Presedintele interimar al PD Emil Boc a afirmat ieri ca nu s-a luat o decizie politica definitiva privind asumarea raspunderii Guvernului pe un pachet de legi cuprinzand atat reglementarile privind reforma justitiei, cat si retrocedarea proprietatilo
Presedintele interimar al PD Emil Boc a afirmat ieri ca nu s-a luat o decizie politica definitiva privind asumarea raspunderii Guvernului pe un pachet de legi cuprinzand atat reglementarile privind reforma justitiei, cat si retrocedarea proprietatilor, dar ca aceasta "pare a fi solutia" care se contureaza. Boc a insistat ca daca ministrul Justitiei va dori asumarea pe legile privind reforma justitiei, PD va sustine acest lucru. El a aratat si ca la nivelul Coalitiei guvernamentale nu exista pozitii diferite. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a anuntat tot ieri, intr-o conferinta de presa, ca la ultima sedinta a Comitetului Executiv al PNL s-a decis ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe un singur pachet de legi privind proprietatea si Justitia, cel mai probabil in ultima saptamana a acestei luni.
Emil Boc a explicat ca asumarea este o procedura constitutionala, iar Romania are nevoie de aceste legi. Mai mult, a apreciat liderul democrat, PSD a dovedit ca este "incapabil in acest moment de o dezbatere democratica" in interesul Romaniei. Liderul PD a amintit comportamentul parlamentarilor PSD la dezbaterea Ordonantei privind noile declaratii de avere, cand a incercat tot felul de "sicanari si amanari" si au respins varianta propusa de Guvern si negociata cu Uniunea Europeana, dovedind astfel ca nu poate fi o forta politica constructiva.
Seful democratilor a mentionat si felul in care a procedat PSD, in 2003, cu Legea 216, un pachet care includea sapte proiecte legislative pentru care Guvernul Nastase si-a asumat atunci raspunderea. Dupa acest model s-ar putea gasi si acum un titlu pentru pachetul legislativ privind reforma in Justitie si restituirea proprietatilor, de genul "Lege privind accelerarea reformei pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a spus Boc.
"Se poate gasi un titlu de lege. Important este sa fim convinsi ca aceste lucruri se fac. Nimeni nu poate contesta acum necesitatea reformei in Justitie. Nu ne putem juca cu aceasta integrare, iar aceasta reforma este un element de care depinde aplicarea sau nu a cauzei de salvgardare in privinta Romaniei", a aratat Boc. El a atras atentia ca, in privinta reformei Justitiei, pe langa piedicile puse de CSM, sunt si obiectiile PSD, care "ramane incremenit in proiect si nu intelege ca Romania se misca spre UE".
"Trebuie sa-ti asumi la un moment dat raspunderea politica si in acel moment se taie nodul gordian: vedem in Romania cine este pro-integrare sau pentru stagnare. Aceste lucruri trebuie transate", a conchis Boc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.