Pe data de 3 Mai, de Ziua Mondiala a Libertatii Presei, Sindicatul "Initiativa R", Comitetul de Criza "Actiunea", Asociatia "21 Decembrie 1989" si Asociatia "Civic Media au depus impreuna, la sediul Ambasadei Irakului din Romania, o scrisoare deschis
Pe data de 3 Mai, de Ziua Mondiala a Libertatii Presei, Sindicatul "Initiativa R", Comitetul de Criza "Actiunea", Asociatia "21 Decembrie 1989" si Asociatia "Civic Media au depus impreuna, la sediul Ambasadei Irakului din Romania, o scrisoare deschisa adresata ambasadorului Republicii Irak la Bucuresti, Adel Murad Ali Murad. Asociatiile preocupate de soarta colegilor nostri Eduard Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci semnalau autoritatilor de la Bagdad necesitatea unei conlucrari mai eficiente cu autoritatile romane in vederea eliberarii cat mai grabnice a jurnalistilor rapiti. "Libertatea de a informa publicul, in orice moment si din orice loc este un drept fundamental pe care fiecare dintre noi are datoria sa-l protejeze si sa-l promoveze", se sublinia in scrisoarea transmisa, semnalandu-se, de asemenea, din solidaritate, si cazul jurnalistei franceze Florence Aubenas de la "Liberation", rapita in Irak de peste 120 de zile, impreuna cu ghidul sau, Hussein Hanoun, colaborator la aceeasi publicatie. Ambasadorul Irakului in Romania a raspuns ieri organizatiilor semnatare ale scrisorii deschise, oferindu-se astfel opiniei publice prin actiunea jurnalistilor prima reactie oficiala a noului stat irakian in problema ziaristilor romani. Prezentam integral mesajul Excelentei Sale Adel Murad Ali Murad. (Victor RONCEA)
Am primit cu deosebita atentie si bucurie mesajul dumneavoastra din data de 3 mai 2005 si dorim sa va aducem la cunostinta urmatoarele:
1) Suntem ingrijorati in legatura cu actul inuman de rapire a prietenilor nostri, cei trei jurnalisti romani - Ovidiu Eduard Ohanesian, Marie-Janne Ion si Sorin Dumitru Miscoci - si, inca din momentul rapirii, am urmarit si urmarim situatia lor, dorindu-ne ca rapitorii sa-i elibereze cat mai curand posibil, pentru a se putea intoarce acasa, la ai lor.
2) Dupa caderea fostului regim dictatorial, la 9 aprilie 2003, fortele islamiste teroriste, in alianta cu elemente reminiscente ale serviciilor secrete ale fostului regim, au inceput sa planuiasca distrugerea institutiilor nationale irakiene si a infrastucturii, trecand la incedierea pietelor, bisericilor, moscheilor, scolilor, pentru a sabota viata normala in Irak. In prezent, rapesc straini din randurile oamenilor de afaceri, al jurnalistilor si muncitorilor, pentru santaj si recompense banesti in schimbul eliberarii acestora. Multi dintre cei rapiti au fost executati in mod salbatic. Aceste fapte nu-i caracterizeaza pe irakieni, ci sunt niste manifestari ale raului, care dauneaza Irakului, irakienilor si musulmanilor.
3) Guvernul meu depune eforturi pentru eliberarea lor, pe toate caile posibile. Domnul Jalal Talabani, presedintele Republicii Irak, se ocupa personal de acest caz si i-a confirmat acest lucru Excelentei sale ambasadorul Romaniei la Bagdad, domnul Mihai Stuparu.
4) Romania, care a trimis unitati militare in tara noastra, a dorit prin aceasta sa ajute poporul irakian sa edifice democratia, statul de drept si sa instaureze pacea. Dar teroristilor si celor in afara legii, ostili unei vieti democratice si parlamentare, nu le sunt pe plac pacea si democratia. De aceea, recurg la diverse mijloace de subminare a democratiei, a noului regim democratic, federal.
Va rugam sa primiti asigurarea inaltei nostre consideratii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.