Summitul Rusia - Uniunea Europeana s-a desfasurat, marti, la Kremlin, dupa fulminanta zi de 9 mai. Principalul eveniment a fost discutia presedintelui rus cu jurnalistii din tarile baltice, in decursul careia Putin a cerut mai intai ca acestea sa nu
Summitul Rusia - Uniunea Europeana s-a desfasurat, marti, la Kremlin, dupa fulminanta zi de 9 mai. Principalul eveniment a fost discutia presedintelui rus cu jurnalistii din tarile baltice, in decursul careia Putin a cerut mai intai ca acestea sa nu aiba pretentii teritoriale absurde de la Rusia, iar apoi a imitat accentul unui jurnalist estonian, scrie corespondentul special al cotidianului Kommersant, Andrei Kolesnikov. Publicam extrase din materialul aparut in presa rusa fara alte comentarii. (D.E.)
"Suntem gata sa asteptam"
In sala se aflau jurnalisti din tarile baltice. In mod evident, se astepta, chiar de la inceput, ca reprezentantii UE sa-i delege pe acestia, sa ii puna intrebari presedintelui rus. Si asa au si facut. Prima intrebare se referea la negocierile asupra granitei dintre Rusia si tarile baltice. Putin a inceput sa raspunda. El a spus ca, in general, Rusia era dispusa sa semneze o intelegere privind granitele cu Estonia si Letonia. Asta a fost o noutate. Dar Putin a adaugat imediat o clauza. "Dar nu pretentii teritoriale absurde. In Europa de astazi, in secolul 21, cand o tara are pretentii teritoriale impotriva alteia si, in acelasi timp, doreste sa semneze o intelegere privind granita.... Acesta este un nonsens total! Noi suntem dispusi sa asteptam pana cand omologii nostri vor fi gata pentru o munca reala si sa semneze documentele".
Aici trebuie spus ca, in preajma incheierii conferintei de presa, cand parea ca Putin nu are nici o intentie sa semneze nici un fel de intelegeri privind granita cu tarile baltice, el a spus, dintr-o data, ca l-a instruit pe ministrul Afacerilor Externe sa semneze o intelegere privind granita cu Estonia.
"Nu avem probleme cu Estonia, multumesc lui Dumnezeu!" a exclamat el. "Am lucrat odata in Leningrad... Petersburg... am fost implicat in negocieri cu estonienii privind aceasta chestiune. Spre meritul lor, estonienii au luat deja o pozitie pragmatica in privinta intereselor lor nationale, si acum am ajuns, in sfarsit, in punctul in care sa semnam o intelegere privind granitele!".
"Ei sunt dispusi sa semneze cu noi o intelegere privind granita, dar doresc sa includa in text o clauza si o referinta legata de un acord din 1920, conform caruia districtul Pitalovo al Regiunii Pskov este un teritoriu leton. Drept rezultat al prabusirii Uniunii Sovietice, Rusia a pierdut parti imense din teritoriul ei. Si ce propuneti - sa o luam de la capat? Sa ne dati inapoi Crimeea si o parte a teritoriilor altor foste republici sovietice? Atunci sa ne dati inapoi Klaipeda. Incepeti sa impartiti din nou totul in Europa. Asta este ceea ce vreti? Probabil ca nu".
"Bine, domnul cu cravata portocalie!" a spus prim-ministrul Luxemburgului, hotarat sa dea cuvantul unui jurnalist estonian. Dar apoi s-a razgandit si i l-a dat unei jurnaliste estoniene. "Despre ce pretentii teritoriale vorbiti?" a strigat ea agitata din randurile din spate. "Nu exista nici unele. Raspundeti-mi, domnule presedinte!"
Va raspuuund chiaaar acum!", a raspuns Putin, maimutarind-o in mod constient. Jurnalista a ramas fara grai, dar a gasit apoi puterea sa continue. "De ce va este atat de greu sa spuneti "Iertati-ne pentru ocupatie!" Atunci am putea trai cu usurinta impreuna!". "Vorbesti atat de bine rusa", a spus Putin, realizand aparent ca gluma sa despre accentul estonian a sunat grosolan si decizand sa mai atenueze impresia asupra sa. "Si sunt convins ca citesti la fel de bine. La rezolutia Congresului Reprezentantilor Poporului din 1989, unde scrie negru pe alb ca Congresul Reprezentatilor Poporului condamna Pactul Ribbentrop-Molotov si-l considera discutabil din punct de vedere legal. El nu a reflectat opinia poporului sovietic si a fost o afacere privata intre Stalin si Hitler. Cum poate fi afirmat lucrul acesta cu o mai mare claritate si precizie? Sau vreti ca noi sa facem asta in fiecare an? Consideram aceasta chestiune inchisa. Incheiata! Am spus-o, si este destul!". Putin avea chef sa continue sa dezbata cu jurnalista acum tacuta.
Ocupatie sau nu?
"Daca tarile baltice au devenit parte a URSS in 1939, Uniunea Sovietica nu le putea ocupa in 1941, pentru ca ele erau deja parte din ea", a continuat presedintele. "Nu m-am descurcat foarte bine la universitate, pentru ca beam multa bere, dar imi amintesc, totusi, anumite lucruri; am avut profesori buni". Dar daca ii urmaresti argumentele si esti de acord cu Congresul URSS al Reprezentantilor Poporului, care a declarat Pactul Ribbentrop-Molotov discutabil din punct de vedere legal (si mai ales la acest lucru s-a referit presedintele rus), asta inseamna ca trebuie sa fii de acord cu faptul ca tarile baltice ar fi putut considera anexarea lor la Uniunea Sovietica drept ocupatie. Asadar se pare ca aceasta confesiune a lui privind berea l-a costat scump. (Agentia "Rusia la zi")

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.