Organizatorii celei de a patra editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) au decis ca Premiul pentru intreaga cariera in cinematografie sa-i revina anul acesta actorului Gheorghe Dinica. Numai in film, palmaresul sau cuprinde 60
Organizatorii celei de a patra editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) au decis ca Premiul pentru intreaga cariera in cinematografie sa-i revina anul acesta actorului Gheorghe Dinica. Numai in film, palmaresul sau cuprinde 60 de roluri, intre care unele de neegalat: Paraipan in "Revansa" si "Un comisar acuza", Nae in "De ce trag clopotele, Mitica?" sau Pepe in "Filantropica". Din 1964, cand a debutat in cinematografie, Gheorghe Dinica a lucrat cu mai toti regizorii mari: Lucian Pintilie - "Dupa-amiaza unui tortionar", Dan Pita - "Concurs", "Filip cel Bun" sau Mircea Daneliuc - "Patul conjugal". Cele mai recente filme in care joaca sunt "Orient Express"-ul lui Nicolaescu si "Magnatul" lui Serban Marinescu. Premiul ii va fi inmanat in cadrul Galei de inchidere a TIFF (4 iunie, la Teatrul National din Cluj), transmisa in direct de Televiziunea Romana. Tot atunci alte doua premii se vor indrepta catre cinematografia autohtona: premiul pentru "Cel mai bun film romanesc" prezentat in cadrul Zilelor filmului romanesc (oferit de Europa FM) si premiul pentru "cel mai bun debut in filmul romanesc" (oferit de Jolidon). TIFF se va desfasura in perioada 27 mai-4 iunie la Cluj-Napoca. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.