze democratiile est-europene. Ideea a fost lansata acum trei zile de liderul georgian, iar publicarea ei in Washington Post in aceeasi zi in care George W. Bush se intalnea la Tbilisi cu autorul, Mihail Saakasvili, si sustinea unele idei promovate in acest articol de presedintele georgian, sugereaza ca Washingtonul sprijina aceasta initiativa. Potrivit lui Mihail Saakasvili, noua conferinta de la Ialta ar avea ca scop consolidarea democratiilor existente in statele est-europene care au fost aruncate in ocupatia sovietica dupa vechea conferinta de la Ialta.
Unii din analistii romani consultati de ZIUA s-au declarat in favoarea acestei initiative la care ar urma sa participe si Romania. Altii s-au declarat rezervati, chiar sceptici. Ideea sustinuta insa de toti politicienii si analistii consultati de ZIUA este ca Federatia Rusa trebuie sa participe la aceasta conferinta, in ciuda faptului ca ultimele declaratii ale Moscovei despre Pactul Ribbentrop-Molotov dau de inteles ca Rusia nu incurajeaza initiativa "Noii Ialte". Asociatia Civic Media isi propune sa antreneze societatea civila romaneasca in aceasta dezbatere publica.
"Putin nu regreta nimic"
"Merita sa ne gandim la aceasta initiativa. Problema nu este deloc simpla, pentru ca presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca intelege sa nu regrete nimic (din deciziile de la Ialta si ale pactului Ribbentrop-Molotov, n.red.). Astazi el nu arata ca ar exista disponibilitate sa doreasca asemenea initiativa. Dar s-ar putea ca Statele Unite sa o doreasca. (...) Situatia este mai complicata pentru Georgia decat pentru Romania, deoarece azi Romania este membra NATO si, speram, in curand va fi membra a Uniunii Europene. Din punctul de vedere al Georgiei aceasta initiativa ar fi importanta. (...) Dar din punctul de vedere al tarii noastre, cred ca aceasta noua conferinta nu ar schimba nimic pentru Romania".
Adrian Severin, analist politic, fost ministru de Externe
"Participarea Rusiei este indispensabila"
"Este mult prea devreme si stim mult prea putin pentru a ne putea pronunta pentru aceasta initiativa. Asa cum a fost formulata, ea tine mai mult de retorica decat de politica reala. Oricum, nu cred ca in istorie exista cu adevarat "restitutio in integrum". Anii de comunism si de Razboi Rece nu pot fi stersi pur si simplu din istorie organizand un eveniment cu pretentia de a fi simetric celui de la Ialta. Ce s-a facut la conferinta de la Ialta a lasat urme; indiferent cum apreciem astazi acel eveniment si pornind de la realitatile istorice post-Ialta trebuie sa incercam sa construim un viitor mai bun.
As reaminti ca la Ialta s-au intrunit puteri invingatoare de mana intai in timp ce aceasta formula "Ialta 2" e initiata de puteri pe care cu greu le-am putea numi de mana a doua. Este de aceea necesar sa ne amintim de realitatile lumii de azi si de riscurile pe care si le asuma pestii mici cand vor sa se poarte ca si cum ar fi pesti mari.
Participarea Rusiei este indispensabila si nu cred ca cineva poate concepe un sistem de echilibru la Marea Neagra fara Rusia. A incerca sa impui Rusiei un sistem pe care nu-l agreeaza inseamna sa pui de la inceput acel sistem sub semnul conflictului. Problema este ca "Noua Ialta" trebuie sa aduca pacea si libertatea in zona si nu sa deschida un Razboi Rece subregional."
Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL, fost ministru de Externe
"Rusia nu-si poate permite sa ramana in afara"
"In primul rand, alegerea numelui, "o noua Ialta", nu este foarte fericita, petru ca poate da un mesaj negativ acestei initiative: La Ialta din 1945 s-a jucat soarta unor tari fara ca acestea sa fie intrebate.
Ideea rediscutarii problematicilor din zona afectata de Ialta este insa foarte buna, pentru ca de data asta se vor putea pronunta tarile din zona asupra soartei lor. Initiativa este foarte buna.
Intr-adevar, nu cred ca Federatia Rusa este entuziasmata de aceasta idee, dar Rusia nu-si poate permite sa ramana in afara acestui dialog si cred ca poate fi unul din participanti. Aceasta noua conferinta poate deschide o alta pagina in istoria zonei si o noua pagina in discutarea rolului Rusiei, si cred ca acesta e un lucru foarte bun, mai ales in ceea ce priveste relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana extinsa.
Cred ca aceasta conferinta trebuie sa aduca un concept de securitate democratica in zona bazinului Marii Negre, un model de securitate democratica prin implicarea tuturor tarilor riverane Marii Negre. Pentru acest concept de securitate democratica, fiecare dintre aceste tari trebuie sa aduca ce are mai bun si nu fiecare sa isi dezvolte individual fortele militare si sa creeze astfel noi tensiuni militare in zona."
Emil Hurezeanu, analist politic
"Moscova nu va actiona favorabil"
"E surprinzator ca am aflat de aceasta initiativa de la un ziar american, Washington Post, si nu de la presedintele Basescu. Deoarece este o problema de angajare a politicii Romaniei la acest nivel. Chestiunea trebuie transformata in obiect de dezbatere publica intai. Alaturarea Romaniei la Ucraina si la Georgia in aceasta intreprindere de eliberare a democratiilor din zona Marii Negre este surprinzatoare. Acest proiect trebuie discutat clar inainte. Pentru ca e vorba de angajarea Romaniei intr-un proiect in afara cadrului de actiune angajat de tara noastra - apartenenta la NATO si la UE.
Cred ca Romania nu face parte din grupul de tari care sa-si regleze politica externa in functie de politici expansioniste. Prin initiativa acestei conferinte intram pentru prima data dintr-o politica externa conditionata - in ultimii ani conditionata de valori acceptate de noi, adica de aderarea la NATO si UE - intr-una riscanta si voluntarista. Experimentul acestei "noi Ialte" trebuie pregatit. Ar fi cazul ca presedintele Traian Basescu sa vorbeasca despre acest proiect.
Pe de alta parte, rusii sufera de o paranoia geopolitica. Chiar si multi analisti rusi care nu sunt apropiati de Vladimir Putin cred ca exista o ofensiva impotriva Rusiei. Moscova nu va actiona favorabil initiativei acestei conferinte. Iar daca Rusia va intra intr-un sistem de defensiva cu dinti, atunci se va indrepta spre lantul slab al celor despre care crede ca o ameninta, si din lantul slab va face mereu parte si Romania."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.