Summitul Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est de ieri de la Bucuresti a marcat cateva initiative regionale care ar putea avea sansa sa schimbe in bine situatia stabilitatii si securitatii regionale. Prinse intre cele doua zone de instabilitat
Summitul Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est de ieri de la Bucuresti a marcat cateva initiative regionale care ar putea avea sansa sa schimbe in bine situatia stabilitatii si securitatii regionale. Prinse intre cele doua zone de instabilitate, Balcanii de Vest si Marea Neagra, Romania urmeaza sa joace un rol important in dezamorsarea conflictelor din Kosovo si Transnistria. Pentru prima data, statele din regiune au abordat problemele Kosovo si Transnistria ca facand parte din aceeasi "clasa" de amenintari la adresa securitatii regionale. Practic cele doua zone de conflict au fost puse laolalta, pentru a putea fi subliniata importanta lor pentru intreaga regiune. Romania este prinsa intre aceste doua zone de conflict, avand datoria de a face tot posibilul pentru eliminarea celor doua focare de instabilitate regionala. Un pas important in aceasta directie este reprezentat de atragerea Republicii Moldova in SEECP, cu statut de membru observator, insa cu perspective de a obtine statutul de membru deplin in viitorul apropiat, in timpul presedintiei grecesti a SECP.
Surse bine informate ne-au indicat ca in perioada imediat urmatoare este posibila atingerea unui acord privind participarea practica a Romaniei la rezolvarea conflictului transnistrean. Astfel, experienta romaneasca ar putea fi folosita pentru asigurarea granitei dintre Republica Moldova si Ucraina, ca si pentru linia de demarcatie dintre regiunea guvernamentala si regiunea separatista.
Cel de-al VIII-lea Summit al sefilor de stat sau de guvern din tarile participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) a tratat pe larg problemele regionale de securitate reprezentate de Kosovo si Transnistria. "Cand vom avea intelepciunea sa rezolvam problema Kosovo acest fapt isi va pune amprenta asupra vitezei de integrare europene a regiunii", a declarat presedintele Romaniei Traian Basescu in incheierea reuniunii de ieri. "Romania se afla intre doua zone de conflict: Balcanii de Vest si Marea Neagra, inconjurata de conflicte inghetate sau unele dintre ele fierbinti. Avem doua zone de conflict si avem convingerea ca implicarea Uniunii Europene, a Statelor Unite si a OSCE va aduce o solutie pentru problemele Kosovo si Transnistria", a mai precizat presedintele Basescu.
Presedintele Moldovei Vladimir Voronin ne-a precizat ca pentru rezolvarea problemei transnistrene este absolut necesara evacuarea trupelor ruse, democratizarea regiunii transnistrene si eliminarea gaurii negre administrative din regiunea dominata de coruptie si mafie. Presedintele moldovean ne-a declarat ca participarea Romaniei la rezolvarea acestui conflict se poate realiza prin acordarea unui sprijin sustinut la nivel international si european. Referitor la schimbarile preconizate in Partidul Comunistilor din Republica Moldova, presedintele Vladimir Voronin ne-a declarat: "In mod serios Partidul Comunistilor elaboreaza acum un nou program, in cadrul caruia vor fi luate decizii referitoare la modul de actiune pe viitor si la viitoarea denumire".
Summitul de la Bucuresti a reprezentat incheierea presedintiei romane a SEECP, care a fost preluata de Grecia. In perioada presidentiei romane a SEECP Republica Moldova a fost acceptata in aceasta structura regionala cu statut de membru observator, urmand ca in timpul presedintiei grecesti sa primeasca statutul de membru deplin.
La reuniunea de la Bucuresti au participat presedintele Albaniei Alfred Moisiu, presedintele Bosniei Borislav Paravac, presedintele Bulgariei Georgi Parvanov, presedintele Croatiei Stjepan Mesic, premierul Greciei Kostas Karamanlis, presedintele Macedoniei Branko Crvenkovski, premierul Serbiei Vojislav Kostunica, ministrul de Externe al Turciei Abdullah Gul si presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin. De asemenea, au fost prezenti la Bucuresti comisarul pentru Extindere Olli Rehn, secretarul general OSCE Jan Kubis si coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Erhard Busek.
Presedintele Traian Basescu a prezentat ieri o propunere in trei pasi pentru solutionarea problemei transnistrene, sustinand evacuarea teritoriului Republicii Moldova de trupele straine, "care constituie umbrela unui regim nelegitim" si securizarea frontierei moldo-ucrainene. Seful statului roman a declarat in conferinta de presa organizata la finalul summit-ului SEECP de la Bucuresti ca pentru rezolvarea problemei transnistrene sunt necesare solutii de tip european, si nu "surogate". El a adaugat ca Republica Moldova este un stat independent si suveran.
Basescu a apreciat ca in Transnistria nu pot fi organizate alegeri pentru a gasi un interlocutor pentru Republica Moldova, ci ca aceasta regiune trebuie lasata libera si readusa sub autoritatea politica a Chisinaului. Presedintele a mai declarat ca Romania nu poate fi de acord cu planul prezentat la Chisinau pentru rezolvarea problemei transnistrene, datorita "onestitatii" fata de Republica Moldova. Traian Basescu a prezentat o propunere de solutionare a acestei probleme in trei pasi. El a precizat ca "pasul esential" este "evacuarea teritoriului Republicii Moldova de trupele altui stat, care constituie umbrela unui regim nelegitim". Al doilea pas vizeaza securizarea frontierei dintre Republica Moldova. Daca acesti pasi sunt realizati, "va garantez ca grupul lui Smirnov nu sta mai mult de o luna, pentru ca nu are de ce", a afirmat Basescu. Seful statului roman a precizat ca acest punct de vedere il sustine in toate discutiile, inclusiv in cele cu presedintele SUA, George W. Bush si cu liderii Uniunii Europene.
El a adaugat ca nu face rabat de la aceste propuneri, deoarece ar incalca principiile europene. Pe de alta parte, raspunzand unei intrebari, presedintele Basescu a apreciat drept "inteleapta" mentinerea de catre Republica Moldova a legaturilor comerciale cu Federatia Rusa "pana nu va avea alte solutii", avand in vedere ca 80% din exporturile sale sunt destinate pietei rusesti.
Dunarea, factor strategic regional
Reuniunea de la Bucuresti a SEECP a adoptat o ampla declaratie finala care stabileste punctele care vor fi tn atentia activitatii viitoare a organizatiei. Participantii la reuniunea SEECP de la Bucuresti au consemnat in textul declaratiei finale: "importanta strategica a Dunarii, un fluviu european care leaga tari cu interese si scopuri comune" . Participantii la reuniunea SEECP de la Bucuresti si-au exprimat angajamentul "de a folosi pe deplin potentialul pentru cooperare economica, ecologica si culturala oferit de Dunare pentru dezvoltarea regiunii sud-est europene".
Participarea statelor din regiune la summit-ul SEECP subliniaza angajamentul acestora de a continua colaborarea in domeniile eliminarii amenintarilor neconventionale la adresa securitatii si stabilitatii regionale, precum si in ceea ce priveste terorismul, crima organizata, coruptia si toate aspectele traficului ilegal - facandu-se aluzie la problema transnistreana. Totodata, statele participante si-au exprimat intentia de a promova dialogul intre Centrul Regional pentru Combaterea Crimei Trans-Frontaliere din Bucuresti si institutiile specializate ale Uniunii Europene, in cadrul unui efort de a sustine campaniile desfasurate de Uniune impotriva coruptiei si crimei organizate. In contextul extinderii spatiului european spre Europa de Sud-Est, realizarea proiectelor de infrastructura va contribui la realizarea cresterii si prosperitatii economice, revitalizarea turismului si a cooperarii economice regionale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.